Войти
Закрыть

Кільчасті хробаки лікують

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Кільчасті хробаки

Кільчасті хробаки лікують

З давніх-давен люди використовували медичних п’явок для лікування чи не всіх захворювань. Така терапія ґрунтувалась на вченні античного лікаря Гіппократа про баланс рідин (гуморальний баланс): крові, слизу, чорної та жовтої жовчі. Якщо людина здорова, то в неї всі рідини в гармонії, а якщо хвора, то якась із рідин — не в нормі. Особливо популярним це вчення стало в середні віки, коли лікування зводилось не просто до накладання п’явок, а більше — кровопусканя. І лише в сучасності доказова медицина продемонструвала, що ані накладання п’явок, ані кровопускання не мають істотного терапевтичного ефекту й не надто покращують стан здоров’я хворого. Хоча, подекуди (наприклад, в мікрохірургії чи відновлювальній хірургії) їх і використовують з метою стимулювання відновлення тканин тіла.

П’явка, що ссе кров під час лікувального сеансу

Таких помилкових, а почасти абсурдних практик використання кільчастих хробаків у медицині безліч. Наприклад, у народній медицині М’янми дощових черв’яків використовували для лікування смертельного захворювання віспи (завдяки сучасній вакцинації вірус віспи цілковито зник на Землі). Іранські знахарі заліплювали дощового хробака в кульку з хліба й давали проковтувати її хворому на жовчнокам’яну хворобу. Вони вважали, буцімто хробак допоможе вивести камені із жовчного міхура. Шамани індіанських племен нантикоків прикладанням протухлих дощових хробаків намагались знімати ревматичні болі. Подібне використання дощових хробаків є і в китайській народній медицині, де, щоправда, використовують спиртові настоянки. Проте, ніяка з цих практик немає жодного ані наукового, ані медичного підґрунтя.

Сучасна доказова медицина використовує результати наукових досліджень для пошуку біологічно активних речовин у кільчастих хробаків, які в перспективі можна використовувати як ліки. Наприклад, зі шкіри дощового хробака дослідники виділили речовину, яку назвали «ломбріцин». У лабораторних експериментах на мишах встановлено, що ломбріцин здатен зупиняти ріст ракових пухлин молочної залози. Тобто, це один із можливих препаратів, спрямованих на припинення розвитку ракового захворювання, але, на жаль, не на знищення уже наявної пухлини. Інша виділена з тканин дощових хробаків білкова речовина — фібринолітичний фермент. Вона продемонструвала високу ефективність у боротьбі з раком печінки в лабораторних експериментах на мишах і тканинних культурах. Загалом, імунна система дощових хробаків здатна виявляти й ефективно руйнувати вже наявні пухлини. Їхні амебоподібні клітини здатні розпізнавати ракові клітини й запускати механізм руйнування. Учені досліджують рецептори цих клітин, щоб зрозуміти, яким чином вони розпізнають злоякісні утворення. Результати цих досліджень у майбутньому можуть стати корисними для розробки й доставки ліків безпосередньо в ракові клітини.

Найбільшу зацікавленість наукової спільноти, звичайно, викликають п’явки. Особливо речовини, які вони виділяють у жертву під час укусу, адже він є безболісним і при цьому кров не згортається — ці ефекти відомі ще з античних часів. Сучасна наука далеко просунулась у їх вивченні та виокремленні таких речовин, що уже сьогодні мають широке застосування. По-перше, це антикоагулянти крові, що запобігають передчасному чи надмірному утворенню тромбів, а по-друге, — це знеболювальні сильної дії. Чи не найвідомішими речовинами, виділеними зі слини п’явок, є гірудин та гепарин, здатні запобігати згортанню крові. У XX сторіччі їх мало використовували, хіба лише в наукових лабораторіях, оскільки необхідно було дуже багато слини. Проте після розшифрування відповідних генів і пересадження їх лабораторним бактеріям стало можливим виробляти гірудин і гепарин в промислових масштабах. Сьогодні ці препарати є основними в боротьбі з утворенням тромбів у судинах хворих, профілактиці інфарктів міокарду та інсультів. Зі слини п’явок також виділена низка токсинів, один з яких — HSTX-I — має знеболювальні властивості, діючи на закінчення чутливих нервових клітин. Цей токсин сьогодні активно досліджується з метою розробки потужних знеболювальних ліків. Ще низка токсинів слини п’явок здатні пригнічувати розвиток раку легенів і тестуються як ймовірні ліки замість чинної хіміотерапії, або як підсилювачі її результатів.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація