Войти
Закрыть

Разом ми сила

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Разом ми сила

Рибам, як і багатьом тваринам, властива соціальна поведінка. Багато риб практично все життя проводять у складі різноманітних об’єднань. Внутрішня організація та форми взаємодії між членами угруповання вкрай розмаїті й залежать від виду риб, їх віку, способу життя, фізіологічного статусу та чинників зовнішнього середовища. Найчастіше риби об’єднуються в зграї. У риб, які перебувають у зграї, змінюються координація та поведінка. Зграйна поведінка залежить від освітленості, наявності течії, присутності хижаків. Дедалі частіше проводяться дослідження механізмів, що лежать в основі взаємодії особин, та вивчення групової поведінки.

Спробуймо це дослідити. Для досліду знадобляться акваріум із рибками, знаряддя для риболовлі (можна виготовити модель самостійно або придбати іграшкову вудку), ліхтарик.

Проведіть спостереження за акваріумними рибками. Вони тримаються кожна окремо чи групами? Чи утворюють зграю риби різних видів? Чи кожен вид утворює зграю з подібними? Як гадаєте, чому це відбувається? Подивіться, що станеться з рибами, якщо в акваріум опустити вудку. Як види зреагують на наявність знаряддя для ловлення в акваріумі? Чи «сповістять» самотніх риб, які перебувають далеко від вудки, про присутність подразника? Зафільмуй спостереження.

Реакція зграї на подразник, помічений лише частиною особин, призводить до того, що всі риби в акваріумі починають переміщуватися. Величезне значення у формуванні зграй має можливість зорової реакції. Зокрема, за надмірної освітленості акваріума риби втрачають зоровий контакт одна з одною і зграя розпадається.

Але якщо в досліджуваному вами акваріумі є риби цихліди, вони завжди триматимуться відособлено. Цихліди — хижі, дуже яскраво забарвлені та розмаїті за формою тропічні риби, що відносяться до ряду Окунеподібних. Через усамітнення цихліди не надто активно реагуватимуть на загрозу.

Більшість цихлід має кепську вдачу: вони полюбляють бійки, тому їх не можна утримувати разом з іншими акваріумними рибами. Ці риби можуть битися навіть між собою, і часом сильніша самка вбиває самця. Якщо посадити цихлід у спільний акваріум до інших риб, вони можуть побитися, обірвати шматки плавців чи просто з’їсти сусідів!

Цікаві ж ці риби своїми шлюбними іграми та зміною забарвлення. У період розмноження цихліди будують гнізда, а також завзято захищають свої ікру та потомство, що підростає. Неабиякий інтелект риб дає їм змогу впізнавати господарів.

Поведінка цихлід: залежно від ситуації вони ховаються або без побоювань охороняють ікру

Цікаво, що в багатьох країнах Євросоюзу для уникнення надмірного негативного впливу на рибні угруповання, рибалкам для отримання законного права на риболовлю, потрібно мати дозвіл. Процедура отримання прав на риболовлю дуже схожа на процедуру отримання водійських прав. Учень / учениця мусить відвідати певне число навчальних годин для вивчення анатомії та фізіології риб, навичок правильної риболовлі та опанування її біоетичних норм, а потому скласти іспит.

  • 1. Які переваги має зграя риб над рибою-самітницею?
  • 2. Чи усім тваринам потрібен зоровий контакт для підтримання зграйної соціальної поведінки? Хто може утворювати зграї, навіть не бачачи одне одного?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду