Войти
Закрыть

Пласкі хробаки лікують

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Пласкі хробаки

Пласкі хробаки лікують

Позаяк більшість пласких хробаків є паразитами тварин і людини в тому числі, основні зусилля медицини спрямовані на боротьбу з ними. Однак, усім пласким хробакам властива здатність до регенерації — відновлення втрачених частин тіла, що, власне, уже давно зацікавило вчених. Пласкі хробаки, а особливо непаразитарна група війчастих (до них належать планарії), можуть цілковито виростити собі нове тіло з маленького шматочка попереднього тіла. Війчасті хробаки мають змогу відновлювати дуже складні структури високоспеціалізованих нервової і м’язової тканин.

Дослідження в цій галузі й застосування результатів на людях спричинилися до появи й бурхливого розвитку в XXI столітті нових, передових галузей медицини: регенераційної медицини і тканинної інженерії.

Здатність молочнобілої планарії відновлювати втрачені частини тіла (червоними лініями показано лінії розрізу; кількість днів вказує час, що минув із моменту розрізання)1

1 Зображення адаптоване з Model systems for regeneration: planarians. Development. 2019. P. 2.

Ці галузі спеціалізуються на розвитку технологій використання стовбурових клітин (вони здатні безмежну кількість разів ділитися, утворюючи при цьому нові клітини) з метою лікування важких фізичних травм і паралічів, процесів руйнування в нервовій системі, цукрового діабету й вад серця, а однією з моделей для них є саме планарії. Учені виявили в тілі планарій величезну кількість стовбурових клітин, що дозволяє їм відновлювати будь-яку частину свого тіла. У лабораторних дослідженнях встановлено, як і чому відбувається регенерація, яким чином вона контролюється і як визначається, яка частина тіла буде добудовуватись. У геномі (сукупності спадкової інформації) планарій виявлено кілька генів, що відповідають за пригнічення злоякісних пухлин, які можуть з’являтися в процесі регенерації. Ба більше, планарії здатні до самоомолодження. Дослідження й розуміння цього процесу є одним із напрямків боротьби зі старінням, його сповільнення або й цілковитої зупинки. Практичне використання знань про пласких хробаків відкриває значні перспективи в медицині вже недалекого майбутнього.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду