Войти
Закрыть

Комахи, їхня різноманітність та значення

7 Клас , Біологія 7 клас Соболь

 

§ 19. КОМАХИ, ЇХНЯ РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ

Основні поняття й ключові терміни: КОМАХИ. Первиннобезкрилі. Крилаті.

Пригадайте! Які визначальні ознаки комах?

Знайомтесь

Жан-Анрі Фабр (1823-1915) - видатний французький ентомолог, який тридцять років свого життя присвятив вивченню комах. На невеличкому пустирі півдня Франції Фабр досліджував життя бджіл, риючих ос, богомолів, метеликів, гусениць соснового шовкопряда й інших комах. Завдяки своїм спостереженням дослідник став всесвітньо відомим.

ЗМІСТ

Як класифікуються комахи?

Як ми вже знаємо, визначальними ознаками комах є три відділи тіла, шість ходильних ніг та одна пара вусиків. За наявністю крил комахи поділяють на групи Первиннобезкрилі й Крилаті.

Первиннобезкрилі - це комахи малих або середніх розмірів. Вони завжди безкрилі, їх предки також крил не мали. Тіло в більшості видів видовжене, звужене до заднього кінця. Представником цієї групи є лусочниця цукрова. Це дрібна безкрила комаха із ряду Щетинохвості, яка часто живе в житлових будинках або на продовольчих складах. Лусочниці полюбляють вологі та темні місця, тому в природі живуть в опалому листі, під корчами, каменями, тощо. Активні вночі, решту часу ховаються.

Іл. 72. Лусочниця цукрова

Крилаті - це тварини середніх розмірів, на голові яких розміщені ротові органи різного типу й складні очі. У крилатих комах добре розвинена трахейна система. Представники всіх рядів мають крила або їх мали, але в процесі еволюції втратили. Крилатих комах поділяють на дві групи: Давньокрилі та Новокрилі. До давньокрилих відносять комах, у яких крила зібрані в складки, як віяло, або просто стирчать (сучасні ряди Одноденки та Бабки). До новокрилих належать усі інші комахи, у яких крила в стані спокою складені й лежать на спині. Крила в представників різних рядів мають певні особливості, це дозволяє виділити в межах цієї групи певні ряди. Для прикладу назвемо такі групи, як: Таргани, Богомоли, Терміти, Паличники, Прямокрилі, Воші, Рівнокрилі, Напівтвердокрилі, Твердокрилі, Лускокрилі, Перетинчастокрилі, Блохи, Двокрилі.

Отже, основною ознакою для поділу на групи в межах класу Комахи є наявність крил та особливості їх будови.

Яке значення комах у природі та житті людини?

Комахи відіграють величезне значення в природі та житті людини. Вони входять до складу харчових ланцюгів, є запилювачами рослин, беруть участь у ґрунтоутворенні. Деякі види комах виробляють речовини, які людина використовує як харчові продукти та сировину для промисловості. Інші є шкідниками сільського й лісового господарств. Багато видів паразитують на рослинах, тваринах і людині. Окремі види комах є переносниками хвороб людини.

Комахи-ґрунтоутворювачі. У тропіках основними ґрунтоутворювачами є терміти, які переробляють у лісах усю відмерлу деревину. Рештки мертвих тварин, відходи їх життєдіяльності в природі знищують личинки мух, жуки-гробарики, жуки-гнойовики.

Комахи-запилювачі. Більшість квіткових рослин (приблизно 80 %) залежать від комах, які запилюють квіти, забезпечуючи утворення насіння та плодів. Запилювачами рослин є представники трьох рядів комах: перетинчастокрилі, двокрилі та метелики.

Комахи - шкідники рослин. Комахи дуже швидко розмножуються. Особливо небезпечним для природи та людини є розмноження шкідників рослин: сарани, яблуневої плодожерки, аґрусової вогнівки, непарного та соснового шовкопряда, жуків-вусачів, жуків-короїдів тощо. Великої шкоди на полях і городах завдають колорадський жук, буряковий довгоносик, жук-ковалик та його личинки-дротяники, білани (капустяний, ріп’яний, брукв’яний), озима совка, американський білий метелик та ін. Із двокрилих польовим і городнім рослинам шкоди завдають личинки цибулевої, капустяної та моркв’яної мух. Для дерев та кущів саду шкідниками є попелиці, яблуневий квіткоїд, суничний довгоносик, малинний жук.

Комахи - переносники збудників хвороб. Комахи не лише дошкуляють тваринам і людині своїми укусами, а й переносять збудників небезпечних інфекційних хвороб. Наприклад, блохи (пацюкова, собача, котяча, людська) є переносниками чуми, малярійний комар є переносником малярійного плазмодія - збудника малярії, москіти переносять збудників різних видів лихоманки, ґедзі, мухи-жигалки - збудників сибірської виразки, туляремії. Інші представники ряду Двокрилі (хатня муха, зелена, синя, сіра падальні мухи) відомі як механічні переносники збудників дизентерії, черевного тифу, поліомієліту, туберкульозу.

Іл. 73. Представники комах: 1 - жук-гнойовик; 2 - американський білий метелик; 3 - комар малярійний; 4 - шовкопряд шовковичний

Одомашнені, або свійські, комахи. Свійські комахи - комахи, які давно використовуються людиною в господарських цілях і практично не живуть у природному середовищі. До таких належать шовковичний шовкопряд, бджола медоносна та ін. Шовкопряд шовковичний єдиний повністю одомашнений вид метеликів, який у природних умовах зараз не існує. За останні десятиліття виведено різні породи шовкопряда, що відрізняються якістю шовкової нитки. Медоносна бджола є соціальною комахою. У кожній бджолиній сім’ї є одна самиця (матка, або цариця), кілька самців (трутнів) і десятки тисяч робочих особин, які є самками з недорозвиненими органами розмноження.

До Червоної книги України занесено 226 видів комах (за даними на 2009 рік), серед яких можна виділити такі види: красотіл пахучий (1), жук-олень (2), скарабей священний (3), махаон (4), ведмедиця велика (5), дозорець-імператор (6), сколія-гігант (7), пилкохвіст український (8).

Іл. 74. Комахи, занесені до Червоної книги України

Отже, роль комах визначається їх різноманітністю, особливостями живлення, розмноження та способом життя.

ДІЯЛЬНІСТЬ

Самостійна робота з ілюстраціями

1. Розгляньте таблицю 7 (с. 85) та визначте ознаки, за якими можна розрізняти комах різних рядів.

2. Розгляньте кілька комах із колекції чи на малюнках і визначте особливості їх зовнішньої будови.

3. Для кожної комахи, яку ви розглядали, запишіть у зошиті назву, ряд та особливості, за допомогою яких відбувалося розпізнавання.

4. Зробіть висновки, відповівши на запитання: за допомогою яких особливостей зовнішньої будови розрізняють комахи?

Біологія + Музика

The Beatles («Бітлз») - британський біт-рок-гурт, створений 1960 року в Ліверпулі. Це найпопулярніший музичний гурт за всю історію людства та найуспішніший, з комерційної точки зору, в історії популярної музики. Кількість проданих платівок гурту перевищує один мільярд примірників, що є рекордом світової музичної індустрії.

Членами гурту були: Джон Леннон (вокал, ритм-гітара), Пол Маккартні (вокал, бас-гітара), Джордж Харрісон (вокал, соло-гітара) і Рінго Старр (ударні). Яка ж група комах причетна до назви цього рок-гурту?

Біологія + Сільське господарство

Іл. 75. 1 - трихограма - представник перетинчастокрилих, паразитує на яйцях метеликів і рівнокрилих; 2 - габробракон - представник перетинчастокрилих, паразитує на гусеницях метеликів

Біологічний метод боротьби зі шкідниками - знищення шкідливих комах за допомогою їхніх природних ворогів. Багато природних ворогів є в шкідників і серед комах: сонечка знищують попелиць та інших шкідників, хижі жуки (жужелиці, скакуни) полюють на гусениць непарного шовкопряда, хижі клопи (подизус, перилюс) є ворогами колорадського жука, їздці знищують личинок біланки капустяної, шовкопряда непарного, попелиць. У спеціальних лабораторіях розводять деякі види сонечок, трихограм й інших комах та випускають у тих районах, де спостерігається масове розмноження шкідників (совок, яблуневих плодожерок, листовійок тощо). Які переваги й недоліки має біологічний метод боротьби з шкідниками в порівнянні з хімічними чи фізичними?

РЕЗУЛЬТАТ

Таблиця 7. ХАРАКТЕРИСТИКА ОКРЕМИХ РЯДІВ КОМАХ

СТОРІНКА ІЛЮСТРАЦІЙ

Іл. 76. Різноманітність комах: 1 - тарган рудий (ряд Таргани); 2 - богомол звичайний (ряд Богомоли); 3 - африканський терміт (ряд Терміти); 4 - коник зелений (ряд Прямокрилі) 5 - воша головна (ряд Воші); 6 - клоп-москаль (ряд Напівтвердокрилі); 7 - бабка-красуня (ряд Бабки); 8 - сонечко семикрапкове (ряд Твердокрилі); 9 - сонцевик павичеве око (ряд Лускокрилі); 10 - бджола медоносна (ряд Перетинчастокрилі); 11 - муха хатня (ряд Двокрилі); 12 - блоха людська (ряд Блохи)

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 7 клас Соболь", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду