Потреба в кормах і підстилці
Річна потреба кормів на фермі визначається як сума потреби кормів для всіх виробничих груп звірів і кролів.
5.6. Нормативні обсяги постійного запасу кормів
Основні види кормів |
Способи зберігання |
Нормативи запасу кормів |
Об'ємна маса, кг/м2 |
|
у % від річної потреби |
у розрахункових потребах |
|||
М'ясо-рибні корми |
у холодильнику на стелажах |
50 |
180 |
|
Концентрати: а) зернові |
у зерносховищах |
50 |
180 |
650 |
б) комбікорми |
у складах |
15 |
60 |
500 |
Коренебульбоплоди і овочі: а) для кролів і нутрій |
в овочесховищах |
70 |
120 |
600 |
б) для звірів |
в овочесховищах, холодильнику |
визначається завданням на проектування |
||
Сіно |
копицях, скиртах, під навісами, у сараях |
100 |
на весь зимовий період |
непресован е 65 – 85; пресоване (в тюках) 250 |
Примітки. Норматив запасу кормів м'ясо-рибної групи для
ферми потужністю не більше 2000 умовних самок норки може бути зменшений до 25 % від річної потреби у випадках, обумовлених завданням па проектування.
Нормативи запасу кормів на фермі наведено в таблиці 5.6.
Зберігання підстилки передбачається на території ферми в копицях, скиртах, під навісами або в сараях у розмірі не менше 50 % від річної потреби (180 розрахункових діб).
5.7. Види і норми підстилки на 1 умовну голову на рік
Вид тварин |
Вид підстилки |
Періодичність заміни |
Норми потреби підстилки на 1 гол. в рік, кг |
Лисиці і песці (самки) |
солома, тирса, стружка деревна |
1 раз на рік |
10 |
Норки: а) основне стадо |
солома безостих злаків, дрібна деревна стружка |
у міру забруднення |
зо |
б) молодняк |
те саме, тирса |
те саме |
10 |
Нутрії при утриманні в зовнішніх клітках, загонах або шедах |
солома безостих злаків |
те саме |
20 (осн. стадо), 7(молодняк) |
Кролі (самка) а) при утриманні в шедах |
солома безостих злаків, дрібна деревна стружка |
на кожний окріл протягом року |
20 |
б) при утриманні в будівлях 3 регульованим мікрокліматом |
дрібна деревна стружка |
те саме |
10 |
Об'ємна маса непресованої соломи після 3-місячного зберігання слід приймати 50 кг/м3, пресованої соломи і тирси – 250 кг/м3.
Рекомендовані види підстилки і норми потреби наведено в таблиці 5.7.
Норми потреби води на звіро- та кролефермах наведено в таблиці 5.8.
5.8. Норми потреби води на голову за добу
Вид тварин |
Норми потреби і витрати води на добу, л |
||
на одну самку (в тому числі самця і молодняк) |
у тому числі на напування |
||
на 1 голову основного стада |
на 1 голову молодняку |
||
Норки |
6,0 |
0,5 |
0,3 |
Лисиці |
14,0 |
1,0 |
0,6 |
Песці |
14,0 |
1,0 |
0,6 |
Кролі при утриманні: |
|||
у шедах |
3,0 |
1,0 |
0,3 |
у будівлях із регульованим мікрокліматом |
4,0 |
1,0 |
0,3 |
Нутрії при утриманні: |
|||
у зовнішніх клітках і загонах |
235,0 |
0,75 |
0,5 |
7,0 |
|||
у будівлях із регульованим мікрокліматом |
5,0 |
1,0 |
0,6 |
Примітки. 1. Норми потреби води включають витрати води на виробничі потреби: напування, приготування кормів, миття обладнання, прибирання виробничих приміщень, наповнення басейнів для нутрій.
- 2. Коефіцієнт годинної нерівномірності слід приймати 2,5.
- 3. У південних районах норми потреби води допускається збільшувати до 50 %.
- 4. Розрахункові витрати води на господарсько-питні потреби слід приймати відповідно зі ДСанПіН 2.2.4-100-10, діючими нормативними документами, якими регламентується проектування внутрішнього водопроводу та каналізації.
- 5. Норми витрати води наведено для днів максимальної потреби.
- 6. У графі 2 в чисельнику наведена потреба води для нутрій при утриманні їх у басейні, у знаменнику – без басейна. Інтервал між спорожненням і наповненням басейнів не повинен перевищувати 8 годин.
Ферми повинні забезпечуватися водою питною, згідно ДСанПіН 2.2.4-400-10. При невідповідності якості води діючим нормам необхідно передбачати її доочистку. У зимовий період передбачається підігрів води.
Допускається наповнення водою басейнів і канатів на фермах нутрій з відкритих водойм за погодженням з органами ветеринарного нагляду.
У будівлях для утримання кролів і нутрій при регульованому мікрокліматі, внутрішній водопровід проектують відповідно із СніП 2.04.01. Для економного і раціонального використання водних ресурсів необхідно застосовувати рішення і обладнання, які дозволяють повторно-послідовне та оборотне водопостачання (кормоцех, цех обробки шкурок, холодильник).
Для забезпечення виробничих і господарсько-побутових потреб у будівлях з регульованим мікрокліматом передбачається гаряче постачання води.