Войти
Закрыть

Річні кільця риб

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Річні кільця риб

Як і людина, риба росте й розвивається. Але розмноження, ріст і розвиток риб і людей відрізняються. Більшість риб — роздільностатеві тварини, тобто в організмі однієї особини зустрічаються органи тільки чоловічої або тільки жіночої статевої системи. Статева система самок представлена непарним яєчником, у якому відбувається дозрівання ікринок, а в організмі самців є пара довгих сім’яників, де зріють мільйони сперматозоїдів. У більшості риб запліднення зовнішнє, але не в усіх. Наприклад, у хрящових риб (акул і скатів) запліднення внутрішнє.

Розвиток плоду має кілька етапів. Спочатку відбувається запліднення, потім із заплідненої яйцеклітини відбувається розвиток передличинки — від моменту виходу її з ікринки до зникнення жовткового мішка. Жовтковий мішок дає зародкові, що знаходиться в ікринці, необхідний запас поживних речовин.

Далі настає стадія личинки. Тварина зовні ще не схожа на дорослу особину та спочатку харчується лише мікроорганізмами й дрібними рачками. З личинки виростає мальок, що вже нагадує дорослу особину з цілком сформованими скелетними променями в плавцях і до певної міри вираженим лусковим покровом (післяличинкова стадія). Із малька розвивається доросла риба, а на лусці щороку з’являється одне річне кільце. Тому ми можемо підрахувати кількість річних кілець на лусці, й так визначити вік тварин. Окрім луски, вік риб визначають ще за кістками, наприклад, за хребцями, за верхньощелепною кісткою та іншими плоскими кістками. А щоб відрізнити личинок від мальків, перевіряють наявність променів плавців.

Розвиток атлантичного лосося

Для експерименту знадобляться луска риби (а ще цікавіше — узяти луску різних риб), пінцет і збільшувальне скло. Луску краще брати із середини тіла, під передньою частиною спинного плавця та, як правило, над бічною лінією, тобто вище середини тіла. З кожної риби пінцетом беруть по 10-20 лусочок.

Розглянь зовнішні особливості будови луски однієї або кількох різних риб під лупою. Яку форму має луска (округлу, ромбоподібну, зубчасту)? Скільки річних кілець можна нарахувати? Зроби відповідні записи в щоденник.

Луска в кісткових риб складається з прозорої основної пластинки та мінералізованого верхнього шару. Основна пластинка побудована з волокнистих пластинок, що підстелені одна під одну, як млинці на тарілці. Їх кількість збільшується впродовж дорослішання риби й росту луски. У верхньому шарі луски є мінералізовані гребні. Вони розташовані колами (іноді незамкненими), менші з яких оточені більшими. Коли луска росте, під маленькою (першою) основною пластинкою утворюється друга, ширша. На її краях, які виходять з-під верхньої основної пластинки, виникають гребені, які й називають річними кільцями. Під другою пластинкою так само утворюється третя й так далі. Луску можна уявити у вигляді конуса, що складається з пластинок, які поступово збільшуються згори донизу. Верхня з цих пластинок — найменша, але й найстаріша, нижня — наймолодша та більша за решту. Тому луска посередині товща, ніж збоку. Лінії, що йдуть від центру до країв луски, називаються радіальними борозенками, канальцями. Вони додають лусці гнучкості, а це важливо для товстих лусочок, які без цього пристосування погано згиналися б.

Розмір риб і річні кільця на лусці

Визначення віку риб за лускою та кістками засноване на нерівномірності росту риби впродовж року. Зазвичай риби влітку ростуть швидко, до осені їх ріст сповільнюється, а взимку — припиняється. Одночасно зі зростанням риб’ячого тіла в довжину росте й кожна її лусочка. Нерівномірність росту риби, його періодичність відбиваються й на рості луски. Під час росту луски на її верхньому шарі відкладаються кільця. Улітку й навесні за швидкого росту луски відкладаються ширші кільця й відстань між ними більша, ніж восени й узимку. Кільця йдуть одне за одним навколо центру, і їх число відповідає числу років, прожитих рибою.

Річні кільця на лусці

  • 1. У розділі, присвяченому молюскам, ти вже рахував / рахувала вік тварини за утвореннями на зовнішній поверхні тіла. Чи відрізняються закономірності вікового росту равликів та риб?
  • 2. Чому розмір кожної лусочки має збільшуватися з віком риби? Які висновки можна зробити з цього спостереження про кількість лусок на тілі риби?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду