Войти
Закрыть

Велич і занепад Османської імперії

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 15. Велич і занепад Османської імперії

Пригадайте!

Чому міста Мекка й Медина були священними для мусульман?

• 1. Османська імперія за Сулеймана Пишного. На початку XVI ст. Османська імперія перетворилася на могутню державу з великою територією. Після завоювання в 1453 р. Константинополя турки-османи вийшли за межі Азії та підкорили Балканський півострів. Вони панували в Малій Азії і Кримському ханстві, були господарями Чорного моря. В арабів турки захопили Сирію та частину Аравії разом зі священними для мусульман містами Меккою та Мединою. Із завоюванням Єгипту до складу Османської держави увійшли землі на півночі Африки й османи отримали контроль над важливими торговельними центрами Середземномор’я. Султан (титул правителя в мусульманських країнах) Османської імперії недарма вважав себе правителем світу. Підкорення чужих земель і постійне розширення кордонів імперії забезпечували потужні військо й флот, а воєнна здобич була головним джерелом поповнення державної скарбниці.

Пригадайте!

Які торговельні шляхи існували в Середземномор’ї в той час?

Вершини своєї могутності Османська імперія досягла за правління султана Сулеймана Пишного (1520-1566). Саме так за численні перемоги й розкіш двору називали його європейці. Піддані ж свого правителя іменували Кануні (Законодавцем) за видання зводу законів. Головна особливість цього законодавства полягала в поділі населення імперії на мусульман і немусульман, які відповідно мали різні обов’язки й права. Суд перебував у руках мусульманського духовенства та всі справи розглядав на засадах заповідей ісламу.

Розгляньте портрет. Спробуйте схарактеризувати за ним особисті якості Сулеймана.

Сулейман Пишний. Бл. 1530 р.

Добу правління Сулеймана Пишного в історії Туреччини називають «золотою добою». Султан здійснював вдалу завойовницьку політику, особисто брав участь у 13 воєнних кампаніях, десять з яких провів у Європі. Тут головним супротивником Сулеймана був імператор Карл V Габсбург. Їхнє суперництво розгорталося на землях Угорщини, Австрії та в Середземномор’ї. Спочатку величезна османська ескадра оточила острів Родос. Він належав лицарям-хрестоносцям ордену іоаннітів. Під час тривалої облоги захисники острова героїчно оборонялися. Вважають, що османи втратили близько 80 тисяч осіб, щоб змусити фортецю капітулювати. Сулейман, поважаючи хоробрість лицарів, звільнив їх з полону. Іоанніти перебралися на Мальту, де їхній орден отримав нову назву - «Мальтійський».

Невдовзі османське військо в битві біля Могача вщент розбило угорців. У 1529 р. армія Сулеймана взяла в облогу столицю Габсбургів - Відень. Місто вистояло, але із цього моменту й упродовж двох наступних століть кордон між Священною Римською та Османською імперіями проходив лише в декількох десятках кілометрів від нього. Загони турецької кінноти постійно нападали на мирні поселення, сіючи на своєму шляху смерть і розруху.

Подумайте!

Чому європейці століттями не могли здолати османську загрозу?

Могутність Османської імперії трималася на численному війську. За вірну службу воїни отримували від султана спадкоємні земельні володіння та певну частину воєнної здобичі. Привілейованою частиною та ударною силою турецького війська були яничари - уродженці підкорених османами областей (переважно балканських). Їх ще хлопчиками забирали в батьків і виховували у фанатичній відданості ісламу. Вони виростали суворими та нещадними воїнами, які вже не пам’ятали свого походження та воювали проти власної батьківщини, навіть не підозрюючи про це.

Документ

XVI ст. З листа Сулеймана Пишного до французького короля Франціска I

Франціск... ви звернулися з листом... ви довели до нашого відома, що ворог заволодів вашою країною і що ви самі перебуваєте... у полоні, і ви звернулися сюди по допомогу... для вашого звільнення.

Немає нічого дивного, що імператори зазнають поразок і потрапляють у полон. Отже, кріпіться і не падайте духом. Наші славні предки... ніколи не припиняли війн, для того щоб відбити ворога й підкорити нові землі. І ми також наслідували їхній приклад. Ми безупинно завойовували провінції та сильні неприступні фортеці. Удень і вночі наш кінь стоїть осідланий і ми оперезані шаблею.

1. Як ви можете схарактеризувати стиль листа Сулеймана? 2. Що султан вважав для себе головним?

Турки-османи пізнавали світ не лише через військові походи та завоювання. Територія імперії стала перетином безлічі торговельних шляхів, її ринки рясніли товарами з найвіддаленіших куточків Європи та Сходу. Свого розквіту досягли мистецтво, архітектура та література.

Підкорені народи мали право займатися ремісництвом, торгівлею та сільським господарством. Однак лише мусульмани обіймали високі посади у війську або працювали чиновниками, дипломатами, священниками.

• 2. Народи Південно-Східної Європи під владою турків-османів. Після успішних завоювань і приєднань величезних територій Османська імперія перетворилася на багатонаціональну державу. Піддані султана, які тепер проживали в Європі, Азії та Африці, належали до різних народів і релігій. Так, під турецьке володарювання до кінця XVI ст. потрапили майже всі південнослов’янські землі (Сербія, Чорногорія, Боснія та Герцеговина, частина Хорватії). Сулейман Пишний зумів підкорити угорців, які на 150 років потрапили під турецький гніт. Силою зброї османам вдавалося тримати в покорі пригнічені народи, невдоволені свавіллям влади та чужими мусульманськими традиціями. На Балканському півострові турецька влада прагнула якомога більше поширити іслам, нерідко - й примусово, адже християн позбавляли багатьох прав. Така політика спричиняла численні антитурецькі повстання.

• 3. Початок занепаду Османської імперії. Безупинні війни вимагали величезних витрат. Чималі кошти поглинав також розкішний двір султана. Це змушувало уряд посилювати податковий гніт. Зайнятий постійним «вибиванням» грошей з населення, він зовсім не піклувався про створення сприятливих умов для розвитку торгівлі, промисловості та сільського господарства. У результаті вже з кінця XVI ст. турки стали зазнавати серйозних поразок. Невдало завершився похід наступника Сулеймана Пишного - Селіма II (1566-1574) на Астрахань. У 1571 р. об’єднані сили Іспанії та Венеції розгромили турецький флот. І хоча Османська імперія все ще залишалася сильною державою, її воєнну могутність було підірвано.

Лампа з мечеті. XVI ст.

Османський круглий щит. XVI ст.

У середині XVII ст. війську султана з території його союзника кримського хана вдалося декілька разів вдертися в Польщу та Україну й дійти до Дніпра. 1677 р. турецьке військо здійснило похід на Чигирин, де стояв московський гарнізон, але було вщент розбито. Невдовзі османи забажали реваншу: 1678 р. Чигирин після тривалої облоги здався. Турецька армія зазнала значних втрат через потужний вибух пороху, однак і місто було повністю зруйновано. У підданих султана не лишилося сил на подальший завойовницький похід на Київ. Отже, османську експансію в Україні було призупинено.

Через декілька років Османська імперія зважилася на нову спробу підкорити Австрію. У 1683 р. понад 100-тисячне турецьке військо підійшло до стін Відня. На допомогу місту з нечисленним, але добре озброєним військом прийшов польський король Ян Собеський. У його війську були й козаки. Вони розгромили турків і змусили їх відступити від Відня. Ця поразка поклала край турецькому просуванню в Європу. Відтоді Османська імперія стала поступово втрачати свої завоювання.

• 4. Кримське ханство. Історія Османської імперії тісно пов’язана з історією Кримського ханства. Під час монголо-татарської навали Крим увійшов до складу Золотої Орди. З кінця ХІІІ ст. у Криму дедалі більшого поширення набував іслам, хоча, окрім кримських татар, тут проживала безліч інших народів: італійці, вірмени, греки тощо.

У 1449 р. Хаджі Ґерай проголосив незалежність Криму, а себе - повноправним правителем. 1475 р. турецький султан Мегмед ІІ розпочав завоювання Кримського півострова. Османи здобули ключові торговельні центри, зокрема процвітаючу Кафу та інші міста, а також князівство Феодоро. Кримський хан Менглі Ґерай визнав васальну залежність від Османської імперії. Надалі цей васалітет був більше схожий на союз двох держав. Османам на три століття вдалося перетворити Чорне море на «внутрішнє озеро» своєї імперії.

Територія Кримського ханства, крім власне півострова, охоплювала також землі від гирла Дніпра аж до гирла Дону та від річки Кубані - до Грузії. Столицею було місто Бахчисарай. Політичний устрій ханства успадкував багато золотоординських традицій. На чолі монархії стояв хан, який карбував власну монету.

Система влади у Кримському ханстві

Кліматичні умови Криму сприяли бурхливому розвитку скотарства, а також вирощуванню різноманітних фруктів та овочів. У Криму вирощували різні сорти яблук, груш, черешень, слив. Збирали гарні врожаї динь, кавунів та особливо винограду. Вироби кримських ремісників цінували в багатьох країнах. Крим був також одним із центрів мусульманської освіти та мистецтва.

Поширеним заняттям у Криму була військова справа. Кримські татари воювали проти багатьох народів, зокрема спустошували землі Київщини, Поділля та Галичини. Основною воєнною здобиччю нападників ставали полонені, яких продавали в рабство на невільницьких ринках (найбільший був у місті Кафа - нинішня Феодосія). Із хлопчиків виховували яничарів, дівчата та жінки потрапляли здебільшого до гаремів або ж працювали служницями, а чоловіків відправляли на каторгу гребцями на турецькі галери.

Султан Сулейман приймає хана Девлет Ґерая. Мініатюра. XVI ст.

Кримський напрям і посилення позицій на узбережжі Чорного моря були одним із пріоритетів московської політики. Протистояння Росії та Османської імперії призвело до воєнних конфліктів та спустошення півострова. У 1774 р. відповідно до Кючук-Кайнаджирської угоди Крим отримав незалежність від Туреччини та Росії. 1783 р. під час воєнної кампанії Російська імперія анексувала Крим, а вже наступного року півострів став частиною новоствореної Таврійської губернії.

  • 1. Які народи Європи були завойовані турками-османами та увійшли до складу Османської імперії?
  • 2. Чому добу правління Сулеймана Пишного в історії Туреччини досі називають «золотою добою»?
  • 3. Які права мали християни в Османській імперії?
  • 4. Кого називали яничарами та яку роль вони відігравали в османському війську?
  • 5. Коли та чому почалось ослаблення Османської імперії? Як це вплинуло на хід турецьких завоювань?
  • 6. У чому полягала своєрідність внутрішньої та зовнішньої політики Кримського ханства?

1. На карті покажіть території, які завоював Сулейман Пишний. На контурній карті зафарбуйте їх різними кольорами. Позначте місця найбільших битв.

2. Виконайте онлайн-вправу «Османська імперія»:

https://cutt.ly/fg8Ufpq

З додаткових джерел дізнайтеся: чим відзначився Юрій-Франц Кульчицький у Віденській битві 1683 р., за що його шанують віденці та як увічнено його пам’ять? Напишіть есе на цю тему.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду