Войти
Закрыть

Міжнародні відносини у XVI — першій половині XVII ст. Тридцятилітня війна 1618—1648 рр.

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк

 

§ 17. Міжнародні відносини у XVI — першій половині XVII ст. Тридцятилітня війна 1618—1648 рр.

1. Назвіть провідні європейські держави у XVI ст. 2. Покажіть на карті території поширення протестантських віросповідань та панування католицької церкви.

Герб Габсбургів

Характер міжнародних відносин у XVI ст. У міжнародних відносинах Європи доби раннього Нового часу важливе значення продовжували відігравати династичні принципи, проте новим чинником міждержавних відносин став розкол Європи за релігійною ознакою внаслідок Реформації. Чимало держав ставали учасниками міжнародних конфліктів, підтримуючи своїх одновірців або прагнучи перешкодити поширенню віросповідання, яке вони не підтримували.

Вирішальну роль у міжнародних відносинах Європи цього періоду відігравали іспанські та австрійські Габсбурги, Англія та Франція. Гострі суперечки виникали між Францією та Габсбургами, володіння яких межували з її кордонами. Найбільшим із проявів їхніх суперечностей були Італійські війни (1494—1559 рр.). Гострої форми набуло протистояння між протестантською Англією та католицькою Іспанією.

Незважаючи на численні воєнні сутички, жодна з провідних європейських країн — учасниць конфліктів не мала достатньо сил, щоб завдати поразки противнику. Таку систему міжнародних відносин називали системою європейського балансу.

Наприкінці XVI ст. важливу роль стала відігравати Швеція, яка, підпорядкувавши Норвегію та Фінляндію, намагалася поширити вплив на данські, польські та прибалтійські землі.

Вагомим чинником міжнародних відносин XVI ст. була боротьба з проникненням у Європу Османської імперії. Турецька загроза примушувала європейців спільно виступати проти агресора. З іншого боку, це не виключало укладання тимчасових союзів із турецьким султаном задля власної користі.

Загострення суперечностей між європейськими державами на початку XVII ст. Причини Тридцятилітньої війни. Міжнародне становище у Європі наприкінці XVI ст. було напруженим і складним.

Іспанська та австрійська гілки династії Габсбургів після періоду суперництва вирішили об’єднати зусилля в боротьбі за встановлення свого панування у Європі. Франція прагнула не допустити цього й надавала підтримку протестантам у Німеччині. До того ж Франція бажала утвердити свою владу в Італії та була невдоволена посиленням тут впливу іспанських Габсбургів.

Експансія — розширення сфер панування держави, прагнення до захоплення і поневолення.

Тридцятилітня війна — перша загальноєвропейська війна між двома великими угрупованнями: габсбурзьким союзом (іспанські та австро-німецькі Габсбурги, католицькі князі Німеччини, Річ Посполита) та антигабсбурзькою коаліцією (Франція, Швеція, Данія, протестантські князі Німеччини та інші).

Імператор Священної Римської імперії Рудольф II

Англія, з одного боку, не хотіла збільшення впливу католицьких Габсбургів у Нідерландах і Німеччині, з іншого — посилення Франції не відповідало її торговельним інтересам. Данія, яка мала політичні та економічні зв’язки з Північною Німеччиною, також не бажала зміцнення в Німеччині Габсбургів. Королі Швеції та Данії намагалися посилити вплив своєї країни на північних морських шляхах. Експансія Іспанії заважала їхнім намірам.

Водночас на більшості території Європи спостерігалося падіння авторитету католицької церкви. В одних країнах перемогу здобули прихильники Реформації, в інших — Контрреформації. Обидві сторони не бажали домовлятися. Наслідком загострення цих суперечностей стала Тридцятилітня війна (1618—1648 рр.).

Якими були причини війни? На початку XVII ст. обидві гілки династії Габсбургів вели боротьбу з протестантами, підтримували католиків і намагалися затвердити своє панування над країнами Європи. Активну боротьбу з протестантами розгорнув обраний імператором Священної Римської імперії Рудольф II Габсбург (1576—1612 рр.). За його підтримки єзуїти поширили свою діяльність у Чехії та протестантських князівствах Німеччини.

У відповідь на переслідування протестантські князі Німеччини у 1608 р. об’єдналися у Євангелічну унію (лігу), яку очолив курфюрст Фрідріх Пфальцський. Натомість католицькі князі створили в 1609 р. свій союз під назвою Католицька ліга, очолюваний Максиміліаном Баварським.

Обидва угруповання шукали прихильників у Європі. Євангелічну лігу підтримали протестантські країни Нідерланди, Данія, Швеція та Англія, а також католицька Франція, яка не бажала посилення впливу Габсбургів у Європі.

Католицьку лігу підтримували австрійські та іспанські Габсбурги. Відносини між двома таборами загострювалися, і бракувало лише приводу для того, щоб почалася війна.

Тридцятилітня війна 1618—1648 рр.

«Празька дефенестрація»

Чеський період війни (1618—1623 рр.). Події, які стали приводом до початку війни, сталися в Чехії, що перебувала під владою австро-німецьких Габсбургів. Більшість верств населення Чехії була незадоволена національними утисками, відсутністю політичних прав. У 1617 р. королем Чехії було обрано прихильника Габсбургів Фердинанда Штирійського (після смерті Рудольфа II він став імператором). Ця подія викликала в Чехії вибух народного невдоволення.

У столиці Чехії Празі спалахнуло повстання. Натовп протестантів захопив замок Празький град і викинув із вікна трьох королівських радників («празька дефенестрація»), які керували країною за відсутності короля. На королівський престол чехи запросили голову Євангелічної унії Фрідріха Пфальцського. У відповідь на це Фердинанд Штирійський, не бажаючи втрачати чеський престол, розпочав воєнні дії за підтримки Католицької ліги. Чехи мужньо воювали і здобули декілька перемог. Проте їхня армія була набагато меншою, ніж війська Католицької ліги, очолювані досвідченим полководцем Йоганном Тіллі. У битві біля Білої Гори 8 листопада 1620 р. він розгромив чеських протестантів. У Чехії розпочався католицький терор.

Тим часом Тіллі рушив далі на німецькі землі й захопив володіння Фрідріха Пфальцського. Успіхи католиків на першому етапі війни дуже занепокоїли протестантських володарів країн Північної Європи.

Угруповання держав у Тридцятилітній війні 1618—1648 рр.

Данський період війни (1624—1629 рр.). На боці Євангелічної унії у війну проти Габсбургів вступив король Данії Крістіан IV. Тепер сил у Євангелічної ліги стало значно більше, ніж у Фердинанда Штирійського, якому не вистачало коштів на утримання армії Й. Тіллі. Вихід із цієї ситуації Фердинанд знайшов, прийнявши пропозицію про створення нової армії від талановитого полководця Альбрехта Валленштейна (1583—1634).

Альбрехт Валленштейн — одна з найцікавіших постатей часів Тридцятилітньої війни. У його особі поєднувалися безпринципний авантюрист і талановитий полководець. За походженням А. Валленштейн — чеський дворянин. Виховувався єзуїтами, став ревним католиком. Був талановитою, честолюбною та надзвичайно цинічною людиною. Брав участь у розгромі чехів під Білою Горою. Вдячний імператор Фердинанд допоміг Валленштейну за символічну ціну скупити землі, конфісковані в чехів, і той став власником найбільших володінь у Чехії (9 міст, 57 замків, кілька сотень сіл).

Герцог Альбрехт Валленштейн

Валленштейн запропонував імператору створити 20-тисячне наймане військо (причому коштом Валленштейна), якщо Фердинанд дозволить утримувати цю армію за рахунок реквізицій (пограбування) місцевого населення. Імператор погодився і призначив Валленштейна головнокомандувачем. Уся воєнна здобич, за домовленістю з імператором, залишалася у Валленштейна. За короткий термін було набрано 100-тисячну армію, у якій установлено сувору дисципліну. Саме завдяки цій армії католики розбили данське військо Крістіана IV. Проте успіхи Валленштейна викликали заздрість у керівників Католицької ліги. За їхнім наполяганням імператор усунув Валленштейна від командування армією та наказав розформувати його війська. Успіхи Католицької ліги занепокоїли першого міністра Франції кардинала Рішельє. Він почав заохочувати шведського короля Густава II Адольфа (1611—1632 рр.) до війни проти неї.

Густава II Адольфа називали «північним левом». Завдяки успішним війнам проти Польщі та Московської держави він значно посилив позиції Швеції в Балтійському регіоні, перетворивши Балтійське море на «Шведське озеро» (усе його узбережжя, крім південної частини, перебувало у власності Швеції). Густав II Адольф був палким прихильником протестантів і не бажав посилення позицій католицьких Габсбургів у Європі.

Шведський період війни (1630—1634 рр.). Улітку 1630 р. Густав II Адольф висадився в Північній Німеччині й розпочав воєнні дії. Шведська армія складалася з вільних селян-протестантів, які вірили, що захищають своїх братів по вірі від ненависних католиків. Успіхам на цьому етапі війни протестанти зобов’язані діям шведської армії. Армія Густава II Адольфа розбила війська Тіллі та вдерлася до Баварії — центру зосередження католицьких сил у Німеччині.

Імператор Фердинанд, щоб урятувати ситуацію, повернув Валленштейну командування й надав йому необмежені повноваження.

Валленштейн швидко сформував нову армію й розпочав наступ проти шведів. Війна набувала затяжного характеру. Сили сторін були фактично рівними. У листопаді 1632 р. неподалік Лейпцига, біля невеликого містечка Лютцена сталася вирішальна битва армійВалленштейна й Густава II Адольфа. Обидві армії зазнали великих втрат і змушені були відступити. Шведський король загинув у битві, і протестантський табір залишився без лідера. Валленштейн відійшов до Чехії та розпочав переговори з протестантами про мир. Його звинуватили в державній зраді. На початку 1634 р. Валленштейна було усунуто від командування, а через деякий час вбито змовниками, які діяли за наказом Католицької ліги.

У вересні 1634 р. імператорські війська завдали поразки ослабленій шведській армії в битві біля Нердлінгена в Південній Німеччині. Здавалося, що становище Габсбургів покращується. Проте участь у війні вирішила взяти Франція.

Король Швеції Густав II Адольф

Битва біля Лютцена, смерть короля Густава II Адольфа 16 листопада 1632 р. 1855. Художник Карл Вальбом

Французький період війни (1635—1648 рр.). Воєнні дії розгорталися переважно на території Німеччини, Іспанії та Іспанських Нідерландів. Уже в перші роки цього періоду визначилася вирішальна перевага антигабсбурзької коаліції. Керівна роль у коаліції перейшла до Франції. Кардинал Рішельє прагнув, використовуючи ослаблення обох сторін, отримати всі можливі політичні переваги.

Однак жодна зі сторін не мала достатньо сил для перемоги. Лише на початку 40-х рр. XVII ст., уже після смерті кардинала Рішельє, визначилася перевага Франції та Швеції. Тим часом габсбурзький союз спробував змінити перебіг війни на свою користь.

У травні 1643 р. 27-тисячна армія Габсбургів вторглася до Франції. Вирішальна битва відбулася біля Рокруа. Армію Габсбургів було фактично знищено. Протягом наступних років Габсбурги зазнали нових поразок. У 1646 р. об’єднана шведсько-французька армія захопила Баварію; виникла загроза поділу Німеччини між Швецією та Францією й захоплення столиці Австрії Відня. Імператор Фердинанд III (1637—1657 рр.) мусив прийняти продиктовані Францією та її союзниками надзвичайно тяжкі для Німеччини умови мирного договору.

Вестфальський мир. Наслідки Тридцятилітньої війни для Європи.

Переговори країн-переможниць із переможеними країнами велись у двох містах Вестфалії: із 1644 р. в Мюнстері — між послами імператора та французьким урядом, і з 1645 р. в Оснабрюку — між послами імператора та делегацією шведського уряду й німецьких протестантських князів. Переговори просувалися дуже повільно, оскільки більшу частину часу їх учасники проводили в банкетних залах. А війна тривала аж до 1648 р.

Лише 24 жовтня 1648 р. було оголошено про підписання Вестфальського миру. Переможці здобули значні території: Швеція отримала Східну та частину Західної Померанії; Франція — землі Ельзасу та остаточне підтвердження прав на Лотарингію. Німеччина як держава фактично припинила існування, було закріплено її політичну роздробленість. Визнано незалежність Швейцарії та Нідерландів. Незважаючи на підписання Вестфальського миру, війна між Іспанією та Францією тривала до 1659 р., коли було підписано Піренейський мир.

Тридцятилітня війна спричинила значні зміни у Європі. Держави-переможниці Франція та Швеція посилили свій вплив у європейських справах. Для Німеччини війна мала найтяжчі наслідки. На 200 років було закріплено її політичну роздробленість, населення скоротилося на 10 млн осіб. У Чехії з 3 млн населення залишилося 700 тис. осіб. Більшу частину міст було зруйновано, землі перетворилися на пустища, торгівля і промисловість занепали. Вплив Габсбургів у Європі значно послабшав. Австрійські Габсбурги обмежили свій вплив Австрією, а в Німеччині його повністю втратили. Іспанська монархія також втратила вплив на європейську політику.

Солдати спустошують ферму під час Тридцятилітньої війни. 1620. Художник Себастьян Вранкс

Підписання Вестфальського миру. 1648. Герард Терборх

Висновки

У міжнародних відносинах Європи XVI ст. сформувалася система європейського балансу й водночас утворилися угруповання держав, що ворогували за віросповідними ознаками.

Тридцятилітня війна 1618—1648 рр. стала продовженням релігійних зіткнень попереднього століття європейської історії. Унаслідок війни вплив династії Габсбургів у Європі суттєво послабився.

Запитання і завдання

1. Які країни відігравали вирішальну роль у міжнародних відносинах Європи XVI ст.? 2. Назвіть дату Тридцятилітньої війни. 3. Які події стали приводом до початку війни? 4. У якій битві загинув шведський король Густав II Адольф? 5. У яких містах Вестфалії відбувалися переговори про завершення війни? 6. Які країни внаслідок перемоги у Тридцятилітній війні посилили свій вплив у Європі?

7. Якими були особливості міжнародних відносин у XVI ст.? 8. У чому полягало загострення суперечностей між європейськими державами на початку XVII ст.? 9. Охарактеризуйте причини і привід Тридцятилітньої війни.

10. Назвіть основні періоди війни. Дайте характеристику воєнних дій кожного з періодів. 11. Якими були результати та наслідки Тридцятилітньої війни? 12. Складіть у зошиті таблицю «Тридцятилітня війна».

13. Прослідкуйте за картою, які територіальні зміни відбулися у Європі внаслідок Тридцятилітньої війни.

14. Вестфальський мир започаткував нову систему міжнародних відносин, яка проіснувала до ХІХ ст. Назвіть основні принципи цієї системи.

Узагальнення знань за розділом III

«Держави Західної Європи в XVI—XVII ст.»

1. Складіть перелік подій XVI—XVII ст., які ви вважаєте найважливішими для розвитку західноєвропейського суспільства цієї доби. Обґрунтуйте свій вибір.

2. Поясніть значення понять і термінів: «мануфактура», «капіталізм», «абсолютизм», «релігійні війни», «королівська Реформація», «протекціонізм», «меркантилізм», «протекторат», «національно-визвольна війна», «Славна революція».

3. Виконайте завдання за історичною картою:

1) які протестантські віросповідання і де встановилися внаслідок поширення Реформації у Європі;

2) прослідкуйте перебіг Національно-визвольної війни в Нідерландах;

3) визначте ключові події Англійської революції;

4) назвіть держави, які належали до воюючих угруповань у роки Тридцятилітньої війни;

5) покажіть на карті місця укладення Вестфальського миру й основні територіальні зміни, які він спричинив.

4. Як ви вважаєте, хто з історичних діячів найбільше вплинув на перебіг подій у Західній Європі в XVI—XVII ст.? Поясніть свою думку.

5. Визначте характерні риси абсолютної монархії.

6. Висловіть власне судження про передумови, причини й вплив на розвиток європейського суспільства наведених подій та явищ: 1) релігійні війни у Франції; 2) Національно-визвольна війна в Нідерландах; 3) Англійська революція; 4) Тридцятилітня війна.

7. Охарактеризуйте найважливіші зміни в політичному та соціально-економічному житті західноєвропейських держав XVI—XVII ст.

Тестові завдання за розділом III

«Держави Західної Європи в XVI—XVII ст.»

1. Яким документом англійський парламент вивів із підпорядкування Риму англійську церкву?

А «Символ віри»

Б Акт про супрематію

В «Знаряддя управління»

Г Навігаційний акт

2. На період правління якого французького короля припадає перебування при владі кардинала Рішельє?

А Людовіка XIII

Б Людовіка XIV

В Людовіка XV

Г Людовіка XVI

3. У якому році іспанська «Непереможна армада» рушила на завоювання Англії?

А 1571 р.

Б 1588 р.

В 1594 р.

Г 1603 р.

4. Який період Тридцятилітньої війни був останнім?

А чеський

Б французький

В данський

Г шведський

5. Запровадження алькабали стало приводом до

А повстання комунерос

Б революції в Нідерландах

В релігійної війни у Франції

Г королівської Реформації в Англії

6. Який монарх започаткував королівську Реформацію в Англії?

А Генріх VIII Тюдор

Б Карл І Стюарт

В Єлизавета І Тюдор

Г Яків VI Стюарт

7. Англійські «пуритани», французькі «гугеноти» були послідовниками

А лютеранства

Б англіканства

В кальвінізму

Г католицизму

8. У якій країні відбулася «Славна революція»?

А Англія

Б Франція

В Австрія

Г Московія

9. Який французький король вважається автором крилатого вислову: «Париж вартий меси!»?

А Генріх IV

Б Франциск II

В Карл IX

Г Людовік XIII

10. Яку область Іспанії в 1520—1521 рр. охопило повстання комунерос?

А Арагон

Б Андалузія

В Кастилія

Г Каталонія

11. У якому нідерландському місті в 1581 р. було підписано унію, що започаткувала створення нової незалежної держави — Об'єднаних провінцій Нідерландів?

А Аррас

Б Утрехт

В Лейден

Г Амстердам

12. За правління якого англійського монарха було прийнято «Символ віри» («39 розділів»)?

А Генріх VIII

Б Едуард VI

В Марія Тюдор

Г Єлизавета І

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Гісем, Мартинюк", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація