Войти
Закрыть

Релігія та звичаї

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 46. Релігія та звичаї

ПРИГАДАЙТЕ

1. Боги. Римська релігія була дуже схожа на грецьку. Римляни поклонялися тим самим богам, що і греки, але називали їх іншими іменами. Також на відміну від греків, римляни вважали, що людина не може побачити божество й тим більше розмовляти з ним.

Римляни звели спілкування з богами до принципу «я даю, щоб ти мені дав». Вони були переконані, що в обмін на молитви, богослужіння та жертвопринесення боги зобов’язані дати людині те, що вона просить. Римські воєначальники навіть вважали, що чужоземних богів можна задобрити подарунками і тоді вони допомагатимуть римлянам, а не місцевому населенню.

На честь Сатурна — батька Юпітера — щороку влаштовували святкування — Сатурналії. Спочатку вони тривали три дні, а з I ст. до н. е. — уже сім днів. Біля храму Сатурна здійснювали жертвопринесення. Жителі Рима влаштовували святкові вечері, обмінювалися подарунками — восковими свічками та глиняними фігурками. Тривали вуличні гуляння, на яких обирали «царя» Сатурналій. У цей час школярі звільнялися від занять, заборонялося карати злочинців, раби могли не працювати та їли за одним столом із господарями.

Що таке Сатурналії? Як їх святкували?

Статуя Юпітера.

БОГИ ДАВНІХ ГРЕЦІЇ ТА РИМУ

2. Жерці. Богослужіння та жертвопринесення здійснювали жерці. Вищих жерців римляни називали понтифіками. Усього понтифіків було дев’ять. Верховний понтифік жив у давньому царському палаці на Капітолії. Їх обирали, як і магістратів, але не на рік, а довічно. Понтифіки стежили за правильним виконанням обрядів.

Одним із видів жерців були авгури. Вони передбачали майбутнє за явищами природи, поведінкою священних тварин, тлумачили сни. Авгури мали дуже велику вагу в суспільстві: за їх наказом могли відкласти або скасувати Народні збори.

Як називався головний жрець у Давньому Римі? Чи має хтось у наші часи такий титул?

Римський дволикий бог початку і кінця Янус. Глек у його руках призначений для пожертвувань.

Янус має два обличчя — старе й молоде. Що може означати таке зображення цього бога?

3. Весталки. Серед жерців окреме місце посідали весталки — жриці богині Вести. До її храму чоловіків не пускали. Весталкам не можна було виходити заміж. Головним завданням весталок було підтримувати священний вогонь у храмі Вести. Якщо він згасав, то жрицю, яка за це відповідала, страчували. Римляни вірили, що поки горить священний вогонь, Рим не загине.

Усього жриць було шість. Їх обирали серед найбільш знатних римських родин і забирали до храму у віці від шести до десяти років. Після цього вони мали 30 років служити в ньому. Весталки користувалися великою пошаною: люди мали поступатися їм дорогою, у театрі та під час інших видовищ їм належали найкращі місця. Якщо на страту вели злочинця, і на його шляху зустрічалася весталка, йому зберігали життя (щоправда, весталка мала заприсягтися, що опинилася в цьому місці випадково). Весталки отримували платню від держави.

Хто такі весталки?

4. Лари і пенати. Римляни вірили, що у світі існують духи — лари і пенати. Лари жили в будинку та охороняли помешкання та його господарів. Також були лари громад, народів і перехресть. Вони стежили за дотриманням традицій і карали тих, хто їх порушував. Також лари захищали рабів від жорстоких господарів.

Римляни вірили, що добрі люди після смерті стають ларами. Дерев’яні, бронзові або мармурові статуетки ларів стояли в кожному будинку. Тричі на місяць їм робили підношення, а під час родинних свят ці статуетки прикрашали квітами.

Пенати були духами — охоронцями домашнього вогнища. Їхні фігурки зберігалися в шафках біля нього. Коли сім’я переселялася в інше місце, то забирала пенатів із собою. А лари залишалися жити в цьому будинку.

Також римляни вірили в геніїв — духів-покровителів окремих місць, предметів, людей. Вони захищали від злих духів. Геній супроводжував людину від народження до смерті та допомагав їй у всьому.

У чому полягає різниця між ларами і пенатами?

5. Потойбічне життя і духи предків. Коли людина помирала, її тіло спалювали на поховальному вогнищі. До вогнища тіло супроводжували родичі та друзі. Прах клали в поховальну урну, яку поміщали в сімейну усипальницю. У роковини смерті на честь покійного приносили жертви богам. Знатні римляни зберігали у своїх будинках маски або погруддя померлих предків.

Весталки біля священного вогню. Художник Жан Рау.

Чому римляни надавали великого значення збереженню священного вогню у храмі Вести?

Сучасний внутрішній вигляд «храму всіх богів» у Римі — Пантеону, збудованого у ІІ ст. н. е.

Римляни вважали, що після смерті душі померлих ставали манами — духами предків. Вони були покровителями людей. Щоб мани не розгнівалися, тричі на рік на їхню честь влаштовували святкування, а на могилах залишали підношення. Якщо померла людина за життя вчинила злочин, її душа перетворювалася на лемура — злого духа. Ночами лемури блукали по землі й шкодили людям. Існували спеціальні обряди, які потрібно було здійснювати, щоб уберегтися від злих духів. Наприклад, опівночі голова сім’ї мав дев’ять разів ударити в мідний таз, щоб цей звук розігнав лемурів.

Яким було ставлення римлян до померлих?

У будинках для ларів облаштовували вівтарі — ларарії, де стояли їх фігурки й куди робили підношення. Сучасний вигляд вівтаря з Помпеї (1) та бронзові фігурки ларів (2).

Висновки

Запитання та завдання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Релігія та звичаї (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація