Войти
Закрыть

Рептилії лікують

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Рептилії

Коли йдеться про плазунів, багато хто боїться їх, аргументуючи тим, що ці тварини отруйні, небезпечні, дикі й нерозумні. Насправді все значно цікавіше — потрібно тільки вміти й хотіти дослідити цікаве в рептиліях. Наприклад, вони мають суху шкіру без слизу. Цим вони не схожі на земноводних, які мають зволожене покриття тіла. Плазуни також не мають пір’я чи шерсті, й цим відрізняються від птахів і ссавців, хоча і є їхніми предками. Ба більше, якщо керуватися сучасними критеріями науки про систематизацію біологічних видів, птахи — входять до складу групи рептилій! Гайда досліджувати їх ще детальніше!

Рептилії лікують

Найстрашніші плазуни — це змії. Напевне, тобі не раз доводилося чути про те, що в лісі чи степу слід уважно дивитися під ноги, щоб не наступити на змію. В Україні налічується 11 видів змій і п’ять із них — отруйні. Отруйна змія під час укусу крізь спеціальні отвори виділяє отруту, здатну паралізувати чи навіть убити того, хто її потривожить. Однак здебільшого змії використовують свої токсичні речовини для полювання. Що ж це за отрута й чому змії самі не гинуть від неї? З біологічної точки зору основа отрути — білки. Якщо отрута потрапляє до травної системи через рот, нічого поганого не стається. Але в разі укусу вона опиняється в крові. Там вона може спричинити утворення тромбів — згустків крові. Так діє, наприклад, отрута гадюк.

Проте там, де є мінус, завжди має бути й плюс. Люди навчилися застосовувати зміїну отруту з лікувальною метою. Зміїна отрута допомагає людям із проблемами згортання крові. Також у невеликих дозах її використовують для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми (хвороби дихальних шляхів із ускладненим диханням та нападами задишки), діабету. Та найпоширеніше її застосування — використання компонентів отрути для лікування больових синдромів. Наприклад, мазі на основі зміїної отрути є ефективним засобом під час терапії ревматизму, артритів (хвороб суглобів) та гнійних виразок. Застосовують зміїну отруту й у косметології з метою «омолодження» шкіри. Після нанесення крему на основі зміїної отрути м’язи обличчя розслаблюються і це сприяє розгладжуванню зморшок.

Мазь на основі отрути кобри

Процес «доїння» отрути зі змії

Мексиканський отрутозуб (Heloderma horridum)

Зміїну отруту добувають на спеціальних зміїних фермах шляхом «доїння» отруйних залоз змій. Для цього зуби притискають над контейнером і масажують отруйні залози. Отруту, що стікає, «висушують» заморожуванням, подрібнюють та формують у гранули.

Але не лише зміїна отрута застосовується в медицині. Отруту, отриману від ящірок-отрутозубів, використовують в лікуванні діабету II типу. Цей вид діабету спостерігається приблизно в 90% усіх пацієнтів із цією недугою. Розвивається він поступово, з віком, коли вироблений гормон інсулін (потрібен для використання глюкози в організмі) не сприймається організмом. Лікування доволі просте: препарат за допомогою ін’єкції вводиться під шкіру вранці та ввечері. Добре те, що речовина діє доти, поки рівень цукру в крові не нормалізується.

Рептилії дуже прислужилися науці й досі допомагають медицині. Пригадай спостереження за ящірками: ти помітив / помітила таке явище, як регенерація хвоста. Докладне вивчення цієї здатності плазунів, може сприяти розробці відновлюваних процедур, за яких тканини організму в разі пошкодження відновлюватимуться за рахунок власного потенціалу до саморегенерації. Нині є три шляхи вирішення проблеми втрати функції пошкодженого або втраченого органа: протезування — заміна пошкодженої частини тіла виготовленою штучно, пересаджування від іншої людини (часто після її смерті) й регенерація (відновлення в природний спосіб). Останній — найбажаніший! У сучасній медицині є навіть окремий напрям, що займається згаданими питаннями, — регенеративна медицина.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація