Войти
Закрыть

Плід

6 Клас , Біологія 6 клас Костіков

 

§ 36. Плід

Ви дізнаєтеся про те, що таке плід, про різноманітність плодів та їхнє значення.

Звідки беруться плоди? Чому плоди такі різноманітні? Навіщо рослині плоди, що так смакують тваринам і людині?

За допомогою плодів рослини поширюють свої насінини. Стінка плода розвивається зі стінки зав'язі і складається із зовнішнього, середнього й внутрішнього шарів (мал. 157). Під стінкою плода знаходиться одна або кілька насінин.

Плід — це частина рослини, яка розвивається із квітки при достиганні насінин.

Мал. 157. Схема внутрішньої будови плода

Відомо багато різних видів плодів, які відрізняються, в першу чергу:

  • 1) за розвитком (із простої або складної маточки);
  • 2) за будовою стінки (сухі або соковиті);
  • 3) за числом насінин у плоді (однонасінні або багатонасінні);
  • 4) за здатністю розкриватися або розпадатися.

Якщо плід розвивається з квітки з кількома простими маточками, то відповідні плоди із кількома плодиками називають багатолистянка (орлики, калюжниця), багатогорішок (жовтець, суниця, шипшина), багатокістянка (ожина, малина) (мал. 158).

Мал. 158. Плоди, утворені з квіток із кількома простими маточками: а — багатолистянка орликів; б — багатогорішок суниці; в — багатокістянка малини

Із суцвіть зі щільно розташованими квітками утворюються супліддя, які ми часом не відрізняємо в побуті від звичайних плодів. Такими є супліддя шовковиці, у яких м’якоть утворена розрослими листками оцвітини довкола плодів-горіхів, інжиру з плодами горіхами (не насінинами!) всередині, величезні супліддя ананасів (мал. 159).

Супліддя — щільне зібрання плодів, утворене із суцвіття.

Мал. 159. Супліддя: а — шовковиці; б — інжиру; в — ананаса

Величезна різноманітність плодів забезпечує розселення квіткових рослин, які можуть поширюватись як насінинами, так і цілими плодами або його частинами. Інколи насінини просто падають поблизу материнської рослини. Часом вони із силою виштовхуються із плода, що розкривається, як у розрив-трави і жовтої акації, або випорскуються на відстань до 10 метрів з рідиною із плода скаженого огірка.

Вода розносить плавучі сухі кістянки поширеної вздовж узбережжя тропічних країн кокосової пальми, оточені мішечком горіхи осок, занурені у слиз насінини латаття і валіснерії. Вітер розносить пилоподібні насінини орхідей, крилаті плоди ясеня і клена, вкриті волосками насінини зніту і сім’янки кульбаби. Із розкритих коробочок на пружних сухих стеблах (як у маку) насінини катапультуються, коли їх розхитує вітер або тварини.

Коли тварини поїдають соковиті плоди, насінини можуть приклеїтись до їхнього тіла (наприклад, дзьоба птаха) і бути перенесеними на великі відстані. А часто насінини або кісточки проходять неушкодженими крізь травний тракт тварини, навіть краще після цього проростають. А от клейкі плоди шавлії клейкої, чіпкі обгортки кошиків ріп’яхів, вкриті гачечками частини плодів моркви переносяться на поверхні тіла тварин.

Людина поширює насінини рослин на взутті й одязі, на колесах транспорту і з вантажами. Так із Америки до Європи потрапили бур’яни амброзія і циклахена, пилок яких викликає сильну алергію у багатьох людей. Натомість європейський подорожник великий став мешканцем Америки. Деякі бур'яни пристосувалися до ритму посіву і збору, способів очищення зерна сільськогосподарських культур, і тепер людина сама поширює ці рослини посівом, оскільки дуже важко позбавитися від них у посівному матеріалі.

ВИСНОВКИ

  • 1. Плід розвивається із квітки при достиганні насінин.
  • 2. Плід забезпечує поширення насінин. Насінини квіткових рослин висипаються із плодів або поширюється цілий плід чи його частина.
  • 3. Різноманітність плодів пов’язана з різними способами поширення рослин.

ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ, ЯКІ ПОТРІБНО ЗАСВОЇТИ

Плід, супліддя.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  • 1. Що таке плід?
  • 2. За якими ознаками виділяють види плодів?
  • 3. За допомогою чого рослини можуть поширювалися на нові території?
  • 4. Які ознаки плодів і насінин характерні для рослин, що поширюються вітром?
  • 5. Які ознаки плодів і насінин характерні для рослин, що поширюються тваринами?

ЗАВДАННЯ

Поміркуйте та дайте відповідь на запитання.

Легкі плоди сім'янки кульбаби легко підхоплюються вітром і розносяться на великі відстані завдяки придаткам з волосків. Натомість плоди крилатки ясеня і клена відносно важкі, хоча також поширюються вітром. Як ви думаєте, у чому різниця в способі поширення цих плодів? Чому плоди крилатки характерні власне для дерев?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 6 клас Костіков", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду