Войти
Закрыть

Дихайте, не дихайте

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Дихайте, не дихайте

Ссавці походять від стародавніх тварин, схожих на рептилій, і виникли ще за життя динозаврів. У чомусь вони залишилися подібними до своїх предків, але багато в чому відрізняються. Так, ссавці теплокровні, а не холоднокровні, як їхні еволюційні родичі — рептилії. Велику роль у виникненні теплокровності зіграло вдосконалення кровоносної та дихальної систем. До таких удосконалень у ссавців належать чотирикамерне серце та участь діафрагми — опуклого м’язу між грудною та черевною порожнинами — в диханні. Завдяки скороченням діафрагми та міжреберних м’язів під час вдихів і видихів ссавці здатні поглинати й вивільняти значні об’єми повітря. Нумо вивчати принцип дихання ссавців на кульковій моделі легень!

Механізми вдихання та видихання

Для експерименту тобі знадобляться 1,5-літрова пластикова пляшка, три повітряні кульки, дві пластикові трубочки для коктейлів, скотч, ножиці. Візьми одну трубочку й відріж від неї два фрагменти завдовжки 5 см кожен. Один край кожного фрагмента зріж навскіс. Візьми другу трубочку та склей її липкою стрічкою із двома відрізками так, щоб вийшла рогатка. Місце з’єднання має бути добре заклеєне, щоб повітря не виходило з трубочок. Тепер за допомогою скотчу прикріпи по кульці до кожної короткої гілки «рогатки».

Ножицями відріж дно пляшки. За допомогою цвяха чи свердла пробий у кришці отвір, за потреби розшир його ножем чи напилком до діаметру трубочки. Тепер маєш вставити «рогатку» з кульками в пляшку крізь відрізане дно та встромити трубочку в дірку накривки. Зафіксуй трубку скотчем або пластиліном так, щоб повітря могло проникнути всередину пляшки лише через трубочку. Відріж кінчик у третьої кульки та натяни її на відрізаний знизу край пляшки, закріпи скотчем. Кульки на «рогатці» мають, зрештою, виявитися всередині місткості, замкненої згори кришкою з трубочкою, а знизу — фрагментом повітряної кульки.

Тепер поглянь, що відбувається з кульками, якщо об’єм повітря в місткості збільшується або зменшується. Для цього спочатку відтягни донизу гумове дно (рештки третьої кульки), а годом — відпусти. Чому кульки всередині розтягуються? Зніми відео з роботою твоєї моделі легень та опублікуй його в інтернеті.

Модель легень

Довга трубочка — аналог трахеї — частини дихальної системи, розташованої між гортанню і легенями. Два короткі фрагменти трубочок — це аналог бронхів, що ведуть від трахеї до легень. Кульки всередині — власне легені, а сама обрізана пляшка — герметична грудна порожнина, замкнена знизу спеціальним м’язом — діафрагмою. У нашому випадку її функції виконує частина повітряної кульки, що утворює дно місткості. Під час її розтягування — скорочення діафрагми — об’єм грудної порожнини збільшується і в ній, згідно із законом Бойля-Маріотта, знижується тиск. Через це в «легені» надходить повітря ззовні. Щойно об’єм порожнини зменшується, повітря «видихається» із гумових «легень».

  • 1. Чому кулькова модель легень не працюватиме, якщо всередину потраплятиме атмосферне повітря? Як така ситуація може трапитися в житті реального ссавця?
  • 2. Діафрагма — це еволюційне надбання ссавців. А завдяки чому здійснюється вдих і видих у амфібій, рептилій та птахів, які також мають легені?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду