Войти
Закрыть

Повсякденне життя у країнах Західної Європи (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач 2021

 
§ 4. Повсякденне життя у країнах Західної Європи
1. Схарактеризуйте становище жінок і дітей у країнах Західної Європи в ХVІ-ХVІІІ ст.
Жінка матеріально повністю залежала від чоловіка й була мало захищена законами. Ставлення до дітей змінилося порівняно з попереднім періодом. Дітей вважали необхідною робочою силою. У ХVІ – першій половині ХVІІ ст. в європейських країнах заможні городяни й селяни до дитини ставилися перш за все як до наступника, що продовжить сімейну справу.
2. Як змінився, порівняно із середньовіччям, внутрішній вигляд житла? Чи можна вважати комфортними оселі європейців Раннього Нового часу?
Меблів у селянській оселі було мало: простий стіл, лави, скриня для речей, один-два табурети та сінник замість ліжка. Підлогу в будинках заможні городяни вкривали кам’яною або керамічною плиткою, а найбагатші замовляли майстрам підлогу з паркету, викладеного орнаментом. Саме в цей час у Європі з’явилися звичні для нас паперові шпалери. У будинках заможних городян з’явилися вітальні, робоча кімната для господаря та окремі приміщення для слуг. Заможні європейці в XVI ст. вже влаштовували у своїх оселях спеціальні ванні кімнати.
3. Як вплинули Великі географічні відкриття на харчування європейців?
Селяни та бідні городяни харчувалися скромно, проте і їхнє меню стало більш різноманітним. На обід у них найчастіше були каша, сир, яйця, хліб, олія і масло, а у свята з’являлися окости й ковбаси. Додатком до столу були овочі, фрукти, ягоди та горіхи. Важливе місце в раціоні європейців посідала риба, особливо в дні релігійних постів. У XVI – першій половині XVII ст. європейці почали споживати багато цукру, що надходив із колоній Нового Світу.
4. Чому цукор у Європі був предметом розкоші?
У XVI – першій половині XVII ст. європейці стали споживати більше цукру завдяки його надходженню з колоній у Новому Світі. Цукрову тростину, яка вирощувалася у теплому та вологому кліматі, привозили до Європи, де її переробляли на цукрових заводах у Лісабоні, Англії, Франції та Німеччині. Для бідних людей цей продукт залишався недоступною розкішшю, а для заможних – популярними ласощами. Це було пов’язано з тим, що коштував дуже дорого.
5. Який був стан гігієни і як це позначалося на здоров’ї тогочасних людей?
Заможні європейці в XVI ст. вже влаштовували у своїх оселях спеціальні ванні кімнати, оскільки боялися відвідувати міські лазні. Це було пов’язано з поширенням нової небезпечної хвороби – сифілісу, завезеного до Європи після відкриття Нового Світу. Проте рівень гігієни більшості населення залишався досить низьким.
6. Що нового в європейській моді з’явилося завдяки географічним відкриттям?
У Європі основним правилом моди стала можливість змінювати гардероб відповідно до обставин. У Європі щороку мінялися фасони одягу; штани і плащі ставали то довгими, то короткими; рукави вузькими або широкими; коміри то нагадували жорна млинів, то перетворювалися на ледь помітну смужку. Зміни в моді були свідченням того, хто на той момент був популярним у Європі. Одяг бідняків і селян залишався незмінним: селяни мали один незмінний робочий одяг і святкове вбрання, що переходило від батьків до дітей.
7. Чому в XVI ст. законодавицею моди стала Іспанія та як виглядало вбрання іспанців?
У XVI ст. серед вищих верств суспільства набув популярності суворий, застебнутий до підборіддя чорний костюм, який носили іспанці. Популярність іспанської моди була пов’язана з авторитетом країни після Великих географічних відкриттів.
1. Стрічка часу.
15- поч.16 ст Італія
16 ст. Іспанія
17 ст. Голландія
2. Таблиця «Найважливіші нововведення Раннього Нового часу в повсякденне життя європейця».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація