Войти
Закрыть

Національно-визвольна війна в Нідерландах

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021

 

§ 11. Національно-визвольна війна в Нідерландах

Чи знаєте ви, що...

... нідерландський картограф та гравер Вільгельм Гондіус у 1637—1638 рр. взяв участь у приборканні Станіславом Конєцпольським повстань Павла Павлюка і Якова Острянина, а в 1650-1651 рр. вигравірував на восьми аркушах «Спеціальну (топографічну) мапу України» (авторства Гійома Левассера де Боплана) та найвідоміший прижиттєвий портрет гетьмана Богдана Хмельницького;

... у XVIII ст. чимало нащадків козацької старшини та шляхти здобували вищу освіту в найдавнішому в Нідерландах Лейденському університеті, зокрема відомі медики Іван Полетика і Данило Самойлович, син гетьмана Кирила Розумовського Григорій, загалом — близько 50 вихідців із Лівобережної України.

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Національно-визвольна війна — війна, яку веде нація (народ) із метою позбавлення від чужоземного панування, задля здобуття та створення національної незалежної держави.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/rk1Udo

QR 11.1. Тюльпаноманія. QR 11.2. Нідерланди — лев?

11.1. Чому розпочалася національно-визвольна війна в Нідерландах?

На мапі Європи XVI ст. ви не одразу відшукаєте Нідерланди. Їх тому й назвали «низовинними землями», що розпросторилися мало не на рівні моря і регулярно потерпали від повеней. Але поступово ця невиразна європейська окраїна розвилася могутньою колоніальною імперією. Як таке стало можливим? Річ у тім, що нідерландці не шукали виправдань обставинами, натомість намагалися схилити долю на свій бік щоденною працею. Вони мешкали на тій частині Атлантичного узбережжя, повз яке з кінця XV ст. пролягали вигідні торгові шляхи. От і скористалися таким розташуванням. Селяни взялися продавати різноманітні товари: сир, масло, худобу, лляну олію, вовну, полотно, парусину, канати. Містяни розгорнули виробництво сукна, скла, цегли. Для транспортування ладнали вітрильники.

Як вам відомо, найщирішу прихильність ідеям Реформації виявляла буржуазія. Тож у промислових Нідерландах переважали кальвіністські погляди на покликання, дане Богом. Тобто, що дієвіша людина, то краще вона втілює місію, визначену Небом. А працелюбні громадяни розвивають державу. Проте на перешкоді стала нездоланна на той час проблема. «Низовинні землі» ще в Середньовіччі опинилися у власності Габсбургів, від яких перейшли у спадок до іспанського короля Карла V. Ох, не терпіли іспанці протестантів! Інквізиція набула небачених розмаху й жорстокості. Коли ж владу перебрав Філіп II — фанатичний католик, ситуація загострилася ще більше. Релігійна нетерпимість — одна з першорядних причин нідерландської національно-визвольної війни.

Недругорядну роль відіграли національні та економічні суперечності. Тодішні Нідерланди — всього лише залежна територія, по суті, колонія Іспанії. Її володарі не надто переймалися добробутом «чужоземних» підданих. Повсюдне нав’язування іспанських порядків стало звичним явищем. Підприємці віддавали в метрополію чверть прибутків, зазнавали значних збитків через дороговизну сировини, високі податки. Того, що залишалося, не вистачало, щоб утримувати мануфактури. Новопосталий мадридський двір відверто грабував нідерландців. Вочевидь, вам уже зрозуміло, що за таких обставин конфлікт назрівав неминуче.

Міркуємо і діємо!

1. Покажіть на мапі територію Нідерландів на початку Ранньомодерної доби. Назвіть їхні великі міста. 2. Поясніть передумови та причини національно-визвольної війни в Нідерландах. 3. Спрогнозуйте результат воєнного протистояння.

11.2. Як розгорталися події національно-визвольної війни в Нідерландах?

Очолив національно-визвольну війну, як не дивно, васал іспанських монархів — принц Вільгельм І Оранський. Вірний підданий, він не поспішав втягуватися в конфлікт. Надто вже могутнім видавався супротивник. Але непоступливість Філіпа II не залишала вибору. Отож у 1566 р. в Нідерландах вибухнуло повстання. Придушити його король доручив жорстокому Фернандо Альваресу де Толедо (герцогу Альбі). який безжально розправлявся з повсталими. Крім того, він конфісковував майно, збільшував повинності, вводив нові виплати. Нідерландці вступили у відчайдушне протистояння за волю та державу. 23 січня 1579 р. п’ять, а потім сім північних провінцій згуртувались, уклавши Утрехтську унію, домовилися про боротьбу до перемоги. Домовленість, окрім того, «засвідчила» про народження однієї з перших новочасних європейських республік. У 1581 р. проголошено незалежність Об’єднаних провінцій Нідерландів.

«Вільгельм І, принц Оранський», художник Адріан Томас Кей, 1579 р.

На півдні ситуація розгорталася по-іншому. Католики уклали Арраську унію, примирившись з іспанцями. Ті залишили країну. Натомість зберегли привілеї за місцевими дворянами та відновили колишні порядки. Невдоволених почали переслідувати, винищувати. У результаті — жителі «низовин» остаточно роз’єднались, обравши різні шляхи історичного поступу. Так на півночі утворилися сучасні Нідерланди (тодішня Голландія), а на півдні — майбутні Бельгія та Люксембург (тодішні іспанські Нідерланди).

Доля Вільгельма І Оранського склалася трагічно. Його вбили, але національно-визвольна боротьба не припинилася. Нідерландці одержимо відстоювали незалежність. Лише в 1648 р. по завершенні Тридцятилітньої війни остаточну перемогу закріпив Вестфальський мирний договір, про який ітиметься в наступних параграфах.

Мовою історичного джерела

Уривки з Утрехтської унії, 1579 р.: «...Ці провінції (Голландія, Зеландія, Утрехт, Гельдерн, Оверейсел, Фрисландія, Гронінген) будуть з’єднані й пов’язані союзом ... і всі разом завжди допомагатимуть одна одній ... так, ніби вони становлять одну провінцію... Провінції ... повинні допомагати одна одній, не шкодуючи життя, майном і кров’ю проти всіляких насильств, які будь-хто може завдати їм під прикриттям імені його величності короля Філіпа II... Без спільної одностайної ради й згоди ... провінцій не буде укладено жодної угоди, жодного мирного договору, не буде розпочата війна, не братимуться жодні податки й оплати... Провінції повинні будуть погодитись одна з одною щодо карбування монети...».

Міркуємо і діємо!

1. Обчисліть і запишіть у зошит, скільки тривала національно-визвольна війна в Нідерландах. Який рік уважатимете кінцевим? 2. У чому важливість Утрехтської унії? Доведіть цитатами з документа. 3. Чому нідерландські провінції розділилися? На мапі сучасної Європи покажіть держави, про які мовиться в тексті.

11.3. Як розвивались Об’єднані провінції Нідерландів після закінчення національно-визвольної війни?

Отож Об’єднані провінції Нідерландів звільнилися з-під іспанського панування. Владу в них здійснювали виборні Генеральні штати, а також Державна рада, великий пенсіонарій провінції Голландія (виконував дипломатичні, адміністративні обов’язки, вів засідання Генеральних штатів) і статгаудер (командував військом, очолював Державну раду). Громадяни здобули свободу віросповідання та діяльності. На території, контрольованій Іспанією, ситуація погіршилася. Там шаленіли інквізитори, що, як ви розумієте, істотно зменшувало кількість населення, яке втікало на північ. Число мешканців столиці, Антверпена, скоротилося вдвічі. А місто Амстердам зросло втричі, позаяк туди бажали потрапити емігранти з різних країн.

Вільні Об’єднані провінції Нідерландів перетворилися на своєрідний мозковий центр ідей, увібрали найпередовіші знання і досягнення. Заповзятливі підприємці, талановиті інженери, першокласні майстри прагнули оселитися в гостинних містах і селах. Країна відчинила двері переселенцям, а вони привели свою нову батьківщину до процвітання. Промисловці виготовляли будівельні матеріали, фаянс, переробляли сири, солили і коптили оселедці. Селяни вирощували квіти й рослини (тюльпани, тютюн, картоплю), завезені з інших континентів, активно освоювали польдери — осушені, захищені від повеней ділянки землі, придатної для рільництва. Продукти — цукор, прянощі; шовк, предмети розкоші приносили чималі прибутки купцям. Євреї-втікачі з Піренейського півострова налагодили шліфування та огранення діамантів. Як підприємливі люди вони, на думку деяких учених, заклали основи сучасної світової фінансової системи.

Флот республіки в середині XVII ст. перевершував сукупність суден морських країн і налічував 22 тис. вітрильників. У 1602 р. заснували нідерландську Ост-Індійську компанію — перше акціонерне товариство, куди залучили гроші багатьох вкладників, що убезпечувало від ризиків. Хіба не прогресивно? У 1621 р. утворили Вест-Індійську компанію, що заволоділа значними територіями в Північній та Південній Америках. Особливо жваво нідерландці освоювали колонії, які на початок XX ст. у 60 разів перевищували площу метрополії! Амстердамський національний банк, відкритий у 1609 р., невдовзі посів чільне місце з-поміж європейських. Політична стабільність, добробут привели до запаморочливого злету культури. Таким чином, Нідерланди зайняли передові позиції в світі. Натомість Іспанія, яка затято суперничала з ними, поступово банкрутувала.

Міркуємо і діємо!

1. Які країни відігравали провідні ролі в світі після Великих географічних відкриттів? Чому Нідерланди змогли гідно конкурувати з ними? 2. Знайдіть в інтернеті мапу територіальних володінь Нідерландів. Випишіть у зошит їхні колонії, що з’явилися після проголошення незалежності. 3. Історики вважають XVII ст. «золотою добою» Нідерландів. Доберіть факти для підтвердження цієї думки.

  • 1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ____? Що ____? Хто ____? Де ____? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ____? Запропонуйте свої запитання в класі.
  • 2. А. Чому Об’єднані провінції Нідерландів домоглися незалежності, а південні залишилися під впливом іспанців? Обговоріть у парах. Б. У чому відмінність політичних систем Іспанії та незалежних Нідерландів?
  • 3. Покажіть на мапі: а) терени розгортання національно-визвольної війни в Нідерландах; б) місце укладання Утрехтської унії.
  • 4. Накресліть у зошиті й заповніть таблицю «Причини та наслідки національно-визвольної війни в Нідерландах». Доберіть факти для підтвердження. Додайте рядки за потреби.

  • 5. Висловте свої судження про Вільгельма І Оранського. Як відомо, його прозвали «Мовчазним». Поясніть походження прізвиська. За що нідерландці удостоїли сина німецького графа титулу «батько вітчизни»? Обговоріть у парах.
  • 6. Послуговуючись інтернетом та підручником, виготовте буклет про розвиток культури в Нідерландах у XVI-XVIІ ст.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду