Войти
Закрыть

Великі географічні відкриття європейців у XV-XVI ст.

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Щупак, Бурлака 2021

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Щупак, Бурлака 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 2. Великі географічні відкриття європейців у XV-XVI ст.

Пригадайте, якими були уявлення європейців про світ у період Середньовіччя.

1. ПЕРЕДУМОВИ ВЕЛИКИХ ГЕОГРАФІЧНИХ ВІДКРИТТІВ

Діємо: практичні завдання

Скориставшись текстом параграфа, доповніть схему.

В епоху Нового часу в економічній, соціальній, політичній і культурній сферах життя людини відбулися істотні зміни. Феодальна система змінилася капіталістичними відносинами, що проявилися у виробництві, зростанні товарно-грошового обміну, розширенні ринку. Розвиток промисловості сприяв пошуку нових ринків збуту товарів. Формування капіталістичних відносин і зростання ролі торгівлі посилювали потребу в більшій кількості золота і срібла. Європейські джерела дорогоцінних металів були виснажені, здобути їх сподівалися у східних країнах, зокрема в Індії.

Окрім золота, європейці шукали нові торговельні шляхи зі Сходом, що було зумовлено кризою середземноморської торгівлі. Традиційні торговельні шляхи до країн Сходу захопила Османська імперія, тому виникла потреба в пошуку нових шляхів. Водночас європейці прагнули отримати східні товари, передусім прянощі, які допомагали довше зберігати продукти, що швидко псувалися (рибу, м’ясо).

Морські експедиції на Схід потребували чималих коштів. Їх надавали монархи зміцнілих централізованих європейських держав: Іспанії, Португалії, Англії.

Завершення тривалих війн у Західній Європі спричинило появу великої кількості вільних людей. Так, після завершення Реконкісти в Іспанії та Португалії значна частина збіднілого дворянства втратила джерела воєнної здобичі, а тому намагалася розбагатіти за рахунок завоювань далеких земель.

Одне з перших зображень каравели. Двомачтова каравела-латина (фрагмент іконостасу святої Анни в м. Лісабон, Португалія, 1520 р.)

Інтерес до відкриттів виявила й католицька церква, яка прагнула поширення християнства та свого впливу у світі.

Здійсненню далеких морських подорожей сприяли відкриття в науці й техніці. Європейці вдосконалили портолани (середньовічні навігаційні морські карти з детальним описом узбережжя). Розпочалося будівництво суден нового типу — каравел — із трьома щоглами і ярусним розташуванням вітрил.

Удосконалення зазнав важливий прилад мандрівників для визначення широти та довготи — астролябія. За допомогою компаса європейці визначали напрямок руху й місце перебування суден.

Історичні подробиці

У жовтні 2017 р. експедиція компанії Blue Water Recoveries, що досліджує затонулі кораблі, виявила прилад, виготовлення якого датується між 1495 і 1500 роками. Цю астролябію знайшли на кораблі «Есмеральда» із флотилії Васко да Гами, уламки якого виявили біля узбережжя Оману. Корабель затонув у 1503 р. під час шторму. За допомогою лазерного сканування вчені з Йоркського університету виявили, що на краю диска було градуювання із поділками, що відступали один від одного на п’ять градусів.

2. ПОДОРОЖІ ХРИСТОФОРА КОЛУМБА, ВАСКО ДАТАМИ, ФЕРНАНА МАГЕЛЛАНА, ФРЕНСІСА ДРЕЙКА

Діємо: практичні завдання

Скориставшись матеріалами параграфа, заповніть таблицю.

Сучасні історики вважають, що узбережжя Америки в різні часи досягали норманські та фінікійські мореплавці. Але справжнє відкриття цього континенту належить Христофору Колумбу.

Історичні подробиці

Христофор Колумб (робота художника Рідольфо Гірландайо, бл. 1520 р.)

Колумб народився, вірогідно, у 1451 р. в небагатій генуезькій родині. Його справжнє ім’я — Крістобаль Колон. Збереглося кілька портретів, написаних вже після його смерті. Бартоломе де Лас Касас, який бачив Колумба у 1493 р., описав його так: «Зросту був високого, вище середнього, обличчя мав довге, що викликало повагу, ніс орлиний, очі сірувато-сині, шкіру білу з червоністю, борода й вуса в молодості були рудуваті, але в праці посивіли». Колумб здобув гарну освіту в Павійському університеті, у віці 30 років був вже досвідченим мореплавцем. Колумб розробив власний маршрут морської подорожі до берегів Індії через Атлантичний океан.

Свій план походу до Індії Колумб пропонував монархам Португалії, Франції та Англії. Але правителі цих країн не бажали вкладати гроші в ризиковану подорож і воліли шукати шлях на Схід в обхід Африки.

Розгляньте портрет Христофора Колумба. Чи відповідає він опису Бартоломе де Лас Касаса? Користуючись додатковими джерелами інформації, створіть історичний портрет Христофора Колумба.

Відео «Одна історія. Христофор Колумб» (24 канал). Тривалість 7 хв 28 с

https://cutt.ly/Gkmiszb

Перегляньте відео та поміркуйте, якими знаннями і якостями володів Христофор Колумб.

У 1492 р. Колумб прибув до двору правителів Іспанії Фернандо II Арагонського й Ізабель Кастильської. Вони підтримали експедицію мореплавця, але в обмін отримали право володіти всіма землями, які будуть відкриті Колумбом. Завдяки цій подорожі Фернандо та Ізабель прагнули поповнити збіднілу іспанську скарбницю.

З серпня 1492 р. з порту Палос під командуванням Колумба у відкритий океан вирушила флотилія з трьох кораблів — «Санта-Марія», «Пінта» та «Нінья». Мандрівники перетнули Атлантичний океан і відкрили один із Багамських островів — Сан-Сальвадор, а також острови Кубу та Гаїті. Саме день відкриття острова Сан-Сальвадор — 12 жовтня 1492 р. — вважають Днем відкриття Америки.

Золота Колумб там не знайшов, а відкриті землі зовсім не нагадували казкову Індію. Мореплавець помилився у своїх розрахунках. Проте він, тріумфально повернувшись до Іспанії, почав збирати нову експедицію.

Колумб був проголошений віцекоролем нових земель. Він здійснив ще три подорожі, у результаті яких були відкриті острови Ямайка, Пуерто-Ріко, Тринідад. До кінця життя Колумб вірив, що дістався берегів Індії, так і не усвідомивши, що його подорож змінила світову історію.

Кораблі «Санта-Марія», «Нінья» і «Пінта». Колумб оголошує відкриту землю власністю іспанського короля (ілюстрація 1893 р.)

Поміркуйте, як будуть розвиватися в майбутньому події, зображені на картині. Складіть розповідь-передбачення «Європейці в Новому світі».

Відкриття X. Колумба посилили протистояння між Іспанією і Португалією за право володіти новими землями. Щоб врегулювати суперечку, у конфлікт втрутився Папа Римський Олександр VI, який ініціював підписання мирної угоди. 7 червня 1494 р. в м. Тордесільясі (Іспанія) було укладено Тордесільяський договір, за яким усі відкриті землі та води на захід від 30-градусного меридіана переходили у володіння Іспанії, а на схід — Португалії. Так фактично вперше відбувся колоніальний поділ світу.

У 1499-1502 рр. флорентієць Амеріго Веспуччі брав участь в експедиціях до нових земель, відкритих Колумбом. Він першим припустив, що перед ним не Індія, а новий і невідомий материк. Тому картограф Мартін Вальдземюллер на карті світу, яка була видана в 1507 р., на честь Веспуччі назвав новий материк Америкою.

Історичні подробиці

Карта Вальдземюллера (1507 р.) — географічна карта, на якій уперше було достовірно нанесено значення широти та довготи, а також показано окремо західну півкулю та Тихий океан. Відомо лише про один її примірник, який у 2003 р. придбала Бібліотека Конгресу США. У 2005 р. карта Вальдземюллера була внесена до переліку «Пам’ять світу» ЮНЕСКО.

Зіставте карту Вальдземюллера (https://cutt.ly/4nIAZyv) із сучасною картою світу та покажіть відомі вам об’єкти. Яких наразі відомих географічних об’єктів на карті Вальдземюллера немає?

Із 30-х років XV ст. морський шлях до Індії активно шукали й португальські мореплавці. У 1488 р. Бартоломеу Діаш проплив уздовж західного узбережжя Африки й відкрив мис Доброї Надії. Щоправда, мореплавець назвав його мисом Бур через шторми, що вирували в цій місцевості. А от португальський король Жуан II повірив в успіх цього шляху до Індії і переназвав цю точку на мис Доброї Надії.

Протягом 1497-1498 рр. експедиція на чолі з Васко да Гамою після дев’ятимісячної морської подорожі досягла індійського торговельного порту Калікут. У 1498 р. експедиція вирушила у зворотний шлях.

Вантаж прянощів і східних товарів у 60 разів перевищував вартість самої експедиції, тож її можна було вважати вдалою. Морський шлях до Індії було відкрито. Однак, у Лісабон 1499 р. повернувся тільки один уцілілий корабель із третиною команди на борту.

Оскільки після відкриттів Васко да Гами східний шлях до Індії контролювали португальці, Іспанія організувала пошук західного шляху до «країни прянощів».

У вересні 1519 р. експедиція Фернана Магеллана у складі п’яти кораблів вийшла з порту Севілья курсом на південний захід. Подорож була надзвичайно складною. Магеллану довелося приборкати бунт моряків, які, не витримуючи труднощів плавання, вимагали повернення додому. Три тижні флагманський корабель Магеллана «Тринідад» шукав прохід через протоку поблизу південного краю Америки. Тепер ця протока носить ім’я мореплавця і зветься Магеллановою. Нарешті експедиція вийшла у відкритий океан. Відсутність штормів і гарна погода сприяли подальшій подорожі, тому Магеллан назвав океан Тихим. Перетнувши його, у 1521 р. мореплавці досягли Філіппінських островів. Там Магеллан загинув у сутичці з місцевими племенами. У вересні 1522 р. до Іспанії повернувся лише один корабель — «Вікторія» із 18-ма членами екіпажу.

Так була здійснена перша навколосвітня подорож. Вона довела теорію кулястості Землі та підтвердила, що Америка є окремим континентом. У 1577-1580 рр. англійський мореплавець Френсіс Дрейк вдруге обійшов земну кулю на кораблях. Він детальніше дослідив західне узбережжя Південної і Північної Америки.

У результаті Великих географічних відкриттів відбулися істотні зміни у світі. Європейці зустрілися з незнайомими цивілізаціями Америки. Відкриття Нового світу привело до зміни торговельних шляхів, а торгівля набула світового масштабу. Змінилося уявлення людей про світ, було досліджено значну частину земної поверхні й остаточно доведено кулястість Землі.

Свідчать документи

Із щоденника Антоніо Пігафетти, супутника в подорожі Магеллана

Для того щоб обігнути мис Доброї Надії, ми рушили південніше та дев’ять тижнів стояли біля цього мису зі спущеними вітрилами через північно-західні вітри та сильну бурю... корабель протікав, було страшенно холодно, а окрім рису й води в нас не залишилося провіанту... нарешті, підійшовши дуже близько до мису, ми обігнули його... далі цілих два місяці ми йшли на північний захід без нормальної їжі й води... за цей короткий період помер 21 член екіпажу...

Які перешкоди мали подолати мореплавці під час експедиції?

ЗНАЮ МИНУЛЕ || ОСМИСЛЮЮ СЬОГОДЕННЯ || ПРОГНОЗУЮ МАЙБУТНЄ

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

Знаю і систематизую нову інформацію

1. Розгадайте ребуси й упорядкуйте історичне лото.

2. Назвіть передумови Великих географічних відкриттів.

3. Перевірте, як ви засвоїли матеріал, розгадавши онлайн-кросворд:

«Подорожі Колумба, Магеллана, Васко да Гами»

https://cutt.ly/1hXNx7O

Обговорюємо в групі

1. Визначте на карті «Великі географічні відкриття» (форзац 1), які сучасні географічні назви пов’язані з історією Великих географічних відкриттів.

2. Дізнайтеся з додаткових джерел, де у світі, окрім Лісабона, встановлено пам’ятники мореплавцям-першовідкривачам.

Відео «Великі географічні відкриття» . Тривалість 11 хв 23 с

https://cutt.ly/jkmilI8

Мислю творчо

1. Напишіть коротке есе «Один день із життя мореплавця».

2. Майстерня запитань: перегляньте відео та складіть до нього запитання закритого й відкритого типу.

3. Випереджальне завдання. Підготуйте творчий проект (лепбук, презентацію, постер, віртуальну екскурсію) «Цивілізації доколумбової Америки». Схарактеризуйте ступінь розвитку цивілізацій доколумбової Америки за планом: 1) писемність і розвиток науки; 2) культура й вірування; 3) суспільний і державний устрій.

Ці дати допоможуть вам зрозуміти історію.

Запам’ятайте їх:

XV-XVII ст. — Період Великих географічних відкриттів

1492-1493 рр. — Перша подорож Христофора Колумба

12 жовтня 1492 р. — Відкриття Америки

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Щупак, Бурлака 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Щупак, Бурлака 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду