Войти
Закрыть

Історія Ахейської (Мікенської) цивілізації

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 26. Історія Ахейської (Мікенської) цивілізації

1. Як було відкрито Трою та Мікени?

Давні греки із покоління в покоління передавали усні перекази про війну ахейців та троянців. Ці перекази лягли в основу поеми «Іліада», автором якої вважають Гомера. У цій поемі досить детально описано місцевість, де існувало місто Троя. Проте історики тривалий час були переконані, що поеми Гомера - це вигадка поета. Тому для науковців XIX ст. Троя була недосяжною. Лише німецький дослідник Генріх Шліман почав шукати Трою, спираючись на текст «Іліади». Він вважав «Іліаду» не тільки літературним твором, а й історичним джерелом. Після довгих пошуків дослідник натрапив на місцевість у Малій Азії, на півострові Троада, поблизу пагорба Гіссарлик, яка була дуже схожою на ту, що змальована в «Іліаді». Незабаром тут було знайдено залишки легендарного міста Трої.

У наступні роки Шліман вів розкопки на півдні Балканського півострова - у Мікенах та Тиринфі. Відкриття та знахідки Шлімана підтвердили, що в основу поем Гомера були покладені реальні історичні події.

Портрет Г. Шлімана, зроблений до відкриття виставки «Скарб Пріама» (худ. Сідні Ходжс)

2. Що відомо про Ахейську (Мікенську) цивілізацію та її розвиток?

Вивчаючи давньогрецькі міфи та стародавні предмети, знайдені під час археологічних розкопок, учені припускають, що царі Криту підкорили населення сусідніх островів та материкової Греції. З підвладних народів критяни збирали данину, зокрема і людей. Водночас вони ознайомили ці народи зі своїми досягненнями. У той час на Пелопоннесі жили греки, які називалися ахейцями1. Вони запозичили на Криті водогін, фресковий живопис, види озброєння, деякі релігійні вірування тощо. Завдяки цьому катастрофа на Криті не привела до повного знищення досягнень Мінойської цивілізації. Починаючи з XVI ст. до н. е., на півдні Балканського півострова формується нова цивілізація - Ахейська2.

1 Ахейцями, наприклад, називаються грецькі герої в поемі «Іліада».

2 Часто цю цивілізацію ще називають Мікенською, за назвою міста Мікени.

Ахейці жили в невеликих державах, правили в яких царі. Ці держави ніколи не об’єднувалися, проте вели спільно торгівлю, мали спільну мову та спосіб життя, хоча часто ворогували між собою. Центрами ахейських держав, як і на Криті, були палаци. Їх побудували в XV-XIII ст. до н. е. за наказом правителів Мікен, Тиринфа, Пілоса, Фів, Афін, Іолка, Орхомен. Тому Ахейську цивілізацію також називають палацовою.

• Працюймо в парі!

Чим палаци ахейських царів відрізнялися від критських палаців? Що подібного?

Палаци ахейських царів відрізнялися від критських палаців: усі вони були могутніми фортецями. Так, високі та міцні стіни палацу в Тиринфі були викладені з величезних блоків вапняку масою до 12 тонн. Греки, які жили пізніше, вважали, що ці кам’яні стіни спорудили одноокі велетні-циклопи.

Фортечна стіна Мікен та Левові ворота

План Мікен (реконструкція)

3. Яким було життя в палацах ахейських правителів?

Як і на Криті, палаци ахейських правителів були центрами суспільного життя. Там розміщувалися військові казарми, приміщення для чиновників, ремісничі майстерні, був водогін. Серед ахейських майстрів були зброярі, ювеліри, гончарі, художники тощо. Вироби ремісників та запаси продовольства зберігались у коморах палацу, згодом їх розподіляли між жителями чи вивозили на продаж. У центрі палацу - величезна зала з вогнищем посередині. Саме тут цар здійснював правосуддя, вів державні справи та приймав гостей.

Тронний зал палацу в Пілосі (сучасна реконструкція)

Ахейці були досвідченими купцями. Вони вели жваву торгівлю з багатьма народами Середземномор’я; торгували навіть товарами з таких віддалених місць, як Африка і Скандинавія. Ахейські купці вивозили зі своїх держав вино, маслинову олію, тканини та ремісничі вироби, а ввозили золото, слонову кістку, мідь, олово, деревину і бурштин.

Золота посмертна маска з Мікен

• Обговоріть у класі!

Поміркуйте, чому ахейські палаци захищали міцні мури, на відміну від критських.

Безперечно, ахейці були войовничим народом. Проводячи розкопки палаців ахейських правителів, археологи знайшли багато зброї та зображень битв. Близько 1250 р. до н. е. ахейські держави здійснили вдалий похід проти Трої. Проте переможці не поділили здобич, що її захопили після падіння Трої. Правителі ахейських держав розсварилися між собою і перестали підкорятися Мікенам.

Відновлена фреска з палацу в Пілосі (Мікенський період, близько 1350 р. до н. е.)

Втім, могла бути інша причина чвар. Як свідчать давньоєгипетські записи, у другій половині XIII ст. до н. е. на півдні Балканського півострова декілька років підряд були неврожайними. Імовірно, що деякі ахейські держави, воювали між собою за продовольство.

Наприкінці II тис. до н. е. в Грецію з півночі прийшли племена дорійців. Скориставшись ослабленням ахейських держав, вони по черзі підкорили їх, захотіли Середню Грецію та Пелопоннес. Археологи можуть простежити їхній шлях по слідах великих пожеж та руїнах, які залишились від ахейських поселень. Хоча Мікени та Тиринф не було завойовано, проте вони швидко занепали.

3-D подорож Мікенами

http://bit.ly/2YZbZAG

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Які міста були центрами Ахейської цивілізації?
  • 2. Назвіть хронологічні межі Ахейської цивілізації.

РОЗУМІЮ

  • Поміркуйте, що було спільного між Ахейською та Мінойською цивілізаціями. Що відмінного? Чому ці цивілізації називають палацовими?

ВМІЮ

  • Покажіть на карті Мікени, Тиринф, Пілос, Фіви, Афіни. У якій частині Греції вони розташовані?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Уявіть, що ви опинилися в палаці правителя Мікен. Опишіть, що ви там побачили, кого зустріли. Скористайтеся для цього ілюстраціями підручника.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Обговоріть у класі! Які якості знадобилися Генріху Шліману, щоб відкрити Трою та Мікени? Чи важливі ці якості для сучасного дослідника минулого?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду