Войти
Закрыть

Дресирування на щодень

7 Клас , Тварини лікують 7 клас Драгулян

 

Дресирування на щодень

Ссавців недарма називають найрозумнішими тваринами на планеті. Вони швидко навчаються, володіють гарною пам’яттю та здатні протягом життя використовувати прості предмети. Турбота про нащадків, притаманна ссавцям, призвела до виникнення груп тварин, здатних до співробітництва та взаємодопомоги. Відомо, що ссавці здатні до взаємного навчання та передавання нащадкам своїх знань. Для нас, людей, вони не просто джерело поживних речовин, а й вірні друзі та незамінні помічники. Наприклад, собаки: охороняють і захищають, допомагають випасати худобу, шукають вибухівку та наркотики, допомагають людям із обмеженими можливостями... Якщо ж кошеня чи песика змалку чогось навчити й прищепити їм певні навички, вони їх не втратять ніколи.

Собака-поводир — нерозлучний помічник людини з вадами зору

Навчити котика чи цуценя брати приманку з рук, ставши на задні лапи, не дуже складно. Для цього потрібні ковбаса або м’ясо та гребінець. Аби здолати реакцію на незнайому обстановку, яка часто гальмує харчові рефлекси, корисно дресирувати домашнього улюбленця в різних місцях.

Реакція кицьки на подразник над нею

Посади його біля себе. Візьми гребінець і проведи пальцями по його зубцях. Почуєш неголосний тріск. Ледь наблизь гребінець до тварини; вона зазвичай задкує від подразника (це захисний рефлекс), потім починає тягнутися до нього й обнюхувати. Щоб стимулювати цю реакцію, руку з гребінцем повільно відведи далі, хай тварина «переслідує» подразник, що віддаляється. Якщо це вдалося, тут-таки поряд із гребінцем має з’явитися приманка — м’ясо чи ковбаса. Важливо, щоб тварина її з’їла. Потому піднеси гребінець згори. Щойно тварина потягнеться за звуком, згори піднеси корм і хай тварина підніметься за ним на задні лапи. Ці дії потрібно повторити кілька разів і щоразу збільшувати інтервал між звуком і моментом, коли тварина побачить гребінець (умовний подразник), та пригощанням (безумовним підкріпленням). Рефлекс вважається виробленим, коли тварина зреагує на звук гребінця та стане на задні лапи, навіть якщо не бачить приманки. Зніми відео процесу дресирування, щоби показати його своїм друзям і подругам в інтернеті.

Як і під час попередніх дослідів з вироблення умовного рефлексу, необхідно, щоб майбутній умовний подразник (тут — звук гребінця) кілька разів поєднувався з безумовним подразником (тут — їжа) та передував його появі. Унаслідок умовного рефлексу умовний подразник стає сигналом майбутнього безумовного, якого може й не бути.

  • 1. Як ти вважаєш, чому в усіх дослідах з вироблення умовних рефлексів у якості безумовного подразника використовувалася їжа? Обговори свої припущення із вчителем чи вчителькою біології.
  • 2. Де ще можуть стати в пригоді коти, окрім як у ролі домашніх улюбленців? Чим пояснюється невелика кількість «ролей» котів порівнянно з іншими домашніми тваринами?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Тварини лікують 7 клас Драгулян", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду