Войти
Закрыть

Чужий

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Чужий

Неймовірне розмаїття комах охоплює не тільки їхні форми, а й способи життя. Одні з них рослиноїдні, інші гризуть деревину, треті — хижакують... А скільки поміж них паразитів стосовно інших тварин і навіть інших комах! Однак є між комах особлива група — паразитоїди. Вони розвинули незвичний спосіб продовження життя, адже відкладають у тіло жертви свої яйця. Личинки цих комах розвиваються всередині личинки-господаря, при цьому не завдаючи помітної шкоди. А от коли настає час господарю лялькуватися, паразитоїд починає робити дивні метаморфози з ним — він продовжує харчуватися, перетворюючись у «переростка». Паразитоїд бере під контроль увесь організм господаря, виділяючи спеціальні гормони. Господар перетворюється на зомбі — він відшукує тихе місце, де завмирає. А личинки паразитоїда у цей час вбивають його, поїдаючи всі нутрощі, після чого розривають зовнішній скелет, виходять назовні й заляльковуються. Увесь процес від початку до кінця можна побачити в лабораторних умовах, а в природі легко віднайти імаго комах-паразитоїдів і навіть поспостерігати за відкладанням яєць у жертву. Рушаймо на пошуки чужих!

Для цього нам знадобляться: пластиковий контейнер 10-20 л, польовий щоденник, цифрова камера. Спостереження будемо проводити як у дикій природі, так і вдома, у пластиковому контейнері. Для спостережень у природі треба знайти хвойний ліс. Усе побачене слід записувати до польового щоденника, а також зафільмувати для розміщення в інтернеті.

У хвойному лісі віднайди сухостійні сосни, смереки або ялиці, з яких ще невідпала кора. Такі дерева вже масово заселені личинками різноманітних жуків, наприклад, вусачів, крицяків чи короїдів, а також рогохвостів. Упродовж травня-липня регулярно оглядай стовбури вибраних дерев на наявність їздців-іхневмонів. Самиці їздців відкладатимуть яйця, просвердлюючи довгими яйцекладами деревину і заселяючи своїм потомством личинок деревогризних комах. Поспостерігай, як саме це робитимуть самиці. Скільки часу їм потрібно, щоб зробити одне відкладання? Як вони поводяться в часі, коли не кладуть яєць? Скільки самиць одночасно відвідує всохле дерево? Усе побачене занотуй до польового щоденника й зніми відео відкладання яєць самицею.

Самиці їздців: доліхомітуса (ліворуч), мегариси (по центру), риси (праворуч)

Іздці-іхневмони — це одна з найбільших родин комах, що налічує понад 60 тисяч видів. Це паразитоїдні комахи, личинки яких розвиваються або в тілі личинок-господарів, або на його поверхні. А імаго їздців живиться, в основному, нектаром квітів, хоча деякі можуть успішно хижакувати. Особливістю більшості їздців-іхневмонів є дуже довгий яйцеклад (у 3-10 разів довшого за тіло) у самиць. Самці, зрозуміло, його не мають. З-поміж їздців є дуже багато видів, розміри яких вражають уяву. У фавні України з-поміж їздців-велетів є мегариси, риси, доліхомітуси й ціла низка інших, розміри самиць яких разом із яйцекладом можуть сягати 10-15 сантиметрів!

У теплу сонячну погоду, самиці активно бігають на стовбурах усохлих сосен та смерек, обмацуючи довгими вусиками їхню поверхню. Вони винюхують (вусики комах — орган нюху) запах личинок вусачів або рогохвостів, який просочується крізь вентиляційні личинкові ходи. Окрім того, вони прислухаються своїми лапками до того, як личинки потенційної жертви гризуть деревину (у комах на лапках знаходяться підколінні органи, що відповідають за слух). Віднайшовши личинку на потрібній глибині, самиця їздця-іхневмона виймає з чохла яйцеклад, вигинається дугою та починає ним свердлити деревину прямісінько над личинкою вусача чи рогохвоста. Досягти личинки, самиця відкладає яйце, виймає яйцеклад і шукає наступну жертву. Усього-на-всього вона витрачає від 20 до 60 хвилин. У цей час самиці є найбільш вразливими до нападу птахів, адже їхній яйцеклад глибоко й міцно сидить у дереві. Дуже часто можна бачити поодинокі яйцеклади, що стирчать зі стовбура — це все, що залишилось від їздця після візиту птаха... Але якщо все відбулось успішно, личинка-паразитоїд буде розвиватись у личинці-господарі впродовж року, поїдаючи його внутрішні жирові запаси та кров, а навесні змусить господаря прогризти деревину до кори, де уб’є його, залялькувавшись.

На грядках капусти наприкінці червня чи на початку липня назбирай гусениць білана капустяного. Слід вибирати найбільші особини — «гусениць-переростків», адже найвища ймовірність зараженості паразитоїдами саме в них. Відібравши 20-30 гусениць, поклади їх до пластикового лотка зі свіжим листям капусти. Оглянь кожну з гусениць: на останній стадії розвитку личинок-паразитоїда, їх часто помітно крізь напівпрозорі покриви гусені-господаря. Коли віднайдеш саме таких, за ними слід ретельно спостерігати, аби не проґавити момент виходу паразитоїда з гусені. Як саме відбувається цей вихід? Що далі стається з личинками паразитоїда? Скільки часу триває стадія лялечки? Усі спостереження занотуй у польовий щоденник; зніми та змонтуй відео.

Основним паразитоїдом гусені білана капустяного є мініатюрний їздець-браконіда котезія. Самиці цих малесеньких їздців відшукують щойно народжений виводок гусені і почергово відкладають по десятку-півтора яєць у їхнє тіло. Звичайно, не усю гусінь вдається інфікувати. Личинки паразитоїдів розвиваються всередині гусені і ростуть разом із нею. Однак перед останнім линянням господаря личинки паразитоїда починають виділяти велику кількість юнацького гормону, що перешкоджає господарю перейти до наступної стадії розвитку — він продовжує харчуватись. Коли личинки паразитоїда готові перетворитись на лялечки, вони змінюють поведінку господаря — гусінь відшуковує місце для свого лялькування, якого насправді не буде...

Паразитоїди вбивають закріплену на шовкових нитках і готову до лялькування гусінь, проривають її покриви й виходять назовні. Кожна личинка обплітається жовтим коконом із тонких шовкових ниток, де й заляльковується. Через тиждень із коконів виходять мініатюрні їздці-браконіди, готові заражати нову гусінь.

Учені давно помітили цю здатність їздців-браконід і використовують їх для біологічного захисту капустяних полів, випускаючи тисячі паразитоїдів. Подібний спосіб захисту проти шкідників використовують і в теплицях та оранжереях. Вигода полягає в тому, що паразитоїди знищують перше покоління сільськогосподарських шкідників і не доводиться обробляти поля отрутохімікатами, які є шкідливими для корисних комах, а також і для людини.

Життєвий цикл їздця-браконіди котезії

Відкладання яєць самкою їздця в личинки капустяного білана

Вихід личинок котезії з тіла хазяїна

Заляльковування личинок котезії поряд з мертвим хазяїном

Молоді їздці, які щойно покинули кокони

  • 1. Порівняй будову і поведінку літунів-хижаків: бабки, ловця і соколоподібного птаха. Що спільного між ними?
  • 2. Які дві стратегії полювання використовують згадані в тексті комахи? Які переваги й недоліки кожної з них?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду