Войти
Закрыть

Міфологія та релігія Стародавньої Греції

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 24. Міфологія та релігія Стародавньої Греції

1. Як давні греки уявляли світ богів?

Завдяки міфам ми можемо чимало дізнатися про історію та життя населення Стародавньої Греції, зокрема, як греки сприймали світ, його будову та своє місце в ньому. За міфами історики вивчають звичаї, побут давніх греків, їхні мрії та сподівання, уявлення про добро і зло, про відносини в суспільстві та сім’ї.

Давньогрецький міф про створення світу оповідає, що спочатку земля, вода і небо не існували окремо. Все це перебувало в стані хаосу, безладдя. Згодом із цього хаосу виділились Земля - Гея і Небо - Уран. Потім світом стали правити їхні діти - могутні титани, боги диких сил природи. У титанів забрали владу молодші боги, вони встановили у світі порядок та закон. Ці боги, за уявленнями греків, жили на горі Олімп, що на півночі Греції, і тому називались олімпійцями. Греки вірили, що десь за небесами, на вершині Олімпу, є золоті палаци богів. Безтурботно бенкетують там прекрасні та могутні олімпійці, які не знають ані старості, ані хвороб, ані смерті. Увесь світ поділили між собою три брати: небо отримав Зевс, море - Посейдон, надра землі - Аїд.

2. Яким був пантеон грецьких богів?

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Ознайомтесь із текстом і заповніть таблицю «Боги стародавніх греків». Поміркуйте, про які заняття давніх греків можна довідатися з їхньої релігії.

Групу богів, що належать до однієї релігії чи міфології називають пантеоном (з давньогрецької означає - «храм всіх богів»). Очолює пантеон грецьких богів Зевс, головний і наймогутніший із богів, правитель світлого Олімпу, повелитель богів та людей. Греки вважали, що він дав жителям Землі закони та карає порушників.

Зевс

Брат Зевса Посейдон був могутнім морським царем. Він вважався покровителем мореплавства, богом вологи та стихійних сил природи. Його палац був на дні морському. Греки уявляли Посейдона на колісниці з тризубом у руці, порухом якого розпочинаються бурі та землетруси.

Посейдон

Повелителем царства мертвих був Аїд. Йому належали надра землі з усіма скарбами. Греки вірили, що після смерті душа людини повинна була податись у підземне царство.

Аїд

Найпрекраснішим з богів був Аполлон. Його шанували як бога сонячного світла і цілительства, покровителя краси та поезії. Під його владою перебували дев'ять муз, покровительок мистецтв і наук. Богом вогню та ковальства був Гефест. Богиня краси та кохання - Афродіта, яка народилася із морської піни. Всюди, де ступала її нога, виростали квіти. Сестра Аполлона - Артеміда - була богинею полювання, покровителькою лісів. Храм Артеміди в місті Ефесі (Мала Азія) вважався одним із чудес світу.

Аполлон

Гефест

Афродіта

Артеміда

Дочка Зевса Афіна була богинею мудрості, покровителькою ремесел та наук, захисницею міст. Вона брала участь у битві олімпійських богів з титанами, її називали Палладою (Переможницею). Стародавні греки вірили, що ніхто не здатний її перемогти в бою, навіть бог війни Арес. Постійною супутницею Афіни була богиня перемоги - Ніка.

Афіна

Вісником богів був Гермес. Його часто зображували в плащі, крилатому шоломі та високих чоботях із крильцями. Ще з дитинства він проявив незвичайну спритність розуму та рук. Тому вважався богом торгівлі, покровителем усіх хитрих та енергійних людей: винахідників, торгівців, шахраїв, злодіїв і чаклунів.

Гермес

Великою пошаною в грецьких селян користувалися боги землеробства. Особливо шанували Деметру - богиню хлібних колосків, покровительку землеробства й родючості, та Діоніса - бога виноградарства й виноробства.

Деметра

Діоніс із пантерою та сатиром

Крім загальногрецьких богів, у кожній області Греції були ще місцеві божества, вони населяли ліси, джерела, луки і гори. Богинь джерел - німф - зображували у вигляді веселих та безжурних чарівних дівчат. Сатири, лісові божества, - це дивовижні старці, вкриті шерстю, з копитами та козлячими рогами.

Релігія, заснована на поклонінні багатьом богам, називається політеїзм (багатобожжя).

• Працюймо разом!

Розгляньте статуї давньогрецьких богів і порівняйте, як зображували своїх богів греки, єгиптяни та мешканці Індії. Поміркуйте, про що свідчить той факт, що греки зображували своїх богів, як людей.

3. Чим уславилися герої Еллади?

За допомогою QR-коду ознайомтеся з відповідним матеріалом. Встановіть, уособленням яких чеснот були герої. Поміркуйте, чому саме ці чесноти цінували греки.

http://bit.ly/30UzTzc

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Яких давньогрецьких богів та героїв ви знаєте?
  • 2. Як давні греки уявляли створення світу?

РОЗУМІЮ

  • 1. У чому полягає особливість релігії стародавніх греків?
  • 2. Якими греки уявляли своїх героїв? Які подвиги вони прославляли?

ВМІЮ

  • 1. Користуючись додатковою літературою, напишіть невеликий твір про будь-якого бога чи героя Стародавньої Греції.
  • 2. Поміркуйте, як у міфах Стародавньої Греції відобразилися природа країни та заняття населення.

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Висловіть судження, чим можна пояснити різноманіття грецьких богів.
  • 2. У чому, на вашу думку, значення міфів у вивченні історії Стародавньої Греції?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Які літературні твори, пам’ятки мистецтва чи кінофільми, в основу яких покладено давньогрецькі міфи, ви знаєте?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду