Войти
Закрыть

Насінина

6 Клас , Біологія 6 клас Костіков

 

§ 35. Насінина

Ви дізнаєтеся про зовнішню і внутрішню будову насінини, як відбувається її проростання та які умови для цього необхідні, а також про розвиток проростка.

Як з'являється насінина? Навіщо рослині насінина? Як з насінини з'являється рослина?

Насінина (мал. 154) розвивається із насінного зачатка квіткових рослин після подвійного запліднення. Покриви зачатка насінини перетворюються на шкірку, в якій залишається отвір. Ендосперм розростається і живить зародок, який розвивається після запліднення яйцеклітини. Зародок має зародковий корінець, підсім’ядольне коліно, у квіткових рослин одну або дві сім'ядолі і брунечку зачаткового головного пагона. Після відмирання ніжки насінного зачатка на шкірці насінини залишається рубчик.

Насінина — це вкритий покривом-шкіркою зародок рослини із необхідним для його розвитку запасом речовин.

Рубчик — місце відриву насінини від ніжки зачатку насінини.

Мал. 154. Схема будови насінин із двосім'ядольним (а) і односім'ядольним (б) зародком

У деяких рослин (квасоля (мал. 155), горох, огірок) зародок повністю використовує ендосперм для свого розвитку, а запасні поживні речовини в насінині містяться в сім’ядолях.

Мал. 155. Будова насінини: а — зовнішній вигляд насінини квасолі; б — зародок квасолі; в — зародок квасолі із розділеними сім’ядолями; г — зріз насінини цибулі

Щоб прорости насінині, як правило, необхідний певний період спокою. А умовами проростання є достатня вологість, доступ повітря для дихання, оптимальна для даного виду рослини температура (горох, морква — від 1-2 °С, огірок, перець — від 10 °С). Першою помітною ознакою початку проростання є набрякання насінини. Посилюється дихання і збільшується потреба в кисні. Під час проростання (мал. 156) розтягується під сім’ядольне коліно. Воно виштовхує через розрив шкірки зародковий корінець. З цього моменту зародок перетворюється на проросток. Корінь відразу починає рости вглиб, закріплює молодий проросток в ґрунті і забезпечує його водою. У рослин із надземними сім’ядолями підсім’ядольне коліно сильно видовжується, вигинається петлею, потім розпрямляється і виносить сім’ядолі на поверхню ґрунту.

Мал. 156. Проростання насінини квасолі

ВИСНОВКИ

  • 1. Насінина містить захищений шкіркою зародок майбутньої рослини і запас поживних речовин, які використовуються під час проростання.
  • 2. Для проростання насінини необхідні завершення періоду спокою, а також оптимальна вологість, температура, освітленість та доступ повітря для дихання.
  • 3. Проростання насінини починається після її набрякання зі звільнення із шкірки насінини зародкового корінця, при цьому зародок насінини дає початок проростку.

ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ, ЯКІ ПОТРІБНО ЗАСВОЇТИ

Насінина, рубчик.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  • 1. Яка зовнішня і внутрішня будова насінини?
  • 2. Які умови проростання насінини?
  • 3. Що таке проросток?
  • 4. Як відбувається проростання насінини?

ЗАВДАННЯ

Ви дізналися про зовнішню і внутрішню будову насінини і про те, що відбувається під час її проростання. Навіщо, на вашу думку, рослині насінина?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 6 клас Костіков", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду