Войти
Закрыть

Велике переселення народів. Утворення «варварських королівств»

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 1. Велике переселення народів. Утворення «варварських королівств»

Пригадайте:

  • 1. Коли перестала існувати Західна Римська імперія?
  • 2. Якими територіями володіла Римська імперія за часів свого розквіту?

1. Занепад Римської імперії. Велике переселення народів

Скільки існувала Римська імперія, стільки її сусідами були варварські племена. Варварами у Стародавньому Римі називали всіх іноземців, мову яких не розуміли. Римляни у чужоземних розмовах могли лише розчути «вар-вар-вар» (звідси й назва). Уважалося, що всі варвари — дикі люди, які не мають анінайменшого уявлення про культуру.

Та все ж таки саме варварські племена германців у І ст. змогли зупинити просування римлян на схід — за Рейн. У 9 р. у Тевтобурзькому лісі військо германського вождя Армінія знищило легіони полководця Вара. Ця поразка була настільки катастрофічною та неочікуваною для римлян, що вони відмовилися від спроб завоювати землі на схід за Рейном.

Засідка германців у Тевтобурзькому лісі (сучасне зображення)

Римляни створили лімес — систему укріплень на кордоні з германцями, які мали не давати їм проникнути на територію Римської імперії. Але вийшло так, що організація постійних поселень дала зворотний ефект — римляни та германці почали торгувати між собою. В обмін на бурштин з берегів Балтики германці отримували від римлян золоті та срібні монети. Згодом германська молодь перейняла звички римлян, вчилася їхньої культури. Також римляни наймали германських воїнів для захисту кордонів своєї імперії від нападів інших племен. У III ст. германці почали масово переходити за лімес та селитися на території Римської імперії. Причина цього переселення знаходилася за тисячі кілометрів на схід — у Китаї.

  • Кого у Давньому Римі називали варварами?

У II—III ст. китайці почали розселятися на північ, витісняючи місцевих кочовиків — гунів. Відтепер гунам не було де випасати свої численні стада, тож вони рушили на захід, на своєму шляху зганяючи інші племена. Так гуни розпочали Велике переселення народів, яке тривало до VII ст. Різні племена — остготів і вестготів, вандалів, бургундців, франків, англів, саксів під тиском зі сходу покидали свої поселення і рушали далі на захід, доки не вийшли до кордонів Римської імперії. Тут вони не зупинилися, а почали здійснювати набіги на римські провінції, а також засновувати на їх території власні поселення. Це відбувалось у IV ст.

Поселення германців (сучасна реконструкція)

Реконструкція «довгого будинку» давніх германців (сучасна реконструкція)

Ще з III ст. Римська імперія переживала затяжну кризу, яка дедалі поглиблювалася. Вона вже давно не вела завойовницьких війн, завдяки яким раніше захоплювала рабів — головну робочу силу. Всюди бракувало робочих рук. До цього додалася політична криза — римські правителі виявлялися нездатними керувати імперією. Римські легіони зазнавали однієї поразки за одною від різних варварських племен, які доходили навіть до Італії. Більшість легіонерів становили найманці з германських племен, а не римські громадяни. Рим втрачав владу над своїми володіннями. У 395 р. імператор Феодосій І поділив Римську імперію на Західну з центром у Римі та Східну — зі столицею у Константинополі.

Остаточно Західна Римська імперія припинила своє існування в 476 р. Вождь відносно невеликого германського племені Одоакр відібрав у правлячого імператора Ромула Августула імператорський титул. Імператорські ж регалії — діадему і пурпурову тогу — він надіслав у Константинополь.

  • Охарактеризуйте кризові явища Римської імперії III ст.
  • Чому пограбування Рима вестготами так вразило сучасників?

Регалії — предмети, які символізують владу монарха.

2. Варварські королівства

Після пограбування Рима вестготами 410 р. Римська імперія ще продовжувала існувати, але від її володінь мало що залишилося. На захоплених територіях варварські племена позасновували свої держави, які історики називають варварськими королівствами. У цих королівствах діяли порядки і закони, прийняті у племен, які їх заснували.

Керували племенем вождь та рада старійшин. Важливі рішення, які стосувалися всього племені, вони ухвалювали спільно, потім їх затверджували на загальноплеменніх зборах. Вождем зазвичай обирали найбільш досвідченого та розсудливого воїна, але, починаючи з IV ст., влада вождів у деяких племен стала передаватися у спадок. Головною опорою вождя була дружина — загін особисто відданих йому воїнів.

Військова слава, захоплення здобичі, перемоги над ворогами, подвиги — ось що найбільше цінувалося в цьому суспільстві. Про видатних воїнів складалися перекази. Існував культ зброї. Праця на землі, ремісництво вважалися заняттями для незнатних людей.

Більшість варварських королівств проіснувала недовго і не залишила по собі помітного сліду в історії. Окремо можна розглянути королівства вандалів та остготів.

Варварські королівства — державні утворення племен, що постали на теренах Західної Римської імперії в результаті Великого переселення народів.

Королівство вандалів заснував правитель на ім’я Гейзеріх (428-477). Це він організував розграбування Рима в 455 р. Племена вандалів потрапили до Римської імперії з території сучасної Швеції, пройшовши землями сучасних Польщі та Франції. Свій рух на південь вони розпочали ще в І ст. За Гейзеріха вандали мешкали на півдні Іберійського півострова (сучасна Іспанія), але він змусив свій народ переселитися ще далі — до Північної Африки, туди, де стояло місто Карфаген. Тут вандали і заснували власне королівство. Правління Гейзеріха тривало 50 років. У цей період його флот контролював західну частину Середземного моря, а саме королівство було достатньо потужним, щоб відбивати напади численних ворогів і вести активну зовнішню політику.

  • Прослідкуйте шлях вандалів від їхньої батьківщини до власного королівства. Як це може допомогти охарактеризувати Велике переселення народів?

Мавзолей Теодоріха у Равенні, VI ст. (сучасний вигляд)

На території Апеннінського півострова своє королівство заснували остготи. Його найвидатнішим правителем був Теодоріх (475-526), який зумів поширити свою владу на весь півострів, а також Сицилію. Столицею королівства було місто Равенна. Теодоріх намагався об’єднати два народи — римлян та остготів — в один. За його правління вперше за тривалий час на цих землях запанував мир. За це Теодоріх отримав титул Великий. У народній пам’яті він залишився як народний герой Дітріх Бернський.

  • Перелічіть відомі вам племена, які в IV-V ст. переселилися на територію Римської імперії.

Висновки

У IV ст. гуни спричинили Велике переселення народів, яке тривало до VII ст. У його ході численні германські племена вторгнися на територію Римської імперії. Деякі з них заснували власні держави, відомі як варварські королівства. Більшість з них проіснувала досить недовго.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Коли тривало Велике переселення народів? 2. Внаслідок якої події припинилося територіальне розширення Римської імперії на захід? 3. Що таке лімес? Для чого його створили? 4. Охарактеризуйте організацію влади більшості германських племен. 5. Коли припинила своє існування Західна Римська імперія? Що ознаменувала собою ця подія? 6. Що таке варварські королівства? Коли вони існували?

Опрацюйте разом

1. Поміркуйте, чому народ залишив добру пам’ять про Теодоріха, незважаючи на те, що він був жорстоким правителем. 2. Як відомо, регалії останнього імператора Західної Римської імперії Одоакр відправив до Константинополя. Обговоріть у групах, що означав цей вчинок. Чому Одоакр залишив живим останнього римського імператора? 3. Обговоріть у парах причини, через які германські племена прагнули оселитися на території Римської імперії. 4. Складіть хронологічну таблицю подій та явищ, що відбувалися на території Римської імперії у I-VI ст. 5. Підготуйте короткі повідомлення про побут та звичаї різних варварських племен, а також історію варварських королівств. 6. Пригадайте державний устрій Римської імперії. За потреби скористайтеся додатковими джерелами інформації. Порівняйте його з ладом, який панував серед германських племен.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду