Утримання качок

 

В Україні поголів'я качок скорочується, зменшується виробництво качатини, серійне виробництво обладнання для технічного забезпечення галузі відсутнє. Для качок характерна висока скоростиглість, вони добре використовують корм, від однієї дорослої качки можна отримати понад 100 каченят протягом року.

У більшості господарств качок утримують у кліткових батареях. Біля 30 % площі секції обладнують сітчастими підлогами з розміром вічок 20 × 20 мм або 20 × 30 мм, на які встановлюють полки. Сітчасті полиці розміщують уздовж стін під каналом для посліду на висоті 30 – 35см. Качок розміщують групами по 80 – 100, але не більше 200 голів, так як у невеликих групах відносно рідше виникає канібалізм, яйця менше ушкоджуються і забруднюються, а стрес у маленькому стаді качок рідше веде до затоптування та загибелі птиці. Фронт годівлі та напування – 3 см на голову. Нормативна щільність посадки 2,5 голови на 1 м2.

Для мускусних качок площа зайнята під сітчасту підлогу, може становити % від всієї площі підлоги пташника. У кожній секції розміщують по 55 голів – 10 селезнів і 45 качок. Тут використовують обладнання італійського, голландського, французького виробництва для утримання птиці на глибокій підстилці (рис. 6.31). Ще донедавна в Україні виготовляли обладнання для утримання батьківського стада качок типу КНУ-5 і КНУ-3, для вирощування ремонтного молодняку – КРУ-8 і КРУ-3,5, для вирощування качок на м'ясо – КМУ-15 і КМУ-10. На сьогодні ВАТ "Завод "Ніжинсільмаш" виготовляє окремі зразки обладнання для годівлі і напування водоплавної птиці.

Промисловим виробництвом м'яса качок займаються два господарства України. Одне з них: СТОВ "Племптахозавод "Коробівський" Золотоніського району Черкаської області – господарство, яке протягом 40 років займається вирощуванням качок.

Для каченят під брудером у перші 4 тижні температуру підтримують на рівні 22 – 35 °С, у пташнику – 20 – 26 і надалі – 16 °С.

Каченят на м'ясо вирощують протягом 49 – 56 днів при щільності посадки у перші 3 тижні 18 гол/м2.

Найбільш ефективним вважають спосіб вирощування птиці без пересадок. При безпересадочному вирощуванні каченят у кліткових батареях жива маса збільшується на 8-10 %, скорочуються витрати кормів на 10 – 15 %, підвищується щільність посадки у 2,5 рази.

Технологія вирощування ремонтного молодняку качок повинна бути організована таким чином, щоб не допустити ожиріння птиці й надмірно раннього настання статевої зрілості.

Утримання каченят на глибокій підстилці

Рис. 6.31. Утримання каченят на глибокій підстилці

У перший період ремонтних каченят вирощують за технологією, що застосовується для вирощування м'ясних каченят, у другий – утримують у кондиції, не допускаючи ожиріння або похудання, крім передчасної яйценосності.

При круглорічному комплектуванні батьківське стадо утримують у безвіконних пташниках з регульованим мікрокліматом. У господарствах із сезонним характером виробництва качиного м'яса батьківське стадо розміщують улітку в пташниках полегшеного типу або під навісом, узимку – у капітальних приміщеннях.

У спеціалізованих качиних господарствах батьківське стадо утримують у спеціалізованих приміщеннях. Розмір пташника на 4,3 тис. голів становить 102 × 18 м. В одній секції розміщують по 50 – 100 качок. До кожної секції примикає вигульний дворик (солярій) із цементною підлогою. Площа дворика в 2 рази більше площі секції.

У качківництві батьківське стадо комплектують здоровим, добре розвиненим молодняком у віці 5 місяців.

З 5 – 5,5-місячного віку птиці секції обладнують гніздами з розрахунку 1 гніздо на 4 – 5 голів пекінських або 5-6 голів мускусних качок. Для качок рекомендуються відкриті гнізда без дна наступних розмірів, мм: ширина – 300, висота поріжка- 100, глибина – 400.

Гнізда встановлюють уздовж стін або внутрішніх перегородок секцій. Качки дуже швидко звикають до гнізд, і майже не зносять яйця поза ними. Дуже важливо постійно зберігати підстилку в сухому стані, тому що від цього залежать чистота та інкубаційні якості яєць. Всього за цикл на одну голову витрачається близько 20 кг підстилкового матеріалу (рис. 6.32).

Основна яйцекладка у пекінських качок припадає на ранкові години, тому доцільніше свіжу підстилку засипати на ніч. Мускусні качки несуть яйця майже протягом всього дня, до 15 год. Максимальний збір яєць у 10 год. ранку. У міру того, як рівень підстилки підвищується, гнізда піднімають і знову встановлюють на колишньому місці.

Дня мускусних качок доцільно споруджувати в пташниках низькі сідала, на яких ця птиця відпочиває. У пташниках для батьківського стада температура повітря повинна бути 18 – 20 °С при відносній вологості 70 % влітку і 80 % взимку.

Так як потреба у воді у качок дуже висока, і вони гостріше реагують на її нестачу, ніж птиця інших видів, тому особливу увагу приділяють напуванню качок. В умовах нормальної температури повітря дорослим качкам на 1 кг спожитого корму потрібно біля 5 л води на голову на добу або в середньому 1,65 л.

Розповсюджено комбінований спосіб утримання качок батьківського стада: 50 % займають сітчастою підлогою (комірки розміром 20 X 30 мм), а іншу площу засипають підстилкою.

Качок утримують у будівлях розмірами: довжина – від 45 м до 82 м; ширина – від 11 м до 18 м; висота – 3 м. їхня загальна площа – від 810 м до 1296 м2. Залежно від віку птиці, вони займають площу від 180 м2 до 1044 м2 Уся площа пташника розділена поздовжнім службовим проходом шириною 1,0 м на дві однакові частини, які у свою чергу, розділені знімними перегородками на секції. Висота перегородки у пташнику, де розміщений молодняк качок від 1 до 21-денного віку – 30 см, для качок 22 – 45-денного віку і батьківського стада – 50 см. Щільність посадки птиці становить 18 гол./м2 для молодняку від 1 до 21-денного віку, 9 гол./м2 – для

Використання тирси у якості підстилки для гнізда

Рис. 6.32. Використання тирси у якості підстилки для гнізда

молодняку від 22 до 45-денного віку і 2 гол./м2 – для батьківського стада.

У стінах приміщення є отвори-лази розміром 0,4 χ 0,4 м для дорослої птиці і 0,3 × 0,4 м – для молодняку. Птиця вільно рухається у секціях. Качки мають вільний доступ до годівниць та напувалок. Вони можуть виходити на вигульні майданчики біля пташника, які поділені на секції за віковими групами, відповідно до розподілу у пташнику.

Для нагрівання повітря в приміщеннях для вирощування молодняку качок можна використовувати газові брудери G12 і EV2 Class D, відповідно, голландського і італійського виробництва.

Приміщення перед розміщенням технологічної групи качок очищають, дезінфікують, посипають шаром негашеного вапна, після чого укладають підстилковий матеріал шаром від 10 до 20 см залежно від віку птиці. Утримують качок у пташниках на глибокій підстилці. У якості підстилки використовують лушпиння соняшнику. Протягом технологічного циклу вирощування або утримання птиці верхній шар підстилки періодично розпушують і, за потреби, додають свіжу. Підстилку повністю змінюють після кожного циклу вирощування чи утримання птиці.

Розмір пристрою – 2000 × 1220 × 560 мм. Пташниця вручну заповнює пристрій лушпинням соняшнику і, за потреби, вносить його на підлогу приміщення, де перебуває водоплавна птиця.

Видаляють послід із приміщення після завершення виробничого циклу утримання чи вирощування птиці.

Утримання качок на глибокій підстилці без заміни протягом чотирьох циклів

Рис. 6.33. Утримання качок на глибокій підстилці без заміни протягом чотирьох циклів

У гніздах для батьківського стада качок підстилку змінюють залежно від її забруднення, а один раз на тиждень – повністю. Для внесення підстилки використовують спеціальний пристрій, який рухається на тросах уздовж приміщення. На цей час птицю вивозять із приміщення, прибирають перегородки, годівниці і вигортають послід за межі приміщення, звідки його відвантажують і складують у бурти. Послід використовують як органічне добриво. У 2010 році вперше було запроваджено утримання птиці на глибокій підстилці без її зміни протягом чотирьох циклів. При утриманні качок протягом одного циклу, глибина підстилки становить 20 см, а протягом чотирьох циклів – 56 см (рис. 6.33). Для напування водоплавної птиці всіх вікових груп використовують проточну воду температурою близько 19,0 °С.

Качки всіх вікових груп мають вільний доступ до води, напувають їх досхочу.

Пташники облаштовують жолобковими напувалками з регулюванням висоти чи ніпельні напувалки (рис. 6.34).

Жолобкові напувалки розміщено за всією довжиною приміщення під стіною.

Під напувалкою розміщена решітчаста підлога завширшки 70 см (розміри вічка решітки – 2,5 × 2,5 см).

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы