Войти
Закрыть

Кримське ханство

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021

 

§ 16. Кримське ханство

Чи знаєте ви, що...

... українські козаки не лише воювали із кримськими татарами, а й досить часто укладали з ними угоди, зокрема в 1521 р. спільне військо черкаського старости Остафія Дашковича і хана Мехмед І Прея спустошило терени Великого князівства Московського;

... кошовий отаман Тарас Федорович (Трясило) був за походженням киримли на ім’я Усан (Хасан), а ще — одним із командувачів козацьких найманців у Тридцятирічній війні, ініціатором створення козацької кінноти, керівником козацько- селянського повстання 1630 р., героєм поеми Тараса Шевченка «Тарасова ніч», вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Киримли (кримці) — (від однойменного кримськотатарського слова); східноєвропейський тюркський народ, що історично сформувався та проживає на території Криму.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/7MHY5n

QR 16.1. Маріуполь — місто кримських ремісників.

16.1. Коли та як утворилося Кримське ханство?

У Середні віки на Кримському півострові, у Східному Причорномор’ї та Приазов’ї відбувалися бурхливі події. В перипетіях тимчасових державних утворень та міграцій народів там з’явилися нащадки тюрків, які після перемоги над русько-половецькими військами обабіч річки Калка «зайшли» в Крим і невдовзі підпорядкували освоєні простори Золотій Орді. Поступово вони в співжитті з місцевими сформували самобутній кримськотатарський народ — киримли, які в 1449 р. за підтримки Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського створили незалежне Кримське ханство. Його очолила династія Гіреїв, або Гераїв. із яких першим правителем був Хаджі І Гірей (Герай) (1427-1466). У 1478 р. його нащадок, хан Менглі І Гірей, став союзником Османської імперії, визнавши зверхність султана.

Розквіт Кримського ханства припав на XVI ст., коли володарював Сахіб І Гірей (1532-1551). Він усіляко стимулював перехід до рільництва й осілого життя. Із цією метою роздавав землі тим, хто бажав. Укомплектував боєздатне військо. Перебудував і осучаснив фортецю Перекоп, що закрила єдиний підхід із суші на півострів. У 1532 р. перебрався в нову столицю — місто Бахчисарай («Сад-палац»). Облаштував великий морський порт Гезльов (тепер Євпаторія). Та попри всі старання реформатора, киримли не полишали кочівництва. Тому чітких кордонів ханство не мало. «Провінції», якими невпинно переміщалися, звали улусами. Вони розпросторилися у власне Криму, в північно-східному Причорномор’ї, Приазов’ї, подекуди на Північному Кавказі. Кримські татари не порядкували хіба що на півдні півострова, де компактно проживали різні народи, зокрема генуезці. Там панувала Османська імперія.

Про давню, домусульманську, культуру киримли відомо дуже мало.

Своєю батьківщиною вони вважали степ. І, мабуть, як степовикам їм був притаманний відповідний світогляд. Такий, де поважали силу. Слабші мали коритись. Як ви здогадалися, землеробів, які не вирізнялися надмірною войовничістю, сприймали як слабших, а тому їм належало працювати, забезпечуючи потреби сильних. Від XIV ст. після прийняття ісламу кримськотатарська культура набула рис, характерних для цієї релігії. У ханстві поширилась арабська мова, з’явилися книжки перських і арабських авторів. Освічених людей шанували. Знання здобували в медресе при мечетях. Історію як науку в основному уособлювали хроністи й письменники, зокрема Реммал Ходжа («Істо рія хана Сагіб І Гірея») та Сеїд Різа («Сім планет у звістках про правителів»). Літературні твори, що збереглися, написали, як не дивно, хани, скажімо, Газі II Гірей. Серед «нетитулованих» авторів уславилися поети Афіфеддін Абдулла, Ашик Умер. Перлиною архітектури вважається ханський палац у місті Бахчисарай. Серед храмів другої третини XVI ст. доволі відомою є мечеть Джума (Хан) Джамі в Гезльові, побудована за проектом Мімара Сінана. Загалом до кінця XVIII ст. в Криму діяло 1660 мечетей, 61 медресе і 22 текіє (своєрідних монастирів).

Мечеть Джума (Хан) Джамі, архітектор Мімар Сінан, місто Ґезльов (Євпаторія), 1552-1564 рр.

Міркуємо і діємо!

1. Загадайте, коли і як утворилося Кримське ханство. Якого статусу воно набуло у складі Османської імперії? 2. Покажіть на мапі територію Кримського ханства. Які сучасні області України воно охоплювало? Оцініть значення реформ хана Сахіба І Прея. 3. Використовуючи підручник з історії України та інтернет, підготуйте невелику довідку про Бахчисарайський палац.

16.2. Яким був внутрішній устрій та зовнішня політика Кримського ханства?

У Кримському ханстві встановилася монархічна (із рисами станово- представницької) форма правління. Ханові не належала повнота влади. Його права обмежували керманичі Османської імперії та місцева родова знать. Султани призначали чи усували намісників із династії Гіреїв. Також киримли брали участь у воєнних кампаніях турків. Для розв’язання важливих проблем збиралася державна рада — диван. Туди входили як заступники ханів (калги, нуреддини), так і чільники впливових родів — беки (беї). Вони майже незалежно розпоряджалися власними володіннями: збирали податки, чинили суд, здійснювали набіги на сусідів. Натомість надавали військові загони для воєнних потреб. Привілеями в кримськотатарському суспільстві також користувалися мурзи — представники військової верхівки та мусульманські священнослужителі — імами. Як мовилося вище, населення кочувало. Деякі жили осіло, але навіть вони переважно займалися тваринництвом. У державі не знали, що таке особиста залежність. Попри стереотип, який склався, мирно уживалися мусульмани (киримли), християни (вірмени, греки та італійці), а також юдеї (євреї та караїми).

Акче (монета) Сахіба I Прея з відтиском тамги (герба) в подвійному колі

Найбільші загрози для Кримського ханства надходили з відкритого кордону на сході. Адже з прикаспійських і поволзьких просторів постійно вдиралися інші войовничі кочовики. Цікаво, що васально залежною від Криму певний період перебувала Московія, яка аж до 1685 р. сплачувала данину ханам. У 1571 р. один із них навіть спалив Москву. Це сталося тому, що Іван IV Грозний поводився зухвало, виявляв непокору. Тож «нахабу» довелося провчити. Як вам відомо, кримськотатарські загони здійснювали часті набіги на українські землі, де захоплювали в полон «живий товар» — ясир. Чоловіків і жінок, хлопців і дівчат продавали на невільничих ринках. Торгівля людьми велась організовано, обкладалася митами й податками, бо приносила неабиякі прибутки.

Контакти Кримського ханства із зовнішнім світом не зводилися лише до наскоків на сусідів. Державна скарбниця поповнювалася завдяки комерції. Хоча киримли майже не крамарювали, на їхній території компактно проживали вірменські, грецькі і єврейські купці. Саме їм хани і беї надавали дозволи на торгівлю, звісно, не безкоштовно. Купляли-продавали сіль, ремісничі вироби, зокрема зброю — ножі та кинджали.

Міркуємо і діємо!

1. У зошиті намалюйте схему суспільного устрою Кримського ханства. Відобразіть відносини між різними верствами. 2. Поясніть причини набігів, що їх здійснювали кримськотатарські війська на території сусідів. 3. Уявіть себе в ролі купця, який проживав у Криму. Чим ви торгували б на європейських та азійських ринках?

16.3. Як розвивалися відносини між Кримським ханством і Військом Запорозьким?

Тісне сусідство переплело долі русів-українців і кримських татар. Урешті, й козацтво виникло не без чинника киримли. Чому, запитаєте ви? Тому, що загроза саме їхніх постійних вторгнень відточила військову майстерність запорожців, перетворила їх у професійних військовиків тогочасного світу. Щоб протистояти Османській імперії і Кримському ханству, козакам довелося створити дієвий флот та освоїти води Чорного моря. Найбільша слава тут дісталася Петру Конашевичу-Сагайдачному, який за це отримав від сучасників прізвисько «славний лицар».

У період Національно-визвольної війни відбулось українсько-татарське зближення. Гетьман Богдан Хмельницький вирішив підсилити свою піхоту кримськотатарською кіннотою. Для цього він уклав союз із ханом Ісламом III Гіреєм. Щоправда, той неодноразово порушував домовленості, приміром, у 1651 р. в битві поблизу Берестечка. Попри те, киримли відіграли помітну роль у становленні Війська Запорозького (Гетьманщини). Були вони спільниками й у 1659 р., коли гетьман Іван Виговський здобув славновідому перемогу над московитами в битві біля містечка Конотоп. Кримські татари теж кликали козаків на допомогу, як-от у 20-х рр. XVII ст.

Ворог у кримських татар і українців також виявився один на двох. Російська імперія, що зміцніла в першій третині XVIII ст., взялася поневолювати довкільні народи. Османська імперія, що тоді ослабла, зазнавала поразок майже в кожній російсько-турецькій війні. У 1774 р. за умовами Кючук-Кайнарджійського мирного договору між Російською та Османською імперіями Кримське ханство отримало незалежність. Однак на його території залишилися російські солдати. Хан Шагін Гірей відчайдушно намагався врятувати батьківщину, та сили виявилися нерівними. У 1783 р. імператриця Катерина II видала маніфест, де оголосила про приєднання Криму до Росії. У цьому самому році вона видала указ про запровадження кріпацтва в українських землях, якими володіла, та ліквідацію козацького війська на Лівобережжі. Отже, одночасно і кримськотатарська, і українська держави перестали існувати внаслідок російської ненаситної агресії.

Міркуємо і діємо!

1. Чи можна стверджувати, що історія України починалася з Криму? 2. Назвіть факти ворожнечі та взаємодії між Кримським ханством і Військом Запорозьким. 3. Яку роль відігравав російський фактор в історії кримськотатарського й українського народів? У зошиті обчисліть, скільки років існувало Кримське ханство.

  • 1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ____? Що ____? Хто ____? Де ____? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ____? Запропонуйте свої запитання в класі.
  • 2. Із переліку слів виберіть те, що не відповідає логіці добору: «калга», «нуреддін», «бей», «ясир», «мурза». Поясніть свій вибір.
  • 3. А. Укладіть у хронологічній послідовності і запишіть у зошит події, що стосуються історії Кримського ханства другої половини XV—XVIIІ ст. Доберіть синхронні із ними події історії України. Б. Покажіть на мапі: а) територіальні зміни Кримського ханства; б) напрямки кримськотатарських набігів на українські землі; в) місця подій, що відбувалися за спільної участі киримли та українців.
  • 4. У чому особливості культури кримськотатарського народу?
  • 5. Оцініть внутрішню й зовнішню політику Кримського ханства.
  • 6. Використовуючи інтернет, підготуйте 2-3 цікаві факти для рубрики «Чи знаєте ви, що...» про взаємини кримськотатарського й українського народів. Випишіть факти на альбомні аркуші і прикріпіть на дошці в класі. Обговоріть їх у групах або в парах.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Васильків, Островський 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду