Войти
Закрыть

Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин

6 Клас , Біологія 6 клас Костіков

 

§ 53. Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин

Ви дізнаєтеся про ще одну важливу та дуже численну групу мікроскопічних грибів — це гриби, які паразитують на рослинах.

Чи можуть гриби спричиняти хвороби рослин? З чого складається імунна система рослин?

Організм рослини є надзвичайно сприятливим середовищем для розвитку грибів: вакуолі рослин містять багато води з розчиненими в ній цукрами; клітинні оболонки та хлоропласти є джерелом складних вуглеводів — целюлози та крохмалю. Продихи забезпечують доступ необхідного для дихання кисню, а міжклітинний простір — це добре захищений від несприятливих зовнішніх умов притулок для міцелію.

У природі важко знайти дорослу рослину, на якій би не жив паразитичний гриб. Проте такий гриб зазвичай не вбиває рослину-хазяїна. Найчастіше він лише уповільнює її ріст. Цьому є дві основні причини. З одного боку, рослини мають засоби протидії паразиту — вони виділяють особливі речовини, що пригнічують розвиток гриба. Крім того, рослини навколо вражених ділянок утворюють зону з власних мертвих клітин, які не містять ані води, ані поживних речовин. Вони ізолюють уражену грибом частину рослини від здорових клітин. Окремої захисної системи, подібної до імунної системи тварин, у рослин не виявлено. З іншого боку, гриб-паразит сам «не зацікавлений» у смерті хазяїна, адже тоді він також може загинути.

Рослини, які вирощує людина, є більш чутливими до грибних уражень, а шкода, яку завдають паразитичні гриби сільськогосподарським рослинам — набагато більша.

Найпоширенішими хворобами сільськогосподарських рослин є борошниста роса, сажка, іржа, гнилі, плямистості, парша (мал. 234). Грибні хвороби спричинюють суттєві втрати врожаю.

Мал. 234. Деякі поширені хвороби рослин, що спричинюються паразитичними мікроскопічними грибами

Успішний захист рослин від паразитичних грибів потребує точного визначення збудника. Це запорука правильного підбору способу захисту рослин. До загальних універсальних рекомендацій в умовах особистого господарства належать: підбір для вирощування стійких сортів рослин, збір та подальше компостування решток рослин перед початком нового сезону, своєчасне підживлення рослин та запобігання тривалому перезволоженню ґрунту.

Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин, призводять не лише до втрат урожаю. Деякі продукти харчування, виготовлені з рослин, уражених такими грибами, можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Найбільш відомими є випадки отруєння хлібом, який містить токсини збудників двох хвороб зернових культур. Першу хворобу історично називають «п’яним хлібом», а другу— «ріжками».

Хворобу «п’яний хліб» спричинює мікроскопічний гриб, що розвивається в зернівках злаків і утворює особливі грибні токсини. На колосках рослин, уражених збудником «п’яного хліба», помітні знебарвлені луски, вкриті рожевим нальотом (мал. 235). При вживанні хліба, випеченого з борошна, до якого потрапили уражені зернівки, у людини розвивається отруєння, симптоми якого дещо нагадують алкогольне сп’яніння. Тривале вживання такого хліба призводить до тяжких уражень нервової системи, психічних захворювань та малокрів’я.

Мал. 235. Колос, уражений фузарієм рожевим — збудником хвороби «п’яний хліб» та його конідії (зображення, отримане за допомогою оптичного мікроскопа)

Хворобу злаків під назвою «ріжки» (мал. 236) викликає мікроскопічний гриб клавіцепс, який призводить до розвитку на окремих зернівках добре помітних видозмін міцелію, які виглядають як чорно-фіолетові ріжки. Вони накопичують токсини, що спричинюють суху гангрену кінцівок та конвульсійні скорочення м’язів. При спазмі дихальних м’язів людина помирає від задухи. Симптоми отруєння починають проявлятися тоді, коли маса розмелених ріжків складає 0,1-0,5% від маси борошна. Токсини гриба нестійкі, адже після 2-3 років зберігання зерна розкладаються.

Maл. 236. Колоски жита з ріжками

Токсини ріжок широко застосовують у сучасній медичній практиці для лікування серцево-судинних і нервових захворювань.

ВИСНОВКИ

  • 1. Мікроскопічні паразитичні гриби здатні викликати різноманітні хвороби рослин.
  • 2. Деякі гриби — збудники хвороб рослин («п’яний хліб» та «ріжки») — утворюють токсини, що спричинюють важкі захворювання людини.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  • 1. Чим можна пояснити широку розповсюдженість уражень рослин паразитичними грибами?
  • 2. Які гриби-паразити рослин становлять пряму загрозу здоров’ю людини і чому?
  • 3. Які ви знаєте загальні заходи з профілактики уражень рослин мікроскопічними грибами, що викликають у них хвороби?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 6 клас Костіков", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду