Войти
Закрыть

Угорське та Чеське королівства. Гуситські війни

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Щупак

 

§ 28. УГОРСЬКЕ ТА ЧЕСЬКЕ КОРОЛІВСТВА. ГУСИТСЬКІ ВІЙНИ

Пригадайте особливості розвитку середньовічних міст. Дайте визначення понять: «єретик», «індульгенція». Як відбувалася боротьба проти феодалів у європейських країнах?

ПОХОДЖЕННЯ УГОРЦІВ І ЗДОБУТТЯ НИМИ НОВОЇ БАТЬКІВЩИНИ. Походження угорців (за самоназвою — мадярів), як і слов’ян, лишає чимало запитань історикам. Учені вважають, що предковічна прабатьківщина угорців розташовувалася за Уральськими горами. Відомо, що в першій половині І тисячоліття до н.е. вони, перемістившись південно-західніше від Уралу, кочували зі своїми чередами безкраїми степовими просторами Поволжя. Ці місця називали «давньою Угорщиною».

ЖИВА ІСТОРІЯ:

документи, особистості, цікаві подробиці

Про великий похід угорців у бік Карпат є давня легенда. Угорські племена поставили собі завдання — завоювати нові території та віднайти батьківщину. Угорці досі називають це «завоюванням батьківщини на Дунаї», або«здобуттям батьківщини». Вожді семи угорських племен, відповідно до східного звичаю, уклали союз, скріплений кров’ю. Обраний князь Арпад установив суворий порядок і дисципліну. Завдяки цьому похід був успішним. До Карпат дісталося майже півмільйона угорців.

Перехід князя Арпада через Карпати. Полотно площею 1800 м2 було написано художниками А. Фесті, Л. Меднянським і Є. Барчаї в 1896 р. до 1000-річчя від завоювання мадярами Угорщини

Під час Великого переселення народів угорські племена разом із гунами рушили до Європи. Згодом вони опинилися на території від Дніпра до нижньої течії Дунаю. Тут вони перебували в залежності від хозар і булгар. Історики вважають, що тодішній союз мадярських племен становили сім власне угорських племен і три хозарські роди, відомі під назвою «кавари».

У 895 р., рятуючись від набігів печенігів, угорські племена під керівництвом свого вождя Арпада, взявши з собою жінок, дітей і худобу, вирушили в бік Карпат.

Арпад — вождь угорських племен

Осівши на зайнятій території, угорські племена випасали худобу, займалися землеробством. Угорські воїни, подібно до нормандців і вікінгів, протягом багатьох десятиліть здійснювали грабіжницькі набіги. Як відгомін тодішніх часів, у легендах і казках багатьох європейських народів описуються страшні огри — людожери, велетні, жорстокі й безжалісні. Набіги угорців тривали доти, доки німецький король Оттон І не завдав їм рішучої поразки в битві під Аугсбургом у 955 р.

Для нащадків Арпада, щоб закріпитися в Європі, важливо було перейняти європейський спосіб життя. Це означало прийняти християнство й створити державу. Правнук Арпада князь Гейза, прийнявши християнську віру, продовжував, однак, поклонятися давньоугорським богам. Однак свого сина Іштвана (який став згодом першим угорським королем) виховували по-іншому.

УГОРЩИНА ЗА ІШТВАНА І ТА ЙОГО СПАДКОЄМЦІВ. Мудрий князь Гейза запросив для сина вчителів — німецьких місіонерів, заселив двір німецькими рицарями. Гейза посватав Іштвану в дружини Гізеллу — сестру баварського короля. Таке виховання досягло поставленої мети. Іштван І (997—1038 рр.) продовжив розпочату батьком політику.

За правління Іштвана І в країні здійснювалося навернення язичників у християнство, а навчання цієї релігії стало обов’язковим для всіх підданих. Будівництво церков і єдиний адміністративний розподіл території держави на церковні округи сприяли об’єднанню розрізнених племен. Поселенці-ченці трудилися не тільки над поширенням нової віри. Вони навчали людей садівництва, виноградарства й різних ремесел. Ченцями були закладені основи угорської писемності.

У 1000 р. Іштван І на його прохання був коронований папою римським.

Іштван Святий приймає посланців папи римського, які принесли корону. Картина художника Пітера Йозефа Верхагена

Вогнем і мечем боровся Іштван І з язичниками, вождями, які намагалися повернути племінний устрій і втрачену владу. Король конфіскував їхні володіння і створив всюди округи королівських замків. Ними він управляв через своїх ставлеників — ішпанів. Ця система округів донині становить основу сучасного адміністративного поділу Угорщини.

Як результат широкомасштабної організаторської діяльності Іштвана І (у 1083 р. він був канонізований) виникла християнська держава європейського типу. Угорське королівство протистояло Священній Римській імперії німецької нації і здобуло перемогу над військами імператора Конрада II.

За наступників Іштвана І, до кінця XI ст., Угорщина перетворилася на централізовану державу, яка розпочала завоювання на сході й півдні.

Першою середньовічною угорською «конституцією» була «Золота Булла», видана в 1222 р. королем Андрашем II. У документі закріплювалися привілеї різних прошарків панівного класу (баронів, помісних дворян). Дворяни були наділені правом висловлювати незгоду з думкою короля, який дотримав обіцянку скликати державні збори щороку.

Відносно мирний розвиток був перерваний у 1241—1242 рр. вторгненням монгольської армії Чингісхана. Війна призвела до спустошення Угорщини й загибелі третини її населення.

Підняти країну з руїн удалося королю Белі IV (1235—1270 рр.), якого вважають «другим засновником угорської держави» після Іштвана І.

ЧЕСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО І ЯН ГУС. У Чехії в XIV ст. розбудовувалися міста, розвивалася торгівля. У 1348 р. в Празі був заснований перший на слов’янських землях університет.

Празький (Карлів) університет, приміщення філософського факультету (сучасне фото) Це — найстаріший університет у Чехії, перший університет у Священній Римській імперії, на слов'янських землях і в Центральній Європі загалом

Водночас німецькі купці та майстри в чеських містах повністю контролювали органи самоврядування. Наприклад, до середини XIV ст. у міській раді Праги не було жодного чеха. Чехи також були невдоволені пануванням багатої католицької церкви, служителі якої опікувалися подальшим збагаченням, а не духовним світом мирян. Це призвело до нового спалаху єретичних учень.

На чолі єретиків стояли вчені-богослови, які добре знали Святе Письмо. Одним із таких богословів був Ян Гус (1370—1415 рр.), магістр Празького університету.

Головним у його проповідях було те, що він ставив слова Святого Письма вище за авторитет папи римського і церковних соборів. Гус рішуче засуджував здирництво священиків, розкіш церковників, продаж індульгенцій (грамота для відпущення гріхів) і церковних посад. Як патріот Чехії, Гус виступав проти засилля німців у країні. Він не ставився з ненавистю до інших народів, але вимагав, щоб чехи були господарями у своїй країні. Ян Гус сприяв розвиткові чеської культури, переклав чеською мовою Біблію, що дало народу змогу ліпше ознайомитися зі Святим Письмом.

За «проповідь єресі» та критику церкви Яна Гуса у 1415 р. спалили на вогнищі. Більш того, за рішенням церковного собору весь чеський народ було відлучено від церкви.

Пам’ятник Яну Гусу в м. Прага, Чехія (сучасне фото)

ГУСИТСЬКІ ВІЙНИ. Мученицька смерть Яна Гуса стала поштовхом до могутнього повстання в Чехії. У народному виступі знайшли відображення усі проблеми й конфлікти, що існували в чеському суспільстві. У чеських селян, городян, представників різних прошарків населення були свої цілі боротьби. Але об’єднувало їх усіх прагнення реформувати церкву й позбавитися засилля німців, які панували в країні. Учасники народного руху називалися гуситами.

Гуситські війни — збройна боротьба чеського народу проти католицької церкви, а частини таборитів, до яких належали селяни, ремісники й міські бідняки, — проти феодального гніту.

Після повстання у Празі у 1419 р. гусити поступово заволоділи всією Чехією. Учасники руху на свій розсуд перелаштовували країну. Управління було зосереджено в руках сейму — зібрання всіх станів. Найбільшою реформою гуситів було примусове й безоплатне забирання церковного майна, скасування десятини, реформування церкви та її обряду.

Спалення Яна Гуса (середньовічна мініатюра)

Висока паперова шапка на голові Яна Гуса, схожа на урочисту шапку папи римського, підкреслювала визнання його єретиком

Гусити створили сильну армію на чолі з досвідченими полководцями. Ними було вироблено нову військову тактику. Вони ставили в коло важкі бойові вози, сковували їх ланцюгами і в такій « фортеці» стримували атаки кінних рицарів. Після того, як ворог знесилювався, переходили в наступ. Окрім цього, гусити почали застосовувати на полі бою легкі гармати, розміщені на возах.

Бойові вози й армія гуситів (історична реконструкція)

Для придушення гуситського руху папа римський та імператор Священної Римської імперії оголошували один за одним хрестові походи. Але військо хрестоносців постійно зазнавало поразок від блискучих полководців гуситів — сліпого рицаря Яна Жижки (1360—1424 рр. життя), а по його смерті — Прокопа Великого.

Ян Жижка (портрет роботи невідомого художника, Чехія, XVII ст.)

Ян Жижка здобув військовий досвід, коли служив найманцем. Під час боїв втратив око, тому носив чорну пов'язку. У 1421 р., коли він очолював гуситські війська, йому влучили з арбалета і в інше око. Незважаючи на це, Жижка продовжував командувати військами під час битв — він ухвалював рішення на основі усного опису місця бою і розташування сил ворога.

Висловіть свої міркування щодо характеру і військового вміння Яна Жижки. Які риси цього чеського героя ви хотіли б перейняти?

Гусити не тільки оборонялися, а й самі здійснювали походи за межі Чехії — в Угорщину, Австрію і далеко всередину Німеччини, доходили до берегів Балтійського моря.

Проте в самому гуситському русі існували суперечності. Помірковані гусити — чашники — вимагали ліквідації привілеїв церкви та її землеволодінь, спрощення церковного обряду, впровадження богослужіння чеською мовою, ствердження незалежної чеської монархії.

Площа Яна Жижки в м. Табор, Чехія (сучасне фото)

Більш рішучих, радикальних гуситів називали таборитами (від гори Табор у Південній Чехії, де розташовувався їхній центр). Таборити, яких очолив Ян Жижка, вимагали серйозних реформ у суспільстві. Вони виступали за відмову від особистого майна і передачу його до спільної скарбниці, наполягали на ліквідації будь-яких податків. Таборити заперечували культ святих, а також стверджували, що будь-хто, навіть жінка, може вести богослужіння. Найзатятіші з таборитів взагалі наполягали на знищенні церкви, і виступали не тільки проти власності, а й сім’ї.

Військо гуситів (мініатюра з Єнського кодексу, Чехія, XVI ст.)

Мовою документів

Військова справа таборитів

Вони розташувалися на полі з жінками і дітьми, що були при війську, тому що в них було дуже багато возів, якими вони могли обгородити себе і зміцнити, наче валом і муром. Коли вони йшли в бій, то виставляли вози в два ряди, між якими йшли піхотинці, а вершників вони ставили зовні перед возами. Перед початком бою, за сигналом командира, швидко оточували намічену частину ворожого війська; після оточення вони знову змикалися, і в такий спосіб вороги, затиснуті між возами, не маючи можливості одержати від інших своїх загонів допомогу і захист, або гинули під ударами мечів піхотинців, або їх убивали кулі й списи чоловіків і жінок на возах. Вершники билися перед возами; якщо вороги на них наступали, вони поступово відступали за свої вози і оборонялися там, як в укріпленому мурами місті, і в такий спосіб вони вигравали багато битв і здобували перемогу. Адже... чеська земля з її великими рівними полями по природі своїй давала багато можливостей вишиковувати рядами вози та візки, кидатися з ними врозсип по полю і знову збирати їх разом.

Що спільного між веденням воєнних дій у таборитів і запорозьких козаків?

Поселення таборитів (історична реконструкція)

Чашників підтримували заможні майстри й торговці, більшість чеських феодалів, духівництво, а таборитів — збіднілі рицарі, селяни, ремісники та міські бідняки.

Суперечки між таборитами і чашниками призвели до відкритого зіткнення. У битві поблизу Ліпан (1434 р.) таборитів було розгромлено.

Незважаючи на поразку, гуситські війни відіграли величезну роль в історії Чехії та всієї Європи. На два століття серед частини чеського населення утвердилася особлива гуситська церква; інша частина церкви залишилася католицькою. Населення більшості міст стало чеським, чеська мова була панівною в усіх сферах життя країни. У Чехії утвердилася станова монархія.

Активізувалася боротьба проти феодалів у європейських країнах. Для католицької церкви гуситський рух був попередником майбутньої Реформації.

Реконструкція гуситського щита в Празькому музеї, Чехія

ЗНАЮ МИНУЛЕ — ОСМИСЛЮЮ СЬОГОДЕННЯ — РОЗУМІЮ МАЙБУТНЄ:

запитання і завдання

Знаю і систематизую нову інформацію:

1. Яким чином угорські племена здобули нову батьківщину в Угорщині?

2. Як Іштвану І вдалося утвердити християнство в Угорщині?

3. Охарактеризуйте розвиток Чехії в XIV ст.

4. Хто такий Ян Гус і чим він уславився?

5. Назвіть причини гуситських війн. Хто в них брав участь?

6. Поясніть поняття: «гусити», «гуситські війни».

7. За що чеський народ шанує Яна Жижку?

Мислю творчо і самостійно:

8. Який документ, прийнятий у європейській країні 1215 р., нагадує «Золоту Буллу» — першу середньовічну угорську «конституцію»?

9. Користуючись підручником і додатковою літературою, складіть розповідь на тему «Гуситські війни та їхня роль для Чехії й усієї Європи».

ЦІ ДАТИ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ ЗРОЗУМІТИ ІСТОРІЮ. ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ ЇХ:

1000 р. • коронування Іштвана І

1419—1434 рр. • гуситські війни

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація