Войти
Закрыть

Тема 3. Реконкіста

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

Тема 3. Реконкіста

Пригадайте:

  • 1. Якими були наслідки битви при Пуатьє 732 р.?
  • 2. Яке варварське королівство розташовувалось на території Іберійського (Піренейського) півострова?

1. Кордовський халіфат

Маври — узагальнююча назва племен, що переселилися на Піренейський півострів з Північної Африки в результаті арабських завоювань.

Після падіння Західної Римської імперії Іспанією триста років правили вестготи. У VII-VIII ст. увесь Піренейський півострів, окрім його північної гірської частини, завоювали араби, і він став складовою частиною Арабського халіфату. На початку X ст. ці території проголосили власну самостійність. Так виник Кордовський халіфат.

  • Знайдіть на карті Кастилію, Арагон та Наварру.
  • Де у 1212 р. відбулася вирішальна битва між християнами та мусульманами?

Християнин та мусульманин грають у шахи. Середньовічна мініатюра

Палац Алькасар у Севільї (сучасний вигляд)

За арабського панування Іспанія досягла розквіту. У країні, що завжди потерпала від посухи, араби запровадили систему штучного зрошування і вирощували рис, цукрову тростину, апельсини, лимони та інші нові культури. Відновилося видобування срібла, переживали піднесення ремесла. Купці везли з мусульманської Іспанії до інших країн шовкові та вовняні тканини, вироби з металу, шкіри, скла. Іспанські араби налагодили торгівлю з країнами Сходу, Візантією, Францією та Італією. Завдяки розвитку господарства значно зросла кількість населення. Кордова — столиця халіфату — в XI ст. була найбільшим містом Європи.

До нашого часу збереглися пам’ятки архітектури, побудовані арабами в Іспанії: Кордовська мечеть, палац Альгамбра в Ґранаді, палац Алькасар у Севільї та ін. Вони засвідчують дивовижне поєднання мусульманського та європейського архітектурних стилів.

Видатний музикант Зірьяб при кордовському дворі. Арабська мініатюра

Інтер’єр мечеті в Кордові (сучасний вигляд)

На території Кордовського халіфату жили мусульмани, християни, юдеї. Між різними релігійними спільнотами часто виникали конфлікти, а влада не мала чіткої політики у цих питаннях. Халіфи намагалися задовольнити всі сторони, але здебільшого їм бракувало політичної вправності. Постійні внутрішні чвари ослаблювали халіфат зсередини.

  • Назвіть господарчі та культурні досягнення Кордовського халіфату.

2. Реконкіста

Після перемоги франків у битві при Пуатьє християни розпочали відтісняти мусульман на південь. Французькі вчені XV-XVI ст. назвали цей процес Реконкіста, що означало «відвоювання». Вони мали на увазі, що християни відвойовують землі, котрі належать їм по праву, у «язичників-арабів».

На контрольованих християнами територіях Іберійського півострова виникла низка королівств: Португалія, Леон, Наварра, Арагон та Кастилія. Вирішальна битва Реконкісти відбулася в 1212 р. біля Лас-Навас-де-Толоса, яка закінчилася поразкою арабів. У 40-х рр. XIII ст. під їхньою владою залишилася лише невелика територія Ґранадського емірату.

Замок Пеньяф’єль у Кастилії (сучасний вигляд)

Реконкіста — процес відвоювання народами Піренейського півострова територій, захоплених арабами, що тривав від IX до XV ст.

Португальський принц Енріке Мореплавець (1415-1460), завдяки якому португальські мореплавці дослідили центральну Атлантику, морські шляхи та острови вздовж узбережжя Західної Африки

Основні успіхи Реконкісти припали на ХІ-ХІІІ ст. У ній брали участь лицарі не лише з християнських держав Іберії, а й з усієї Європи. Завдяки війні вони мали змогу здобути для себе нові земельні володіння. Вслід за лицарями рушали селяни, яким бракувало наділів у себе на батьківщині. Лицарі привласнювали величезні маєтки й палаци, які раніше належали мусульманам. З подальшим просуванням на південь зводилися нові й нові замки. Звідси пішла назва королівства Кастилії, що перекладається як «країна замків». Було навіть створено духовно-лицарські ордени — Санть-Яго, Алькантара, Калатрава.

З кінця XII ст. при королях християнських держав на території Іспанії з’явилися кортеси (від ісп. corte — королівський двір) — зібрання представників лицарства та духівництва регіону або й цілого королівства. Згодом до участі в кортесах стали допускати делегатів від міст. Зазвичай ці державні органи могли обговорювати питання як релігійного, так і світського життя, проте не мали влади самостійно ухвалювати закони, а лише давали поради королю.

  • Які держави існували на території Піренейського півострова у VII-XV ст.?

3. Об’єднана Іспанія

У 1474 р. спадкоємець арагонського престолу Фернандо узяв шлюб із королевою Кастилії Ізабель. У 1479 р. він коронувався як король Арагону. Від цієї дати відраховується історія королівства Іспанії.

Дві частини новоствореної держави — Арагон та Кастилія — суттєво різнилися, зате їх об’єднували крайня релігійність і прагнення абсолютної влади Фернандо та Ізабель. Усе, що заважало цьому, підлягало знищенню: іновірці, права та привілеї різних спільнот і цілих міст.

Монархи активно підтримували інквізицію. Через свій релігійний фанатизм вони навіть отримали від папи почесний титул — Католицькі королі. Після зміцнення влади й наповнення скарбниці Фернандо та Ізабель взялися за завоювання Ґранади — останнього володіння мусульман на крайньому півдні Піренейського півострова.

Король Фернандо на засіданні каталонських кортесів. Середньовічний малюнок

Ізабель. Невідомий автор, XV ст.

Фернандо. Худ. Міхель Зіттов, XV ст.

Після нетривалої війни 2 січня 1492 р. над сторожовою вежею двору ґранадських емірів підняли іспанський прапор. Умови капітуляції емірату були вигідними для арабського населення, адже вони зберігали свою землю та віру. Проте правителі Іспанії не стали їх виконувати. На землях колишньої Ґранади шаленіла інквізиція, почалося насильницьке хрещення. У 1502 р. Фернандо та Ізабель видали указ, згідно з яким кожен мавр або єврей мав або хреститися, або залишити Іспанію. Цей указ започаткував масовий виїзд з Іспанії маврів та євреїв, що призвело до занепаду торгівлі, ремесел, сільського господарства.

  • Від якої дати ведеться відлік існування королівства Іспанії?

Династична унія — політичне об’єднання, за якого двома державами правлять представники однієї династії, але кордони, закони та інтереси цих країн залишаються різними.

Інквізиція — (лат. inquisitio, від inquire, «розслідувати, розшукувати») орган Католицької церкви, який розслідував випадки відходу від церковних догм (єресь) і карав порушників. Іспанська інквізиція вирізнялася особливою жорстокістю та нерозбірливістю у методах.

Висновки

У VII-VIII ст. майже весь Піренейський півострів опинився під контролем арабів. Згодом тут виник Кордовський халіфат. Вони б просувалися і далі на територію Європи, але їх зупинили франки у битві при Пуатьє. Водночас з цим розпочався процес відвоювання захоплених мусульманами територій, який отримав назву Реконкіста. Вона тривала понад 700 років і завершилася утворенням об’єднаного королівства Іспанії та вигнанням мусульман з його території.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Хто завоював Іберійський (Піренейський) півострів у VII-VIII ст.? 2. Як виник термін «Реконкіста»? Що він позначає? 3. Представники яких віросповідань мешкали на території Іспанії? 4. Що таке династична унія? Чи був шлюб Фернандо та Ізабель династичною унією? 5. Як називалася остання мусульманська держава на території Піренейського півострова? 6. Які повноваження мали кортеси? Хто до них входив?

Опрацюйте разом

1. Сформулюйте перелік позитивних та негативних наслідків Реконкісти. 2. Обговоріть у малих групах. Чому процес завоювання Піренейського півострова вихідцями із західноєвропейських країн отримав назву «відвоювання»? 3. Охарактеризуйте господарське та культурне життя Кордовського халіфату. 4. Обговоріть у парах та презентуйте свої висновки класові. Чому Фернандо та Ізабель не дотримались умов капітуляції Ґранадського емірату? 5. Чому європейські лицарі та селяни прагнули взяти участь у Реконкісті? 6. Порівняйте Хрестові походи та Реконкісту. Що спільного ви помітили?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду