Войти
Закрыть

Франція в XVI-XVII ст.

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021

 

§ 9. Франція в XVI-XVII ст.

Чи знаєте ви, що...

... далекий родич кардинала, першого міністра Армана-Жана де Рішельє, теж прем’єр-міністр, Арман-Емануель де Рішельє, в 1803—1814 рр. був очільником Одеси та одним із успішних її будівничих;

... гетьман Пилип Орлик листувався з французькими політиками, домагаючись їхньої підтримки у визвольній боротьбі України, а його син Григір обіймав високі військові та дипломатичні посади при дворі короля Франції Луї XV.

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Абсолютизм — (від латинського слова «абсолютус» — «безумовний», «необмежений»); державний устрій, що утвердився в деяких ранньомодерних європейських країнах, де представницькі органи не впливали на верховну (монархічну) владу.

Абсолютна монархія — (від поєднання латинського слова «абсолютус» із грецькими «монос» — «один» та «архос» — «керівник», «вождь»); правління, за якого повнота державної (законодавчої, виконавчої, судової, а іноді релігійної) влади належить одній особі.

Меркантилізм — (від французького слова «меркантіль» або італійського «мерканте» — «торговець»); втручання держави в господарювання (економіку); залучення в країну дорогоцінних металів, досягнення вигоди від зовнішньої торгівлі.

Протекціонізм — (від французького та англійського слів, що означають «захист», «покровительство»); дії держави, спрямовані на захист національної промисловості й сільського господарства від іноземної конкуренції завдяки запровадженню високих мит на привізні товари та обмеженню вивозу деяких товарів.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/vHsz4R

QR 9.1. Версальський палац — перлина світової спадщини ЮНЕСКО. QR 9.2. Лабутени. QR 9.3. Чому монарха Луї XIV називають «король-сонце»? QR 9.4. 14 котів кардинала Армана де Рішельє.

9.1. Як відбувалося становлення абсолютної монархії у Франції?

Держава Франція, утворена після поділу імперії Карла Великого, до XVI ст. стала однією з наймогутніших у Європі. Цьому, зокрема, сприяла перемога в Столітній війні (1337-1453). У мирних умовах французи засновували мануфактури і розвивали капіталістичні відносини. Виробляли шовк, сукно та полотно, що приносило чималі прибутки. Також пожвавилося книгодрукування. Армія озброювалася гарматами. Панянки хизувалися прикрасами й парфумами. Набирала обертів торгівля, розросталися портові міста: Марсель, Бордо, Нант. «Місто шовку» — Ліон — прославилося як ярмарковий осередок. Водночас дещо занепадало сільське господарство, де зберігалися середньовічні порядки. Як наслідок, зменшувалися врожаї, зростали повинності, що породжувало невдоволення населення.

Замок Шамбор, резиденція короля Франциска І, вигляд згори

Влада тим часом зміцнювалася. Особливо за правління Франциска І Валуа (1515-1547), який зосередив у своїх руках необмежені повноваження. Він не скликав Генеральних штатів, призначаючи єпископів, втручався у справи католицької церкви. Більшість указів починав словами: «Така наша воля». Так у Франції утвердився абсолютизм, що його взаємовигідно підтримували різні верстви. Політику батька продовжив син Генріх II, розширюючи кордони (відібравши в Англії порт Кале) та впливи.

Вам уже відомо про релігійне протистояння, один з епізодів якого прозвали «війною трьох Генріхів» (Генріха III, Генріха де Гіза та Генріха Наваррського). У результаті монархом став третій — Генріх IV Бурбон — «добрий король», якому вдалося припинити кровопролиття. У 1598 р., підписавши Нантський едикт, він показав приклад віротерпимості. Як і попередники, рідко скликав Генеральні штати. Проте абсолютна влада, що забезпечувала такий-сякий спокій, влаштовувала багатьох. Насамперед дворян, які зберегли свої права. А буржуа (нещодавні купці, ремісники і навіть селяни), підтримуючи короля, набували визнання та статків. Однак були й ті, що опиралися рішенням Генріха IV. У 1610 р. його вбили як ворога католицизму. Ви думаєте, що відтоді абсолютизм у Франції зник? Аж ніяк.

Міркуємо і діємо!

1. Згадайте перебіг і результати Столітньої війни. Як вона вплинула на розвиток Франції? 2. Чому Нантський едикт названо «прикладом віротерпимості»? 3. Поясніть значення понять «абсолютна монархія», «абсолютизм» на прикладі Франції.

9.2. Чому період процвітання Франції уособлюють із кардиналом Арманом-Жаном дю Плессі де Рішельє?

Період процвітання французького суспільства пов’язують з іменем Армана-Жана дю Плессі де Рішельє — кардинала і першого міністра короля Луї XIII. У 1624-1642 рр. він фактично керував державою. Будучи прихильником абсолютизму, створив таку систему влади, завдяки якій династія Бурбонів упевнено правила ще понад 100 років.

Перший міністр ставився неоднаково до різних верств. На дворян опирався, бо вони — «нерв держави». Фінансистів, банкірів звав «п’явками на тілі нації» (бо можуть приносити і шкоду, і користь). Вимагав праці від простолюду, бо він — «віслюк, який псується від тривалого відпочинку». Намагався придушити гугенотський рух. У 1629 р. видав «Едикт милості», за яким протестантам заборонили утримувати гарнізони та володіти фортецями, натомість гарантували релігійні свободи. Упорядкував закони. Ліквідував кілька змов проти себе та монархії, наказав нищити замки багатих землевласників, увів смертну кару за дуелі між дворянами, вважаючи, що кров варто проливати лише за Францію.

Десять франків, банкнота, що перебувала в обігу у Франції впродовж 1960-1964 рр.

Особливо урядовець дбав про розвій економіки. Сповідував меркантилізм — розумне втручання в господарювання. Підтримував торгівлю, ініціювавши створення понад 20 комерційних компаній. Заснував Французьку академію, сприяв реконструкції Сорбонни. Навіть сам писав п’єси, які друкували в королівській друкарні, що її, як ви здогадалися, відкрили за його почином. За урядування Армана де Рішельє побачила світ перша французька газета, і саме він добирав матеріали для публікацій. Незважаючи на те, що з дитинства був кволим і слабким, чи не половину життя провів «у сідлі», як головнокомандувач. На стволах гармат звелів відлити надпис: «Останній аргумент королів», усвідомлюючи, що кровопролиття — не найкращий спосіб розв’язання проблем. У «рішельєвський» період французи заселяли Канаду, колонізували Південну Африку та Гвіану в Південній Америці. Напередодні впокоєння він промовив слова, що влучно визначали сутність його діяльності: «У мене не було ворогів, окрім ворогів держави».

Міркуємо і діємо!

1. 3а допомогою інтернету дізнайтеся, як сучасні французи ставляться до кардинала Армана-Жана де Рішельє. 2. Розгляньте десять франків 1960 р. Яка споруда зображена на задньому плані банкноти? Чому? 3. Послуговуючись пошуковою системою «Гугл», з’ясуйте, якими способами перший міністр Франції досягав визначених цілей? Як ви оцінюєте його вчинки?

9.3. Як фінансист Жан-Батист Кольбер зміцнював владу короля Луї XIV?

Після смерті Луї XIII (саме того короля, чиїм першим міністром був Арман де Рішельє) трон успадкував його п’ятирічний син Луї XIV (1643-1715). Регентшою стала мати — Анна Австрійська. Їй допомагав кардинал, перший міністр Джуліо Мазаріні, чиє урядування нагадувало попереднє.

Після нього в 1661 р. 23-річний король оголосив, що «сам собі буде прем’єром». Він правив найдовше з усіх європейських вінценосців в історії. Намагався впорядковувати країну, при цьому не оглядаючись ні на запити знаті, ні на потреби простолюду. Бажав поширити владу на всю Європу. Вислів «Держава — це я!», який йому нібито приписують, найвлучніше символізував сутність французького абсолютизму. «Король-сонце» — саме так прозвали піддані свого артиста, модника, політика, життя якого донині вважається найрозкішнішим.

Король Луї XIV налагодив доволі дієву систему правління. Економікою опікувався міністр фінансів Жан-Батист Кольбер (1665-1683). Здібний і бездоганно чесний, він теж був прибічником меркантилізму. Рішення ухвалював в інтересах монарха й держави. Сповільнив її зовнішній борг. Подолав зловживання податківців, інших чиновників. Воднораз позбавив провінції самоврядування. Дещо дбав про селян, зменшивши для них основний податок. У промисловості й торгівлі керувався принципами протекціонізму. Надавав перевагу великим мануфактурам. За нього почали видобувати кам’яне вугілля, розвивали металургію. Увезені товари обкладали великими митами, натомість заохочували продаж місцевої продукції за кордон. Процвітала зовнішня торгівля. Французькі комерційні компанії Ост-, Вест-Індійські, Левантійська вивели країну на третє місце в Європі. Міністр ініціював будівництво доріг, мостів, каналів, поглиблення русел річок. Заснував академії наук та мистецтв.

Усюдисущий урядовець особливу увагу приділив реформуванню армії. Її укомплектували постійними (регулярними) підрозділами, озброїли по-модерному. Створили потужний військовий флот. Як наслідок, нові збройні сили захопили частину іспанських Нідерландів, німецьке місто Страсбург, території в Африці та Індії. Колонізовували Канаду та Луїзіану. Загарбницькі кампанії, звісно ж, виснажували скарбницю. А протистояння з Австрією та Іспанією взагалі не принесло очікуваних результатів. На початок XVIII ст. Франція ослабла. Виявилося, що абсолютна влада гальмує розвиток. Насувався її крах.

Міркуємо і діємо!

1. Обчисліть, скільки років правив король Луї XIV. 2. Назвіть і запишіть у зошит 1-2 події історії України, що відбулися впродовж періоду правління Луї XIV. 3. Як відомо, під кінець життя Жан-Батист Кольбер утратив прихильність короля, а під час поховання його труну охороняли від помсти парижан. Чому діяльність міністра фінансів не сприймали ані монарх, ані французи? Обґрунтуйте свої судження.

  • 1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ____? Що ____? Хто ____? Де ____? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ____? Запропонуйте свої запитання в класі.
  • 2. А. Доведіть, що Франція наприкінці XVI — на початку XVIII ст. розвивалась як абсолютистська держава. Поясніть, як ви розумієте значення слів короля Луї XIV «Держава — це я!». Б. Назвіть спільні та відмінні ознаки меркантилізму і протекціонізму. Для доведення своїх міркувань скористайтеся схемою, що вище.
  • 3. А. Розташуйте в хронологічній послідовності відомих французьких монархів кінця XVI — початку XVIII ст. Б. Покажіть на мапі територіальні надбання Франції в період абсолютизму. Чи перетворилася вона в колоніальну імперію?
  • 4. Укладіть порівняльну таблицю заходів Армана де Рішельє і Жана-Батиста Кольбера. Як їхні дії сприяли утвердженню абсолютизму? Поясніть.
  • 5. Висловте судження про державних діячів Франції періоду абсолютної монархії.
  • 6. Використовуючи пошукову систему «Ґуґл», укладіть історичний портрет Луї XIV.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду