Войти
Закрыть

Англійський парламентаризм. Становлення нового суспільства

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 2. Англійський парламентаризм. Становлення нового суспільства

Пригадайте:

  • 1. Що таке Генеральні штати? Які повноваження вони мали?
  • 2. Розкрийте зміст поняття «Нормандське завоювання Англії».

1. «Велика хартія вольностей»

Генрі II Плантаґенета вважають одним із найвидатніших королів середньовічної Англії. Однак його величезна англо-французька держава потребувала значних сил для управління нею і за його наступників — синів Річарда І Левове Серце (1189-1199) та Джона Безземельного (1199-1216) швидко занепала.

Славнозвісний король Річард І Левове Серце був блискучим полководцем, талановитим поетом і музикантом, але за все своє життя в Англії він провів лише кілька місяців — усе своє королювання він присвятив Хрестовим походам або війнам проти французького короля. Його брат і наступник Джон Безземельний втратив більшу частину французьких спадкових володінь.

Правління двох королів поспіль, яких цікавили військові походи та авантюри, а не керівництво країною, викликало невдоволення баронів. Коли у 1215 р. Джон Безземельний оголосив про підготовку до чергової війни з Францією, вони повстали і взяли короля у полон. 15 червня 1215 р. знать змусила короля Джона підписати документ, який гарантував би їхні права. Так було створено «Велику хартію вольностей» (інша назва — «Магна Карта»). Хартія містила 63 статті, що регулювали податки і повинності, судочинство, визначали права англійської церкви, міст і купців тощо. Низка статей була спрямована на обмеження королівської влади і запроваджувала нові органи управління державою.

У Великій хартії вольностей було закладене таке розуміння закону та законності, яке згодом стало основою для розвитку європейської правової думки на багато століть уперед. Вона обмежувала свавілля влади і чітко вказувала на те, що країна живе відповідно до закону, а не бажань правителя.

Король Джон Безземельний підписує Велику хартію вольностей. Худ. Ґ. Турнер

Одразу ж після підписання Хартії Джон Безземельний відмовився її виконувати. Обурені барони оголосили про те, що позбавляють короля влади. Розпочалася нова війна, у розпалі якої король Англії Джон Безземельний і помер.

  • Поміркуйте, чому король Річард І Левове Серце мав таке прізвисько.

2. Заснування англійського парламенту

Новим королем Англії барони визнали малолітнього сина Джона Безземельного — Генрі III (1216-1272). У 1258 р., попри голод у країні, він наказав розпочати підготовку до війни за завоювання Сицилійського королівства.

Барони відмовили Генрі III у грошах, необхідних для організації військової кампанії, і зібрали раду, яка певний час правила країною замість короля, доки проти їхнього правління не виступили лицарі, міщани, селяни та частина знаті під проводом графа Симона де Монфора. Навесні 1264 р. він розбив королівську армію, захопив у полон Генрі III і на певний час став правителем країни — лордом-протектором.

20 січня 1265 р. у Вестмінстері Симон де Монфор уперше зібрав раду, на яку, окрім представників вищої духовної та світської знаті, запросив лицарів та міщан. Ця рада дістала назву парламент (від франц. parler — говорити). Так уперше в середньовічній Західній Європі виник станово-представницький орган влади.

Статуя Симона де Монфора на годинниковій вежі в Лестері

Парламент — спочатку станово-представницький, а згодом законодавчий орган влади.

Лорд — великий землевласник в Англії.

Король Едвард I (1272-1307) реформував закони та систему управління Англії, створивши «зразковий» парламент. Так англійський парламент став тим органом, де висловлювалися погляди представників різних станів, а також місцем мирного узгодження конфліктів, що виникали в країні. Така форма правління, коли країною керують разом король та дорадчий орган, що формується з різних станів, називається станово-представницькою монархією.

  • Хто такий Симон де Монфор? Чим він уславився?
  • Представники яких станів входили до англійського парламенту?

3. Англія в XIV ст. Війна Червоної та Білої троянд

У середині XIV ст. всю Європу охопила хвороба, яка забрала понад 25 млн життів — чума, або як тоді її називали, «чорна смерть». Це була форма бубонної чуми, названа так через утворення під шкірою у хворих чорних згустків крові — бубонів. Жертви помирали у страшних муках за добу після появи симптомів. Хворобу розносили щурячі блохи, які паразитували й на людях. Згодом до неї доєдналася легенева чума, яка передавалася від людини до людини при чханні.

На той час у Європі не існувало жодного способу лікування чуми. Тіснота та бруд у європейських містах, погане харчування більшості населення робили людей вразливими для хвороби.

«Чорну смерть» з Китаю до Європи принесли армії монголів. У 1347 р. хворобу занесли генуезькі кораблі, що прибули з Криму, куди якраз вторглися монголи. У 1348 р. «чорна смерть» спустошила Париж та Лондон. Вона не минала нікого, винищувала населення цілих сіл та міст. В Англії за кілька років від чуми вимерло до 50% населення. Основна епідемія припинилася у 1351 р.

До початку «чорної смерті» у Європі був надлишок робочої сили, тому селяни та міські робітники не цінувалися. Після епідемії чуми виявилося, що робочих рук бракує практично всюди. Вихідці з сільської місцевості заполонили міста, де за свою роботу вони отримували гроші. Сама оплата праці значно зросла, а робітники могли обирати роботодавця.

  • Які регіони Європи не зачепила чума?

Битва під Таутоном 29 березня 1461 р. — найкривавіша битва війни Червоної та Білої троянд, що відбулася поблизу Йорка. Ймовірні втрати з обох сторін сягали 28 тис. осіб, що становило близько 1% населення Англії (сучасне зображення)

З іншого боку, феодали прагнули отримувати зі своїх селян більше грошей, тому нарощували суми податків та вводили нові.

Нові реалії життя не відповідали традиційному становому поділу на феодалів, духівництво і селянство. У 1381 р. під проводом Вота Тайлера спалахнуло масштабне повстання селян. Вони вимагали скасування несправедливих податків та соціальних змін. Попри те, що керівника повстання підступно вбили, король пішов на певні поступки. А головне, це та інші соціальні виступи були наслідком змін в англійському суспільстві. З’являлися й збільшувалися нові прошарки суспільства: ремісники, торговці, купці та ін. Та й самі феодали вже не були схожими на своїх попередників. Їх більше непокоїли проблеми землі й прибутків, аніж військова слава і лицарські подвиги. Усе це призвело до нової війни, яка в історії дістала назву війни Червоної та Білої троянд (1455-1485).

Поразка в Столітній війні зумовила політичну кризу правлячої династії Ланкастерів. Це розпочало тривалу війну між представниками аристократичних родів Ланкастерів та Йорків, яка закінчилася тим, що англійський престол посіла нова династія Тюдорів. В останній битві цієї війни — біля містечка Босуарт — перемогло військо Генрі Тюдора, який став правити під ім’ям Генрі VII (1485-1503). Щоб остаточно примирити ворожі сторони, Генрі VII одружився з представницею Йорків, а в своєму гербі поєднав червону та білу троянди — символи обох родів, які брали участь у війні.

Війна Червоної та Білої троянд (1455-1485)

Причина

  • Конфлікт між впливовими родами Йорків (символ — біла троянда) та Ланкастерів (червона троянда) за англійський престол.

Наслідки

  • Початок правління династії Тюдорів;
  • фізичне знищення більшості старої аристократії;
  • збільшення ролі у суспільстві та політиці аристократів, які служили королю;
  • руйнація феодальної системи;
  • розорення господарства Англії.

Генрі VII

На час закінчення війни Червоної та Білої троянд в Англії майже зникла система васалітету, а замість неї почала діяти система ліврейних почтів. Лівреєю називали особливий одяг слуг із гербом господаря, а ще — плату сюзерена своєму васалу за службу. Ліврейний почет — це, по суті, загони найманців, що отримували плату від свого лорда на основі попередньо укладеного письмового договору. Старі традиції та чесне слово, на чому трималася система васалітету, уже сприймалися як недостатні. Феодалізм в Англії відходив у минуле.

  • Як епідемія чуми потрапила до Європи? Чому вона була надзвичайно спустошливою?

Висновки

Саме по собі правління нащадків Генрі III не можна назвати вдалим, проте саме в цей час у політичній системі Англії було закладено ті основи, на яких вона тримається і донині. Ними стали створення «Великої хартії вольностей» та скликання першого англійського парламенту. Зміни, що поступово накопичувались в англійському суспільстві, поряд із наслідками війни Червоної та Білої троянд, сприяли руйнуванню феодальних відносин.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Між ким тривала війна Червоної та Білої троянд? Чому вона отримала таку назву? 2. Коли вперше скликали англійський парламент? 3. Хто очолював селянське повстання 1381 р.? 4. Коли схвалили «Велику хартію вольностей»? Чи став король виконувати її умови? 5. Чому короля Джона прозвали Безземельним? 6. З якою метою Генрі VII взяв за дружину представницю роду Йорків?

Опрацюйте разом

1. Обговоріть у парах: що таке Велика хартія вольностей. Чому англійці вважають її появу початком затвердження своїх прав і свобод? 2. Порівняйте структуру та повноваження англійського і французького станово-представницьких органів. 3. Які наслідки «чорна смерть» мала для англійського суспільства? 4. Чому в Англії спалахнула війна Червоної і Білої троянд? До яких наслідків вона призвела? 5. Що таке ліврейний почет? Чому він виник? 6. Об’єднайтеся в малі групи й обговоріть питання: «Чи можна визначити переможця у війні Червоної та Білої троянд?».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду