Войти
Закрыть

Іспанія під владою арабів і католицьких королів

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Подаляк, Лукач 2020

 

§ 12. Іспанія під владою арабів і католицьких королів

1. Мусульманська Іспанія. Після завоювання візантійських володінь у Північній Африці араби повернули зброю проти Вестготського королівства. У 711 р. разом з берберами (корінними жителями Північної Африки), які незадовго до того прийняли іслам, вони вторглися в Іспанію. Уже в першій великій битві численніше вестготське військо зазнало нищівної поразки. Одна за одною загарбникам здалися всі великі фортеці королівства. Окрилені перемогою, араби й бербери (християни називали їх маврами) спробували просунутися в глиб Франкської держави, але їх, як ми знаємо, зупинив Карл Мартелл.

Подумайте!

Чому численніше вестготське військо зазнало поразки?

Мусульманська Іспанія (або Ал-Андалус) залишалася складовою частиною Дамаського халіфату, але згодом оголосила себе незалежною державою. В XI ст. низка міжусобиць викликала розпад Ал-Андалусу на декілька десятків самостійних князівств. Певна частина місцевого населення прийняла іслам. Інші зберегли свою релігію, але засвоїли мову та звичаї загарбників.

Фрагмент килима з мавританської Іспанії

Араби принесли на Піренейський півострів передові господарські досягнення і високі культурні здобутки. Буквально на очах Іспанія перетворилася на процвітаючий куточок Європи. Побудували досконалі зрошувальні системи, почали вирощувати нові сільськогосподарські культури (рис, цукрову тростину, бавовну) і розводити овець. У містах вирувало ділове життя, успішно розвивалися торгівля та ремесла. Виготовлені в Ал-Андалусі тканини, вироби з металу та шкіри славилися далеко за його межами. Міські школи мусульманської Іспанії давали найкращу в тогочасній Європі освіту. Сюди їхали вчитися вихідці з багатьох християнських країн.

Араби навчили Європу виготовляти папір. За незапам’ятних часів папір винайшли в Китаї, але про нього ніхто нічого не знав, поки у VIII ст. декілька китайських ремісників не потрапили в полон до арабів: їм повернули волю в обмін на таємницю виготовлення паперу. Через Північну Африку секрет паперового виробництва дійшов до Іспанії і швидко поширився Європою. Спочатку папір використовували лише ченці, але із XIV ст. він увійшов у вжиток і серед пересічних містян.

2. Реконкіста. Єдиною територією, яку маври не змогли завоювати, були важкодоступні гірські райони на півночі Піренейського півострова. Саме звідти й почалося визволення зайнятих мусульманами земель. Їхнє повернення отримало назву Реконкіста (з ісп. - відвоювання) і тривало майже вісім століть.

Документ

XI ст. «Загальна хроніка Іспанії» про взяття міста Толедо королем Альфонсо VI

Цього (1085) року зібрав король Альфонсо велике військо, і пішов, як це бувало й раніше, на Толедо, і почав облогу міста. Маври добре укріпили Толедо. Воно було обнесене мурами й надійно захищене річкою Тахо. Але скупчилось у Толедо безліч людей, і вичерпалися припаси. Маври мусили здати його королю Альфонсо...

І звернулися маври до короля з проханням, щоб не виганяв їх з міста і щоб зберегли вони свої будинки й майно, і все те, чим вони володіють. Король дон Альфонсо дозволив їм залишитись і наказав, щоб сплачували маври такі самі податки, які стягували з них мавританські королі. Крім того, оголосив він, що головна мечеть має довічно належати маврам.

Крім того, оселилися в Толедо люди, які сповідували християнську віру, і осіли вони тут надійно, і було їх стільки, що чисельністю перевищували вони колишнє населення міста.

  • За яких умов король Альфонсо VI дозволив маврам залишитися в Толедо?

Одне за одним роздроблені мавританські володіння гинули під ударами християнських правителів. Кордони арабських володінь поступово відсувалися на південь, а на звільнених землях виникали нові незалежні держави - Кастилія, Арагон, Португалія та інші.

Століття Реконкісти не були суцільною смугою безперервних війн. Битви перемежовувалися періодами мирного співіснування, інколи досить тривалого. З XI ст. Реконкіста вступила в добу вирішальних успіхів. У середині XIII ст. за арабами зберігався лише Гранадський емірат, їхній останній оплот на Піренейському півострові. Із цього моменту Реконкіста надовго призупинилася. Два наступних століття християнські держави суперничали й воювали між собою, а всередині них не вщухала боротьба між королівською владою і знаттю.

Пригадайте!

Яку назву мав орган станового представництва в Іспанії?

3. Утворення королівства Іспанія. Важливі зміни відбулися після одруження в 1469 р. кастильської принцеси Ізабелли (ісп. - Ізабель) й арагонського принца Фердинанда (ісп. - Фернандо). Згодом кожний з них успадкував трон свого королівства, і в 1479 р. дві найбільші держави Піренейського півострова об’єдналися. Утворилася династична унія - злиття двох монархій під спільною владою правлячого подружжя. Унія Кастилії та Арагону заклала основи для появи єдиної Іспанії.

Фердинанд та Ізабелла здійснили важливі кроки на шляху об’єднання країни. Було створено новий апарат управління, внесено зміни в державні закони, набрано постійне наймане військо. Укріпивши свої позиції, правляче подружжя перейшло в наступ на останню арабську твердиню - Гранадський емірат. Війна з густонаселеною і розвиненою державою затягнулася надовго, але 1492 р. Гранада склала зброю. Багатовікова Реконкіста завершилася. Арабської Іспанії більше не існувало. За винятком Португальського королівства, уся територія Піренейського півострова опинилася під владою Фердинанда та Ізабелли.

Реконкіста проходила під знаком боротьби християнства з ісламом і спиралася на широку підтримку католицької церкви. За виняткову відданість вірі Папа навіть дарував Фердинанду та Ізабеллі титул - Католицькі королі. Як фанатичні католики, вони прагнули, щоб в об’єднаній країні їхні піддані належали до однієї церкви. Над безліччю мусульман і євреїв, які ще із часів арабського вторгнення проживали в Іспанії, нависла загроза. Спочатку вийшов королівський наказ про вигнання з країни всіх євреїв, що відмовилися перейти в християнство. Наступний удар спрямовувався проти мусульман. Хоча Гранада капітулювала з правом зберегти свою віру, звичаї і майно, переможці швидко забули всі обіцянки. Підступно порушивши договір, вони силоміць змушували мусульман охрещуватися. Тих, хто відмовлявся зректися віри батьків, кидали до в’язниць, де на них чекали жорстокі тортури.

Фердинанд та Ізабелла. Мініатюра. XV ст.

У ті часи іспанську землю залишили сотні тисяч маврів та євреїв. Країна втратила чи не найактивнішу і найпрацелюбнішу частину свого населення - фінансистів, учених, лікарів, купців, безліч ремісників і селян. Із собою вони вивозили гроші, ділові зв’язки, наукові знання і професійні навички, що завдало непоправної шкоди господарству та культурі Іспанії. У країні запанувала атмосфера релігійної нетерпимості.

ПЕРЕВІРЯЄМО ЗНАННЯ

  • 1. Як арабське завоювання вплинуло на економіку та культуру Іспанії?
  • 2. Як були пов’язані Реконкіста й об’єднання Іспанії?
  • 3. Як утворилося об’єднане королівство Іспанія?
  • 4. Які наслідки мало для Іспанії вигнання євреїв та арабів?
  • 5. Які позитивні та негативні наслідки мало правління Католицьких королів в Іспанії?

Удосконалюємо вміння

  • У зошитах складіть таблицю «Внесок арабів в економіку та культуру Іспанії» за рубриками: 1) сільське господарство; 2) ремесло та торгівля; 3) освіта й культура.

ДІЄМО ТВОРЧО

Поміркуйте, чому Папа Римський дарував Фердинанду та Ізабеллі титул Католицьких королів. Використайте малюнок на с. 83. У зошитах складіть історичний портрет одного із членів подружжя чи обох.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Подаляк, Лукач 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду