Утримання курчат-бройлерів

 

Виробництво м'яса птиці починається з отримання інкубаційних яєць і закінчується реалізацією в торговельну мережу готової м'ясної продукції. При цьому технологія вирощування м'ясних курчат на таких підприємствах розрахована на 4,7 оборота при підлоговому утриманні і на 5,2 – при клітковому. Оборот пташників для молодняку, що вирощується на м'ясо, визначають розрахунковим шляхом залежно від термінів вирощування і профілактичного перерви.

Розмір батьківського стада м'ясних курей залежить від плану виробництва бройлерів, а також від продуктивних і відтворних якостей птиці вихідних форм, що використовується для схрещування. Звертають також увагу на домінуючий білий колір оперення однією з вихідних батьківських форм, так як від цього залежить товарний вигляд тушки (біла або жовта шкіра і ноги). Число птахомісць для м'ясних курей батьківського і прабатьківського стада встановлюють множенням середньорічного поголів'я на коефіцієнт 1,46.

Якість птиці батьківського стада залежить значною мірою від правильного вирощування ремонтного молодняку. Добових ремонтних курчат поділяють за статтю; найкращих з них після оцінки залишають для племінних цілей.

На одну змінювану голову батьківського стада курей м'ясного напряму приймають на вирощування відсортованих по підлозі 1,5 курочки і 3 півники. За кордоном курчат-бройлерів в основному вирощують на глибокій підстилці. У нашій країні ремонтний молодняк і повновікових м'ясних курей інтенсивно вирощують і утримують трьома способами: на глибокій підстилці, комбінованим способом (глибока підстилка і сітчаста підлога) і в клітках. При комбінованому способі пташник розділений на секції, в яких 60 % площі зайнято сіткою і 40 % – глибокою підстилкою. Економічні розрахунки вирощування курчат-бройлерів з використанням інтенсивних технологій та передовий досвід переконливо свідчать про те, що найбільш ефективне вирощування курчат-бройлерів у клітках і на сітчастих підлогах порівняно з вирощуванням на глибокій підстилці.

На бройлерних птахофабриках більш поширене вирощування ремонтного молодняку на глибокій підстилці без пересадок до 45-денного віку. У розрахунку на 1 м площі підлоги садять однодобових курчат, розділених по статі (рис. 6.15).

Вирощування курчат-бройлерів на глибокій підстилці

Рис. 6.15. Вирощування курчат-бройлерів на глибокій підстилці

За даними багатьох авторів, витрати корму при роздільному вирощуванні знижуються порівняно з спільним вирощуванням на 5 – 9 %, а жива маса підвищується у півників на 2 – 7 %, а у курочок – на 5 – 15 %. Особливо перспективний цей технологічний прийом при клітковому утриманні курчат-бройлерів. Молодняк окремих ліній та батьківських форм вирощують окремо по секціях. Добовим півникам припікають шпори і кігті внутрішніх пальців, щоб півні не травмували курей при природному паруванні.

При вирощуванні ремонтного молодняку стежать за його ростом, розвитком і вирівняністю за живою масою: чим менша різниця за живою масою між окремими особинами, тим краща якість молодняка. Для цього приблизно 1 % молодняку після тижня вирощування індивідуально зважують і, якщо потрібно, регулюють годівлю птиці.

У 7-тижневому віці проводять першу оцінку та відбір молодняку за живою масою та екстер'єром, кращу птицю залишають для подальшого вирощування. Щільність посадки зменшують до шести голів на 1 м площі підлоги. Вдруге птицю оцінюють перед комплектуванням батьківського стада. Збереженість ремонтного молодняку до 8 тижнів становить не менше 95 % і з 9 до 19 тижнів – 98 %.

Для вирощування ремонтного молодняку в безвіконних пташниках на глибокій підстилці без пересадок використовують комплекта обладнання КРМ-12 та КРП-18, залежно від ширини пташника (рис. 6.16).

При комбінованому вирощуванні з використанням сітчастої підлоги щільність посадки добового молодняку збільшують до 13 голів на 1 м площі підлоги. При утриманні птиці батьківського стада в клітках ремонтний молодняк також вирощують в клітках. Однаковість технологій дозволяє отримувати молоду птицю, краще пристосовану до клітковх умов утримання і відтворення. Для вирощування ремонтного молодняку і утримання м'ясних курей і півнів у клітках розробляють і вдосконалюють спеціальні конструкції кліткових батарей. Для вирощування ремонтного молодняку в основному використовують кліткові батареї КБУ-3, КБН-1, КБМ-2, R-15.

При утриманні птиці батьківських форм на підлозі співвідношення курей і півнів – 9:1. Використання яєць для інкубації 75 %. заплідненість яєць не менше 93 %, а виведення курчат – 75 %.

Найчастіше курей батьківського стада утримують на підлозі в широкогабаритних пташниках, в яких розміщують одновіковий 19- тижневий м'ясний молодняк відповідних ліній. У розрахунку на 1 м2 площі підлоги садять 5 голів. Оптимальну температуру в приміщенні підтримують у межах 15-18 °С, а відносну вологість повітря – в межах 60 – 70 %. У пташники для повновікового

Вирощування молодняку курей у безвіконних пташниках

Рис. 6.16. Вирощування молодняку курей у безвіконних пташниках

поголів'я молодняк переводять у 26-тижневому віці. При утриманні птиці батьківського стада на глибокій підстилці використовують комплекти обладнання МКМ-4 і МКМ-7.

Подальша інтенсифікація виробництва м'яса бройлерів поряд з іншими факторами в значній мірі залежить від більш широкого впровадження технології вирощування м'ясних курчат у клітках. У клітках курчата-бройлери ростуть швидше і раніше досягають високої живої маси, витрачаючи менше корму на 1 кг її приросту. При клітковому утриманні бройлерів вдасться отримувати більше продукції з одиниці виробничої площі. Однак одна з несприятливих наслідків вирощування курчат-бройлерів у клітках – намини шкіри на кілі грудної кістки, що майже повністю усувається при скороченні термінів вирощування бройлерів до 42 днів.

Норма щільності посадки в кліткові батареї для курочок дорівнює 37,6 голови на 1 м2, для півників – 31,3 голови і при спільному вирощуванні – 34,5 голови. Фронт годівлі 3 см і напування 1 см на одну голову.

Температура в приміщенні в перший тиждень утримання 35 – 33 °С, в другий і третій 29-26 °С і далі 20-18 °С. При застосуванні джерел локального обігріву в клітках температуру в приміщенні знижують на 5 – 7 °С. Відносна вологість повітря в приміщенні 60 – 70 %.

Норма щільності посадки бройлерів при вирощуванні на сітчастих підлогах не менше 25 голів на 1 м2 площі підлоги.

У перші два тижні життя тривалість світлового дня 24 год., освітленість 25 лк, з третього тижня до забою чергування періодів: 1 год. світло, 2 год. темрява, освітленість 5 лк. Можуть бути й інші варіанти переривчастого освітлення приміщення для утримання курчат-бройлерів, але його застосовують при всіх способах вирощування курчат на м'ясо.

Мінімальна кількість свіжого повітря, що подасться в пташник в холодний період року, 0,7 м3/год. і 5 – 5,5 м3/год. у теплий період. Рівень звукового тиску в пташниках не повинен перевищувати 60 ДБ.

При вирощуванні курчат-бройлерів на глибокій підстилці птицю утримують у широкогабаритних безвіконних приміщеннях з регульованим мікрокліматом при механізації та автоматизації її годівлі й напування. Для цього використовують комплекти обладнання ЦБК-10 і ЦПК-20, що включають зовнішній бункер, трубчастий тросошайбовий кормороздавач з бункером-дозатором і бункерні годівниці, вакуумні та чашкові підвісні напувалки, електричні брудери з огорожами, жолобкові годівниці, листи і шафу управління.

Перед прийомом курчат-бройлерів на підлогу пташника сиплють сухе гашене вапно (0,5 кг на 1 м ) і укладають рівним 10- сантиметровим шаром підстилку. За період вирощування в розрахунку на одне курча-бройлер витрачають приблизно 1,5 кг підстилкового матеріалу. Кожен пташник заповнюють протягом одного дня одновіковою партією курчат-бройлерів обох статей. На 1 м2 площі підлоги садять 18, а під кожен брудер – 500 курчат-бройлерів. Навколо брудера встановлюють спеціальну огорожу заввишки 40 см, щоб курчата в перший тиждень вирощування перебували під грілкою.

Температура в приміщенні в перші 5 днів вирощування 26 – 25 °С, а під брудером – 35-33 °С; в подальшому щотижня її поступово знижують і до кінця вирощування доводять до 18 °С. Брудери для обігріву курчат-бройлерів використовують перші 2-3 тижні, після чого їх вимикають. У перший тиждень життя курчат годують з лоткових і жолобкових годівниць; для напування застосовують спеціальні вакуумні напувалки. Перші 3-4 дні корм дають у вигляді крупки, на четвертий день лоткові годівниці прибирають і збільшують кількість жолобкового годівниць. Курчат поступово привчають до підвісних напувалок, а кількість вакуумних напувалок зменшують. Приблизно з 2-тижневого віку курчата-бройлери отримують корм вже з кормороздавальної лінії. При цьому фронт годівлі на одного бройлера складає 2,5 см, а фронт напування – 2 см.

Після реалізації птиці приміщення ретельно чистять, а обладнання демонтують, миють і дезінфікують. Потім приміщення провітрюють і просушують, на підлогу сиплють сухе гашене вапно та настилають новий шар підстилки, встановлюють інвентар, проводять газацію приміщення, після чого завозять нову партію курчат. На обробку пташника між попередньою і новою партією птиці витрачають 2 тижні. Після проведення останньої дезінфекції приміщення залишають на 4 дні без птиці.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы