Войти
Закрыть

Франція в XI—XV століттях. Столітня війна

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020

 

§ 14. Франція в XI—XV століттях. Столітня війна

Чи знаєте ви, що...

  • ... існує романтична легенда про Євангеліє, яке у Францію привезла Анна Ярославівна, і на якому нібито присягали французькі королі в місті Реймс; у 1245 р. «архієпископ Руський» Петро Акерович узяв участь у Ліонському соборі, де розповів Папі Римському Інокентію IV про захоплення міста Київ і Русі монголами, просив допомоги для порятунку Галицької та Волинської земель;
  • ... від другої половини XIV ст. чимало українців значилося в списках студентів славновідомого університету Сорбонна?

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Генеральні штати — збори представників станів у Франції, що скликалися королем для розв’язання важливих державних проблем: воєнних, дипломатичних, фінансових чи церковних.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/Sc05aX

  • QR 14.1. Чому Генріх І одружився з Анною Ярославною?
  • QR 14.2. Про що допитували Жанну д’Арк?

14.1. Як королі Франції розвивали країну в XI-XIV ст.?

Після Верденського поділу імперії Карла Великого правителі Франції бажали панувати в Європі. Однак на шляху до своєї мети вони зустрілися з двома неподоланними перешкодами. Перша — це феодальна роздробленість країни. Герцоги Аквітанії, Бургундії, графи Тулузи, Шампані, Фландрії та інші впливові феодали визнавали королів «першими серед рівних», але не головними. Другою перешкодою стали руйнівні набіги норманів. Уже в 845 р. вікінги здобули та розграбували місто Париж. Страждали й інші адміністративні й торгові центри. Наприклад, упродовж IX ст. Нант нищили 6 разів. «Перші серед рівних» не могли зупинити жорстоких нападників, тому джерела зафіксували їх глузливі прізвиська: Карл І Лисий, Людовик II Заїка, Карл III Простакуватий (у 911 р., як ви пам’ятаєте, саме він віддав Нормандію данцеві Роллону).

У 987 р. на троні опинився Гуго Капет, який започаткував династію Капетингів. Укладаючи шлюби з іншими європейськими вінценосними сім’ями (скажімо, Генріх І одружився з Анною, донькою руського князя Ярослава Мудрого) та опираючись на вірну знать, нащадки родини зуміли втримати владу. Якщо в першій половині XII ст. французького короля ще могли пограбувати в лісі (ота неприємна оказія сталася з Людовиком VI), то вже з Філіпом II Августом (1180-1223) такого аж ніяк не могло трапитися. Він розширив кордони, підкорив Нормандію та Прованс, поскуповував графства, забрав помістя у феодалів, які зрадили, вигнав із країни юдеїв, привласнивши їхнє майно. А ще — започаткував Королівську раду, яка об’єднала вірних рицарів і знавців законів, Скарбничу палату, службовці якої контролювали прибутки.

Судову систему вдосконалив Людовик IX Святий (1226-1270). За його наказом, усі місцеві суди підпорядкували Паризькому. Також визначили особливий період — «40 днів короля», коли будь-яку суперечку між феодалами вирішували мирно, але за участі монарха. Роль центральної влади посилив Філіп IV Красивий (1285-1314), який узагалі вважав, що воля короля — єдиний закон. Надзвичайно вродливий, він виявився і наполегливим правителем, який підкорив чи знищив чимало супротивників. Але у вирішальні миті монарх прислухався до «думки народу». У 1302 р. Філіп IV скликав станово-представницькі збори — Генеральні штати. З їхньою допомогою він обмежив апетити пап римських. Рицарі та міщани (позаяк депутати від духівництва опинилися в меншості) підтримали не одне рішення проти церковних посадовців. (У 1308 р. пап узагалі переселили в місто Авіньйон на 70 років.) Щоправда, надалі Генеральні штати збиралися нерегулярно: здебільшого для задоволення потреб королів. Урешті, й династія Капетингів згасла в 1328 р.

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мані територію та провінції Королівства Франція. 2. Укладіть таблицю з двох колонок. У лівій — у хронологічні послідовності запишіть імена французьких королів, а в правій — заходи, які ті реалізували для посилення своєї країни. 3. Чому Генеральні штати охоче ухвалювали рішення проти церкви та пап римських?

14.2. Як розгорталася Столітня війна? Чому французи вважають Жанну д’Арк національною героїнею?

Через кілька днів після впокоєння останнього з Капетингів влада перейшла до родини Валуа (1328-1589). Однак англійський король Едуард III Плантагенет (1312-1377) уважав, що має вагоміші права на французький престол. Суперечка за корону стала головною причиною Столітньої війни (1337-1453).

Перші битви, зокрема, морська в затоці Слейс (1340 р.), сухопутні поблизу міст Кресі (1346 р.) та Пуатьє (1356 р.) показали перевагу англійців. Адже їх армія складалася не тільки зі знатних рицарів, а й із простих людей, дисциплінованих, які вміли воювати. Король Едуард III примусив феодалів стати в піший стрій і захищати лучників, набраних із вільних селян. Тогочасне французьке військо продемонструвало геть протилежну готовність. У ньому «люди, які воюють» не слухали своїх командирів, а тому билися безладно. Для прикладу, поблизу Пуатьє французи, які кількісно переважали супротивника вдвічі, зазнали розгромної поразки, втративши 5-6 тис. загиблими, пораненими та полоненими. На початку XV ст. ситуація взагалі видалася плачевною: англійці захопили місто Париж та чимало інших із довколишніми землями. Деякі місцеві аристократи не проти були віддати трон ворогам, і дофін (спадковий принц) Карл VII (1422-1461) опинився перед загрозою втрати корони.

Жанна д’Арк, портрет, XV ст.

Батьківщину врятувала молода дівчина — Жанна д’Арк. Уважалося, що вона народилася в селянській сім’ї, однак сьогодні історики доводять її імовірне високе походження. У 1429 р. вона з’явилася при дворі дофіна і переконала його в своїй рятівній місії. Гостя стверджувала, що Бог дав їй видіння, де показав звільнення міста Орлеан, вигнання англійців та коронування Карла VII. Будучи в безвихідному становищі, той погодився на допомогу. Отримавши добірне військо і командування над ним, Жанна д’Арк відвоювала «місто Авреліана». Натхненні вірою в перемогу французи назвали свою героїню Орлеанською дівою. Вже 1429 р. вона визволила місто Реймс, і Карл VII прийняв корону в старій столиці франкських володарів. Однак згодом через зраду рятівниця потрапила в полон до англійців. Її звинуватили в чаклунстві та носінні чоловічого одягу (страшний злочин для середньовічної жінки!). У 1431 р. Орлеанську діву, як відьму, спалили на вогнищі в місті Руан. Проте її жертовна смерть зуміла об’єднати французів та дарувати їм перемогу. Король повернув собі місто Париж, провінції Нормандію й Шампань. У 1453 р. англійці втратили місто Бордо (столицю Аквітанії), і Столітня війна закінчилася.

Битва в затоці Слейс, мініатюра, XIV ст.

Символічна битва французького та англійського королів, мініатюра, XIV ст.

Думаємо і діємо!

1. Обчисліть, скільки років тривала Столітня війна. Покажіть на мані місця битв та подій Столітньої війни, про які мовиться в тексті параграфа. 2. Чому французи вважають Жанну д’Арк національною героїнею? 3. Розгляньте ілюстрації, де зображено англійсько-французькі битви періоду Столітньої війни. З’ясуйте, хто із зображених належав до англійської армії, а хто — до французької. Які предмети чи символи вказують на належність до країн?

14.3. Яку внутрішню діяльність проводив Людовик XI? Як Франція перетворилася в абсолютну монархію?

Зі Столітньої війни Франція вийшла зруйнованою, спустошеною. Наприклад, кількість мешканців міста Париж зменшилося з 300 тис. до приблизно 45 тис. Що вже говорити про незахищені мурами поселення? У битвах загинуло чимало знатних феодалів. їм на заміну у військо залучали професійних найманців не завжди шляхетного походження. Керівні посади купували освічені та заможні міщани.

Упровадженням нових порядків перейнявся король Людовик XI (1461—1483) Він іще з юних літ вважався вправним інтриганом. Змужнівши, незворушно усував вихідців із родовитих сімей, натомість оточив себе людьми незнатного походження, але талановитими та дієвими. Монарх зневажав розкіш, у простому вбранні гуляв вулицями міст, вишукував причини, аби покарати багатих і привласнити їхнє майно.

Людовік XI, портрет, близько 1470 р.

Карл Сміливий, портрет, XV ст.

У війнах Людовик XI розраховував більше на хитрість, аніж на силу. Хоча він уклав союз зі швейцарцями (найкращими європейськими найманцями XV-XVI ст.), у відкриті сутички з ворогами намагався не вступати. Єдиним, хто наважився йому протистояти, виявився бургундський герцог Карл Сміливий. Він — грошовитий і титулований — змалку виховувався в рицарських традиціях, а тому в дорослому віці витрачав немало коштів на утримання власного двору, проведення банкетів, полювань і турнірів. Одного разу допоміг королеві врятуватися від смерті, однак той не запам’ятав доброї послуги. Між конкурентами розпалилися виснажливі й довготривалі внутрішні війни. У 1477 р. Людовик XI намовив людей з оточення Карла Сміливого вбити сеньйора. Провінцію Бургундія долучили до королівських володінь. Таким чином відбулося об’єднання Франції під владою абсолютного монарха.

Думаємо і діємо!

1. Обчисліть, через скільки років після Столітньої війни Франція перетворилася в абсолютну монархію. 2. Покажіть на мапі територію Королівства Франція на початку та наприкінці періоду правління Людовика XI. 3. Використовуючи пошуковий сервіс «Ґуґл», укладіть хронологічну таблицю протистояння між королем Людовиком XI та герцогом Карлом Сміливим. Прокоментуйте кожну з подій.

Ще раз про головне

Перевірте себе!

1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:

Коли ____ ? Що ____ ? Хто ____ ? Де ____ ? Звідки ми можемо дізнатися про ____ ? Чому ____ ? Як ____ ? Який результат ____ ? Запропонуйте свої запитання однокласникам.

2. А. Як Франція долала феодальну роздробленість? Які заходи, що їх реалізували французькі королі, ви вважаєте результативними? Б. Яке з двох словосполучень: «станово-представницькі збори», «Генеральні штати» є «ширшим», а яке — «вужчим»? Поясніть логіку підпорядкування. Складіть речення зі словосполученням «Генеральні штати». Запишіть його в зошити.

3. А. Позначте на лінії/стрічці/шкалі часу дати скликання Генеральних штатів, розгортання Столітньої війни, періоду правління Людовика XI. Складіть із ними три-чотири хронологічні задачі. «Обміняйтеся» задачами з товаришами. Б. З’ясуйте походження назви міста Орлеан. Як воно розкриває історію міста? В. Використовуючи пошуковий сервіс Google, доберіть ілюстрації, що відображають події Столітньої війни. Розташуйте їх у хронологічній послідовності. Демонструючи послідовно розташовані ілюстрації, розкажіть про перебіг війни.

4. А. Чому Жанну д’Арк назвали Орлеанською дівою? Яке значення мала її самопожертва для народу Франції? Як католицька церква поставилася до національної героїні французів? Віднайдіть у пошуковому сервісі «Ґуґл» факти, що підтверджують вашу думку. Б. Які внутрішні дії Людовика XI сприяли перетворенню Франції в абсолютну монархію? Обговоріть у групах.

5. Оцініть наслідки Столітньої війни для історії Франції.

6. Пограйте у гру «Запитання — відповідь». Об’єднайтеся в дві команди. Виберіть для обох спільну ілюстрацію, де відображено події Столітньої війни. Далі працюйте окремо. Ті, хто в першій команді, підготуйте запитання до ілюстрації, а ті, хто в другій, вгадайте, що запитуватимуть, та доберіть логічні відповіді. Після закінчення відведеного часу почергово озвучуйте запитання й відповіді. Ті, що співпадатимуть, викресліть, а ті, що залишатимуться, колективно обговоріть.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду