Войти
Закрыть

Візантія за Македонської династії та династії Комнінів. Культура

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 2. Візантія за Македонської династії та династії Комнінів. Культура

Пригадайте:

  • 1. Чим уславився імператор Юстиніан? Коли він правив?
  • 2. Як називався титул правителя Візантії? Чи була ця посада спадковою?

1. Візантія за Македонської династії та династії Комнінів

Після смерті Юстиніана Візантійська імперія пережила ще два періоди відносного розквіту: у другій половині ІХ-Х ст. та на рубежі ХІ-ХІІ ст.

Перший з цих періодів пов’язаний з правлінням Македонської династії. Її засновником став Василій І (867-886). Доба правління Македонської династії відзначилася перш за все розвитком торгівлі. Завдяки цьому імператорська скарбниця отримувала такі прибутки, яких не мав жоден правитель Західної Європи. Також Візантія вчергове розпочала боротьбу за розширення свого впливу. Вона розсилала християнських проповідників до сербів, болгар, чехів. Саме тоді прийняв християнство і київський князь Аскольд.

  • Як розширенню впливу Візантії мало сприяти поширення християнства?

Візантійські імператори повернулися до завоювань. Особливо у цьому відзначився імператор Василій II Болгаробійця (976-1025). Він вів успішні війни з Болгарським царством, у Закавказзі та на східних рубежах імперії. Імператор уклав союз із правителем Русі — князем Володимиром. В обмін на військову допомогу він погодився видати за нього свою сестру Анну, але за умови, що Володимир прийме християнство.

Василій II зробив Візантійську імперію наймогутнішою державою свого часу, але й став причиною її занепаду в майбутньому. Всі ресурси він витрачав не на її зміцнення, а на нові завоювання. Тому імперія не змогла протистояти новому ворогові — туркам-сельджукам, які у 1076 р. завдали візантійському війську нищівної поразки у битві біля Міріонкефала. Це дозволило їм впритул підійти до Константинополя. На захоплених територіях вони заснували Румський (від слова Рим) султанат (також його називають Іконійський султанат).

Візантійська імперія вже стояла на краю загибелі від нападів турків-сельджуків, коли імператорський престол посів досвідчений воєначальник Олексій І Комнін (1081-1118). Він став засновником династії Комнінів, за якої Візантія хоча б частково змогла відновити колишні славу та могутність.

Оборонні мури Константинополя (сучасний вигляд)

Візантійський важкоозброєний воїн-вершник — катафрактарій (сучасна реконструкція)

Олексій І почав з того, що приборкав константинопольську знать, яка противилася його владі, відібрав у неї майно і на ці кошти набрав найману армію. За допомогою армії та дипломатії він спровадив ворогів від кордонів Візантії. Але цей успіх був нетривалим.

Після Комнінів до влади прийшла династія Ангелів. Її представники мало відповідали своєму прізвищу. Син одного з басилевсів, що загинув від рук змовників, втік до Венеції, звернувся до рицарів, що готувалися до чергового військового походу у Палестину (Четвертий хрестовий похід) із проханням допомогти йому повернути трон батька. За це він обіцяв визнати зверхність Папи Римського над візантійськими християнами та заплатити величезну суму грошей. Так у 1204 р. на Візантію напали та завоювали західноєвропейські армії хрестоносців. Уперше за все її існування Константинополь захопив ворог.

На завойованих землях хрестоносці заснували власну державу — Латинську імперію (інша назва Латинська Романів), якою правили більш ніж 50 років. Але вони не змогли підкорити всі візантійські володіння — тут утворилося три держави, які вважалися наступницями імперії — Епірське царство, Трапезундська імперія та Нікейська імперія.

Розпад Візантійської імперії

  • Складіть перелік держав, які утворились внаслідок розпаду Візантійської імперії.

Візантійська жіноча корона XIII ст. (сучасний вигляд)

Правитель останньої, Михайло VII Палеолог, у 1261 р. зумів повернути Константинополь і відновити Візантійську імперію. Але тепер вона займала лише частину Балканського півострова, невелику територію у Малій Азії та кілька островів в Егейському морі. Відродженій державі одразу почала загрожувати нова небезпека — турки-османи. Саме вони у 1453 р. захопили Константинополь, чим поклали кінець існуванню Візантії. Згодом Константинополь османи перейменували на Стамбул, а панівною релігією на території колишньої Візантії став іслам.

  • Як називалася остання візантійська династія?

2. Культура Візантії

Візантія розташовувалась між Європою та Азією, між Заходом та Сходом. Вона була прямою наступницею Давнього Риму, тому візантійці зберігали спадщину античності, коли у Європі її вже встигли забути і почали відкривати заново. Надзвичайно великий вплив мало християнство. Це все визначало те, якою була візантійська культура. Її центрами, окрім Константинополя, були Александрія, Нікея, Антіохія та Равенна.

Державною мовою у Візантії упродовж IV-VI ст. була латина, а від VII ст. — грецька. Державною релігією було християнство (після церковного розколу 1054 р. — східного обряду). Центрами науки та культури були монастирі. Там створювалися історичні хроніки, богословські трактати, які вплинули на все християнство. Візантійські богослови розвинули християнське віровчення, впорядкувавши та структурувавши його. Найвидатнішими серед них вважаються Іоанн Дамаскін (675-753) таїоанн Златоуст (350-407).

Християнство значною мірою вплинуло на мистецтво Візантії: численні фрески (картини, написані фарбами на свіжій вогкій штукатурці) і мозаїки (зображення, виконані з окремих різнокольорових шматочків скла, камінчиків тощо, закріплені на цементі) зображали біблійні сюжети, фрагменти із життя святих тощо. Візантійські мозаїки і зараз вражають своєю витонченістю, багатством барв. Високого розвитку досяг іконопис. У релігійному живописі та іконописі існувало жорстке зведення правил — канон. Він чітко визначав, що і як має зображатися та у яких частинах храму повинні розміщуватися ці зображення. Іконами прикрашалися не лише храми, а й оселі візантійців, їх дарували друзям на знак особливої прихильності, брали із собою у військові походи. Візантійці вірили, що ікони, які увібрали в себе частку Божої сили, можуть захистити людину у важкі часи. Книжки у Візантії теж багато декорувались і прикрашалися мініатюрами.

Фрагмент мозаїки із собору Святої Софії, VI ст.

Айя-Софія (сучасна реконструкція)

Інтер’єр Айя-Софії (сучасний вигляд)

Візантійські архітектори зуміли зберегти і примножити спадщину Давнього Риму. Вони зводили могутні укріплення, такі як стіни Константинополя, акведуки та мости, палаци, а також храми. Давні греки та римляни здійснювали релігійні обряди перед воротами своїх храмів, фасади яких багато декорувалися. Християни, навпаки, збиралися всередині. Для них була важливою їхня внутрішня оздоба, а також місткість. Тому всередині візантійські храми багато декорувалися фресками і мозаїками, підлога встелялась мармуровими плитами, колони виточувалися з цінного каменю, розкішно — шовком і золотом — оздоблювали церковний вівтар.

Візантійці будували церкви хрестово-купольного типу: сам храм у плані нагадував рівноконечний хрест, над центральною частиною вивищувався купол. Такий тип церков поширився і в Русі-Україні. Тип храму з видовженою передньою частиною називався базилікою.

Вершиною візантійського церковного зодчества є константинопольський собор Святої Софії (Айя-Софія), будівництво якого закінчилось у 535 р. Він був головним, а тому найбільшим і найкраще оздобленим храмом цілої імперії. Після захоплення Константинополя турками-османами собор перетворили на мечеть Айя-Софію, а вже у 1935 р. — на музей, відкритий для всіх охочих. У храмі Святої Софії найбільше вражає купол діаметром 32 м. Під ним по колу розміщено сорок вікон, через які ллється світло. Завдяки цьому здається, ніби сам купол висить у повітрі.

У Равенні в Італії збереглася базиліка Святого Віталія, збудована у VI ст. Її мозаїки вважаються другими за красою та вишуканістю після тих, що збереглися у храмі Святої Софії.

3. Наука у Візантії

Мовою документа

Візантійський придворний історик Прокопій Кесарійський про собор Святої Софії:

«Цей храм являє собою чудесне видовище... Він піднімається вгору до самого неба, виділяючись серед інших будівель, як човен у бурхливих хвилях відкритого моря... він весь сповнений сонячного світла, і здається, ніби храм сам випромінює світло».

1. Що вплинуло на формування візантійської культури? 2. Що таке базиліка?

Висновки

Протягом VIII-XII ст. Візантійська імперія пережила два періоди відносного розквіту, пов’язані з правлінням Македонської династії та династії Комнінів. Проте впродовж всього свого існування вона, у більшості випадків не маючи союзників, була змушена боротися з численними ворогами, які, зрештою, її здолали. Візантія залишила світові величезну культурну спадщину, значно вплинула на історію сусідніх країн та народів.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Правління якої династії відзначилося бурхливим розвитком міжнародної торгівлі? 2. Під час правління якого візантійського імператора було охрещено Русь-Україну? 3. За яких обставин Олексій І Комнін прийшов до влади? 4. Якими були наслідки битви біля Міріонкефала? 5. Коли Константинополь захопили хрестоносці? 6. Як називається найвизначніша візантійська архітектурна пам’ятка? Коли її створили?

Опрацюйте разом

1. Схарактеризуйте культуру Візантії та її джерела. 2. Перелічіть основні здобутки візантійських науки та мистецтва. 3. Обговоріть у групах, чи було падіння Візантійської імперії закономірним явищем. 4. Підтвердьте або спростуйте таке твердження: правління династії Комнінів — «останнє століття слави» Візантії. 5. Підготуйте короткі повідомлення про культурні зв’язки між Візантією та її сусідами. 6. За допомогою карт атласу і тексту підручника складіть перелік сусідів Візантії у V-VIII ст. За потреби скористайтеся додатковими джерелами інформації.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду