Войти
Закрыть

Північне Відродження

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Ліхтей

 

§ 7. Північне Відродження

Пригадайте. На яку тему творили митці епохи Відродження в Італії?

1. Альбрехт Дюрер — представник мистецтва німецького Відродження

У XV-XVI ст. в Німеччині, Нідерландах, Франції та Іспанії бурхливо розвивається мистецтво, яке згодом отримало назву Північне Відродження. Цей термін, застосований за аналогією до італійського Відродження, є досить умовним. Якщо в Італії мистецтво й культура відроджували традиції античності, то в інших країнах Європи, які не мали античного минулого, мистецтво розвивалося під впливом готичної традиції.

Мистецтво Відродження в Німеччині формувалося в жорстокій релігійній боротьбі, а тому сповнене драматизму й емоційного напруження. У німецькому мистецтві були популярними теми смерті, Страшного суду, кінця світу.

Найяскравішим представником мистецтва німецького Відродження був Альбрехт Дюрер (1471-1528) — видатний живописець, гравер і вчений. У його живописних полотнах виявляється справжня велич епохи Відродження. У цей період створені відомі твори - «Автопортрет з пейзажем» (1498), «Автопортрет в образі Христа» (1500) та ін.

Однак справжній успіх митцеві принесли гравюри. Найвідоміша його серія гравюр на теми апокаліпсису (1498).

В останні роки життя А. Дюрер створив декілька чудових портретів, зокрема «Портрет імператора Максиміліана» (1519). Він також продовжував писати картини на релігійну тематику. Одним з останніх полотен митця став диптих «Чотири апостоли» (1526), на якому зображено апостолів Іоанна, Петра, Павла та євангеліста Марка.

Північне Відродження — культурний рух і мистецька епоха у північноєвропейських країнах в останнє десятиріччя XV ст. в першу чверть XVI ст. Свою назву течія отримала через спільні з італійським Відродженням тенденції.

А. Дюрер. Автопортрет в образі Христа. 1500 р.

2. Мистецтво Нідерландів. Пітер Брейгель Старший

Одним із найяскравіших осередків мистецтва Північного Відродження стали Нідерланди, де сформувалася унікальна живописна школа. Її вирізняв глибокий інтерес митців до багатогранності світу, речей і явищ, що оточують людину.

Видатним його представником був Пітер Брейгель Старший (1525/1530-1569). Він народився в селянській родині. Малярському ремеслу навчався в Антверпені. Упродовж 1552-1553 рр. молодий художник мандрував Італією, де опановував мистецтво живопису. Повернувшись на батьківщину, П. Брейгель якийсь час жив в Антверпені. Тут він створив свою першу відому картину - «Падіння Ікара» (1558). Міф про давньогрецького героя постає на картині як незначна подія, натомість основна увага зосереджена на простій селянській праці.

У 1563 р. П. Брейгель переїхав до Брюсселя, де досяг вершин своєї творчості. Теми його картин досить приземлені — селянські свята, ігри дітей, щоденна праця, а його персонажі — люди прості й неотесані. Однак їхні обличчя позбавлені індивідуальності й скидаються на маски. Такими є його полотна «Жнива» (1565), «Мисливці на снігу» (1565), «Селянський танок» (1566-1567), «Селянське весілля» (1568) та ін. За любов до селянської тематики П. Брейгель отримав від своїх сучасників прізвиська «Мужицький», «Селянський».

Яскравим завершенням творчого шляху П. Брейгеля стала його картина «Сліпі» (1568). Шестеро сліпців, тримаючись один за одного, невпевнено рухаються вперед. Останній із них навіть не здогадується про те, що перший уже падає в яму. Ця картина свідчить про глибоке розчарування митця в житті.

П. Брейгель Старший. Падіння Ікара. 1558 р.

• Пригадайте давньогрецький міф про Дедала й Ікара.

П. Брейгель Старший. Селянське весілля. 1568 р.

• Розгляньте ілюстрацію. Розкажіть, як відбувалося селянське весілля.

Північне Відродження; Альбрехт Дюрер, Пітер Брейгель Старший.

1. Які ідеї вплинули на творчість художників Північного Відродження?

2. Поміркуйте, які людські вади хотів продемонструвати П. Брейгель Старший у картині «Падіння Ікара». Чому персонажі картини — орач, рибалка й пастух - не переймаються трагедією Ікара?

3. Чому П. Брейгеля Старшого вабила селянська тематика?

4. Поміркуйте, що А. Дюрер хотів сказати собі й суспільству, створюючи мистецький шедевр «Автопортрет в образі Христа».

5. Подумайте, що А. Дюрер хотів донести до сучасників і майбутніх поколінь у серії гравюр на тему апокаліпсису.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ліхтей", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація