Войти
Закрыть

Володіння династії Габсбургів

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021

 

§ 10. Володіння династії Габсбургів

Чи знаєте ви, що...

... великий князь литовський та польський король Ягайло-Владислав II, регентша Франції Марія Медічі, правителі Священної Римської імперії Карл II, Фердинанд II, Фердинанд III, Леопольд І із династії Габсбургів були нащадками руського короля Данила;

... у 1594 р. правитель Священної Римської імперії Рудольф II Габсбург, щоб запросити козаків узяти участь у війні проти Османської імперії, відрядив до Запорозької Січі дипломата Еріха Лясоту, а той описав свою подорож у «Щоденнику...», що нині є цінним джерелом з географії та історії України;

... історик Мирон Кордуба (*1876-1947) докладно оповів, як у 1657 р. правитель Священної Римської імперії Фердинанд III Габсбург налагодив двосторонні зв’язки з Богданом Хмельницьким (для узгодження дій у «дипломатичному трикутнику» Річ Посполита — Московське царство — Османська імперія).

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Олігархічна (бюргерська) республіка — (від поєднання слів: грецького «олігархія» — «влада небагатьох», німецького «бюргер» — «містянин», латинських «рес публіка» — «справа громади»); форма правління (зазвичай в італійських містах), за якої влада належала впливовим родинам, а участь у виборах чи право обиратись обмежувалися майновим або суспільним становищами.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/JWqgn9

QR 10.1. Іспанська інквізиція.

10.1. Як розвивалась Іспанія після Великих географічних відкриттів?

На «зорі» Нового часу королівство Іспанія перетворилось у величезну, багатющу, могутню імперію. Навіть 1501-1600 рр. називали «її» століттям. Щойно об’єднана, завершивши Реконкісту, вона конкурувала з провідними країнами Європи. По-перше, «католицька пара» — Ізабель І і Фернандо II — здобули розкішну арабську спадщину. По-друге, вони профінансували подорожі Христофора Колумба й опісля пожинали «врожаї» його відкриттів. У 1516 р. трон посів Карл V Габсбург (1516-1556), влада якого поширювалася на колонії Нового світу. Також він успадкував італійські, німецькі володіння Габсбургов, промислово розвинені Нідерланди. Правлячи безкрайніми, розкиданими по світу територіями, населеними різними народами, він ледве давав їм раду. Урешті таки розділив власність. Землі в Центральній Європі відступив молодшому братові Фердинанду І, а власне Іспанію із заокеанськими просторами й Нідерланди — синові Філіпу II (1556-1598).

Погруддя Карла V, скульптор Леоне Леоні, близько 1555 р.

Щит, елемент герба Філіпа II

Свого часу Карл V мріяв про світове панування. Цьому перешкодила експансія Османської імперії. Не склалися й іспансько-англійські відносини. Після шлюбу Філіпа II з англійською королевою Марією І Тюдор (Кривавою) під іспанський уплив потрапили її посілості. Але передчасна смерть дружини та відсутність спадкоємця поклали край територіальним апетитам. Правителькою Англії визнали сестру Марії, протестантку Єлизавету I, яка не мирилася з чужоземним нахабством. Звісно, Філіп II не поступився і втягнувся у війну. Вирішальна битва відбулося на морі в 1588 р. Застосувавши нову тактику (яку, до слова, вигадали козаки, нападаючи чайками на турецькі галери), англійський флот завдав нищівної поразки іспанській Непереможній армаді.

Перед тим Філіп II уже зазнавав невдачі. Річ у тім, що в період Реформації його батьківщина залишалася «цитаделлю» католицизму, де вороже ставилися до відмінних релігій. У таких умовах нідерландцям вдалося не лише відстояти свободу віросповідання, а й вибороти незалежність (детальніше про це ви дізнаєтеся в наступному параграфі). Чи зробив король висновки? Мабуть, ні, бо в підвладних йому землях інквізиція набула небаченого розмаху. Як бачите, Новий час подарував іспанцям чудові шанси, проте їхня держава не стала модерною. Сяйво її слави поступово згасало.

Міркуємо і діємо!

1. Поміркуйте, у період правління якого з іспанських королів увійшла у вжиток фраза: «Імперія, над якою ніколи не заходить сонце». 2. Розгляньте зображення елемента герба Філіпа II. Послуговуючись інтернетом і підручником, з’ясуйте, які країни й території належали королю. 3. Які чинники завадили Іспанії скористатися чудовими «стартовими» можливостями і ввійти до числа передових держав світу?

10.2. Чим особливий австрійський абсолютизм?

Династія Габсбургів вийшла на історичну арену в Середньовіччі і протрималася при владі аж до початку XX ст.! Зазвичай їх пов’язують зі Священною Римською імперією чи Австрією, але не варто забувати, що вони правили Чехією, Угорщиною, Трансильванією, Хорватією, Неаполітанським королівством, Великим герцогством Тосканським, Пармою, Моденою, Португалією, Іспанією, навіть Мексикою. Уявляєте їхнє родинне дерево?!

«Корінням» Габсбургів, центром Священної Римської імперії вважалось ерцгерцогство Австрія, що постало ще в Середні віки. Проте тамтешня панівна фамілія зміцніла лише на початку XVI ст. за Максиміліана I, який об’єднав володіння в Центральній Європі, утвердився німецьким імператором. Після нього корону отримав Карл V, про якого мовилося вище. У 1556 р., про що теж ішлося, він розділив владу між сином і братом, утворивши дві гілки: старшу (іспанську) й молодшу (австрійську (німецьку)). Адже нащадків молодшої «обирали» на трон Священної Римської імперії.

Імператор Фердинанд І, якому відійшли австрійські терени, на відміну від свого іспанського племінника, правив розважливо. Він намагався ладити з місцевими князями, зважаючи на поширення ідей Реформації, домагався релігійного порозуміння. Наступний із Габсбургів, Максиміліан II (1564-1576), теж демонстрував віротерпимість, забезпечивши країні відносний порядок та спокій. Щоправда, на початку XVII ст. Контрреформація таки перемогла. Цьому сприяли кілька чинників: оновлення католицького вчення, реформи церкви, просвітницька діяльність шкіл, якими опікувався орден єзуїтів. Отже, як бачите, в Ранньому Новому часі австрійці вибрали шлях згоди Недарма тоді народився вислів: «Хай інші ведуть війни, а ти, щаслива Австріє, укладай шлюби».

Міркуємо і діємо!

1. Згадайте, яку роль відіграла династія Габсбургів в історії Священної Римської імперії в Середні віки. 2. Покажіть на мапі австрійські території в Ранньому Новому часі. 3. Зіставте і порівняйте вияви абсолютизму в Іспанії та в Австрії.

10.3. Як розвивалися Папська область та італійські міста-республіки в Ранньомодерну добу?

На початку Нового часу на Апеннінському півострові єдиної держави не існувало. На італійських обширах химерно перепліталися політика, підприємливість, мистецтва, релігійні напрями. Та це не стало на заваді загальному процвітанню в XVI ст. На відміну від сусідів-іспанців, венеційські, генуезькі торговці чи флорентійські банкіри не були фанатиками католицизму. Вони з легкістю вбирали те нове, що черпали завдяки спілкуванню з представниками інших народів. Тому в їхніх містах література, живопис, архітектура досягли небачених висот, подарувавши світові чимало шедеврів. «Контракт» купців і митців виявився надзвичайно плідним. Одні фінансували, а інші у своїх творах прославляли батьківщину.

Незалежністю в Італії вирізнялася Папська область. Папство все ще впливало на державотворення, опікувалося потребами церкви, втручалося в повсякденне життя. Так, Папа Юлій II заклав собор Святого Петра в Римі, фінансував спорудження відомої Сікстинської капели. Не забував і про східні терени Європи. Розуміючи небезпеку османського вторгнення, виділив чималі кошти на будівництво Кам’янецької фортеці, вважаючи її опорою латинського християнства. (Донині одну з веж називають Папською.) Понтифік Григорій XIII, очолюючи католиків у 1572-1585 рр., теж залишив слід в історії. Чи відомо вам, чому наш календар зветься григоріанським? Так, саме на честь Папи Римського, який у 1582 р. увів сучасне літочислення. Провідну роль відігравали також Флоренція та Венеція — олігархічні (бюргерські) республіки. Щоб не допустити тиранії, до управління Флоренцією залучали містян. Дворянам і буржуазії протистояв могутній клан Медічі, який нібито обстоював народні інтереси. Хоча його представники й не володіли монаршими титулами, але знатністю й капіталами не поступалися ані Бурбонам, ані Габсбургам чи, скажімо, Тюдорам. Чотирьох навіть обирали папами. Династія щедро фінансувала італійських митців. На початку XVI ст. в Середземномор’ї торговельне лідерство впевнено утримувала Венеційська республіка. Нею управляли дожі, яких обирали пожиттєво поміж вихідців із найшанованіших сімей. Венеційці — одні з перших банкірів у Європі. («Банко» — назва столика, за яким вели грошові розрахунки.) Окрім того, місто пишалося книгодрукуванням.

«Марія Медічі», художник Франс Пурбус Молодший, між 1590-1620 рр.

Великі географічні відкриття змінили світ назавжди. Основні торгові шляхи перемістилися в Атлантику, тому італійці втратили перевагу. Комерція перестала приносити їм надприбутки, адже товари, виготовлені в інших європейських державах, виявилися конкурентнішими. У банківській діяльності теж запанували іноземці. «Золотий» період італійських міст-республік відходив у небуття. Врешті, як ви читали вище, їх захопили королі

Карл V і Філіп II. Не піддавалася Венеція. Вона не лише зберегла свої позиції, а й вдало протистояла «морській сусідці» — Османській імперії аж до наполеонівських війн початку XIX ст. Ця унікальна республіка ще довго залишатиметься справжнім мегаполісом, а її досвід заробляння на азартних іграх, вочевидь, запозичив нині всесвітньо відомий Лас-Вегас. Зверніть увагу й на те, що популярні в наші дні венеційські карнавали та фестивалі відбувалися ще в ті далекі роки.

Міркуємо і діємо!

1. Покажіть на мапі території Папської області, міст-республік Італії. 2. Доведіть, що міста Флоренція і Венеція розвивались як олігархічні (бюргерські) республіки. 3. Як дворяни, буржуазія та клани управляли італійськими містами-республіками? Чому багатії витрачали власні статки на розвиток мистецтв? Поясніть свої міркування.

  • 1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ____? Що ____? Хто ____? Де ____? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ____? Запропонуйте свої запитання в класі.
  • 2. А. Поясніть, що означає поняття «олігархічна (бюргерська) республіка»? Б. Чи повсюдно влада династії Габсбургів була абсолютною? Обговоріть у парах.
  • 3. А. Визначте і запишіть у зошит найважливіші події, що відбувались у володіннях Габсбургів упродовж XVI ст. Б. Покажіть на мапі: а) іспанські володіння в XVI ст., зокрема в періоди правлінь Карла V, Філіпа II; б) австрійські володіння Габсбургів; в) німецькі й італійські території.
  • 4. Накресліть у зошиті та заповніть порівняльну таблицю особливостей абсолютних монархій в Іспанії та в Австрії. Які з них спільні, які відмінні?
  • 5. За деякими версіями, Карлові V належить фраза: «Я спілкуюсь іспанською з Богом, латинською — з жінками, французькою — з чоловіками та німецькою — зі своїм конем». Як цей вислів свідчить про території, що належали монархові?
  • 6. Використовуючи пошукову систему «Ґуґл», укладіть історичний портрет Карла V.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду