Войти
Закрыть

Птаха видно за пір’ям

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Птаха видно за пір’ям

Лише птахам та вимерлим динозаврам властивим є пір’я на тілі. Але з чого складаються пір’їни, як влаштовані та яким чином «працюють»? Розберімося в цьому, дослідивши властивості пір’я. Для початку на вулиці, у парку або біля водойми, назбирай пір’я різних птахів, відмінного за забарвленням, розміром та формою.

Розглянь через лупу особливості будови всіх частин пір’їни. З чого вона складається? А з чого побудовані окремі частини?

Найбільше на вулиці ти знайдеш довгих пір’їн. Їх називають контурними перами. Від стрижня пір’їни відходять пружні трубочки — борідки, від яких відходять ще дрібніші борідки. На останніх є гачки, що зчіплюються з сусідніми борідками, утворюючи опахало пера.

Будова пір’їни

Візьми пташине перо й трохи поруш цілісність опахала, розтягнувши його частини вгору й униз. Тепер спробуй з’єднати опахало в місці, де була порушена цілісність. Чи вдасться це тобі? Зніми коротке відео експерименту.

Завдяки гнучкості борідок і наявності гачечків після порушення структури опахала воно легко відновлює свою цілісність. Це важливо, бо якби цілісність не відновлювалася, то пір’яний покрив птахів швидко ставав би розірваним і волога та холодне повітря могли б легко проникнути через щілини до шкіри тварин. Але птахи регулярно за допомогою дзьоба відновлюють цілісність опахал, а разом із ним і всього покриву. Утім, що станеться, якщо пір’я стане вологе і важке? Чи зможе птах тоді літати? Подивімося, чи намокають пір’їни.

Візьми контурне перо, піпетку, папір, олівець, ножиці. За допомогою олівця обведи контур пера на папері й виріж цю форму. Поклади пір’їну й паперове перо на стіл і крапни води на них. Подивись, що станеться згодом. Зніми відео експерименту для публікації його в інтернеті.

На паперовому пері крапля води досить швидко всмокчеться в папір. А в справжнє перо вода не потрапить. Як тільки ти піднімеш останнє, то крапля води скотиться з нього. Завдяки особливій структурі й особливостям поверхні борідок вода не може проникнути в оперення та намочити птахів. Річ також у тому, що кератин, з якого складається пір’я, є водовідштовхувальною роговою речовиною. Ця властивість пір’я дуже важлива для птахів, бо мокрий птах буде важким і не зможе ефективно літати. Крім цього, спеціальна шкірна залоза птахів — куприкова — виробляє жири, якими птах змащує оперення за допомогою дзьоба.

Щоб більше дізнатися про склад пір’я, проведи експеримент з його спалювання.

Мокра, але незмокла пір’їна

Для цього досліду тобі знадобиться допомога батьків, смужка паперу, шматочок бавовняної тканини або жмуток вати, трохи хутра і перо, а також залізна миска й сірники. Цей експеримент треба проводити просто неба.

По черзі спали папір, бавовну, хутро та пір’я. Уважно спостерігай за зовнішнім виглядом і кольором полум’я, а також запам’ятай запахи. Чим відрізняється горіння різних об’єктів? Як вважаєш, чому? Зроби відеозапис кожного досліду й запиши спостереження в лабораторний журнал.

Папір і бавовна горять набагато краще, ніж хутро або пір’я. Під час горіння паперу і бавовни запах буде не різким. Матеріали ж тваринного походження, згораючи, будуть дуже сильно пахнути. Відрізнятиметься й колір та інтенсивність полум’я.

Річ у тім, що пір’я птахів за походженням і складом схоже на волосся й кігті інших тварин, оскільки також є шкірними утвореннями. Усі вони складаються, в основному, з білка шкіри — кератину. А папір і вата побудовані з вуглеводу — целюлози. Коли щось горить, то за запахом можна відрізнити, що саме горить: рослинний або тварини матеріал, адже продукти горіння будуть абсолютно різними!

Однак що там усередині стрижня й борідок?

Розламай одне перо в кількох місцях і, озброївшись збільшувальним склом, зазирни всередину трубочок, що його утворюють. Що там є? Запиши спостереження в лабораторний журнал.

Стрижень і борідки є порожніми або заповненими губчастою тканиною трубочками. Така структура важлива для полегшення пера, адже на підняття кожного грама зайвої ваги птах повинен витратити сили та енергію!

Легкість пера поєднується з великою площиною поверхні його опахала, що дозволяє птаху ширяти в повітрі, а не падати каменем униз. Це легко продемонструвати в досліді зі свічкою.

Тобі знадобиться невелике перо (краще вкорочене пухове), обрізана з обох боків півлітрова пляшка, що після розрізання має виглядати як прозора трубка, два однакових за висотою камінця (чи цеглини) або металеві бруски висотою 5-10 см, свічка й сірники.

Постав свічку між двома камінцями або брусками на такій відстані, щоб обрізана пляшка могла на них стояти. При цьому низ трубки повинен бути на висоті близько 5-10 см над верхом свічки (щоб пляшка-трубка не почала плавитися). Запали свічку й постав на брусочки обрізану пляшку (щоб вона не впала, можна її прикріпити клейкою стрічкою до цеглин / брусків). Тепер зверху в трубку ніжно вкинь пір’їну. Що ти спостерігатимеш? Чи буде пір’їнка утримуватися гарячим повітрям? Чи буде опускатися? Зафільмуй дослід та вислови свої припущення, що пояснили б побачене. Поділись відео в інтернеті та обговори з подругами та друзями.

Схема дослідної установки

Якщо ти все правильно зробив (зробила), то пір’їнка буде «висіти» в повітрі, не опускаючись. Річ у тім, що гаряче повітря піднімається вгору трубкою і утримує перо в завислому стані. Навіть такого слабкого потоку від свічки досить для підтримки пера.

Цей принцип використовують хижі птахи, які «зависають» в повітрі, не махаючи крилами. Завдяки висхідним потокам уздовж схилів гір або від розігрітого чорнозему птахи тримаються в леті. І все завдяки тому, що їхні крила покриті дуже легкими пір’їнками з великою площею опахал.

Ширяння канюка

  • 1. Обговори з учителькою чи учителем хімії, про що свідчить наявність різних запахів продуктів горіння білків і вуглеводів. Спрогнозуй, які ще запахи зумовлені речовинами-похідними білків.
  • 2. Серпокрильці та ластівки активно махають крилами під час польоту, а соколи та канюки, навпаки, майже не рухають ними. Від чого залежить активність помахів? Яку роль у цьому відіграє розташування пір’я на тілі тварини?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду