Войти
Закрыть

Проблеми порушення обміну речовин

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний, Рудич (поглиблене вивчення біології, нова програма)

 

§ 6. Проблеми порушення обміну речовин

Поміркуйте

  • Навіщо на упаковці харчових продуктів указують їх склад?

Згадайте

  • На які процеси людина витрачає енергію?

Проблеми надмірної ваги

Якщо людина не дотримується раціонального харчування й споживає надто багато їжі, то наслідком цього може бути надмірна вага чи ожиріння. Зазвичай це стається у випадку споживання висококалорійної їжі в поєднанні з недостатньою фізичною активністю.

Наслідки надмірної ваги: серцево-судинні захворювання, діабет, порушення опорно-рухової системи, деякі онкологічні захворювання, зменшення тривалості життя.

ІМТ дозволяє оцінити, чи є маса тіла недостатньою, нормальною надмірною. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, надмірну вагу діагностують, якщо ІМТ дорослої людини більший за 25, а ожиріння — більший за 30.

Збільшення кількості людей, які мають надмірну вагу

Оцінити стан здоров’я людини за індексом маси тіла може лише лікар, оскільки слід ураховувати вік, стать, особливості індивідуального розвитку та інші показники.

Проблеми недостатнього харчування

Недостатнє харчування може бути пов’язане як із малою кількістю їжі, так і з харчуванням продуктами, у яких немає важливих компонентів (білків, жирів, вітамінів тощо).

Це стає причиною порушень обміну речовин, наслідком чого є хронічні захворювання.

Тривала відсутність їжі — голод — може спричинити смерть. За міжнародними стандартами голод виникає, якщо людина споживає менше 1,8 тисяч кілокалорій на добу.

Нестача та надлишок вітамінів

Нестачу певного вітаміну в організмі називають гіповітамінозом, а повну його відсутність — авітамінозом. Це не завжди пов’язано з недостатнім харчуванням, а переважно з відсутністю тих продуктів, що містять певний вітамін. Наслідком нестачі вітамінів спочатку є загальне нездужання, а потім виникають небезпечні захворювання.

Надмірне надходження вітамінів в організм — гіпервітаміноз — також є небезпечним. До гіпервітамінозу може призвести надмірне вживання вітамінних препаратів.

Метаболічні розлади

Розлади метаболізму трапляються у випадку, якщо з якихось причин в організмі виникають порушення перебігу тих чи інших біохімічних реакцій. Часто це є наслідком зниженням (відсутності) активності ферменту, який каталізує певну реакцію. Метаболічні розлади є причиною таких захворювань, як цукровий діабет, подагра, ожиріння тощо.

Кількість людей у світі, які зазнали голоду (на 2019 рік)

Наслідки нестачі та надлишку деяких вітамінів

Діабет

Діабет — хронічне захворювання, що виникає через нездатність клітин засвоювати вуглевод глюкозу. Це може статися через недостатню кількість гормона інсуліну (цукровий діабет І типу) або в разі зниження чутливості клітин до інсуліну (цукровий діабет ІІ типу).

Ознаки діабету: високий рівень глюкози у складі крові, постійна спрага та відчуття голоду, часте сечовиділення, сухість у роті, слабкість, повільне загоєння ран.

Причини діабету: спадкові порушення в роботі підшлункової залози, ожиріння, ускладнення після вірусних захворювань (наприклад, гепатиту), ушкодження клітин підшлункової залози, набута нечутливість клітин до дії інсуліну тощо.

Дієти

Дієта — це сукупність правил харчування, що визначають склад їжі, способи її кулінарної обробки та час й інтервали прийому.

Існують лікувальні дієти (дієтотерапія), які призначають у разі певних захворювань: діабету, подагри, холециститу, гастриту тощо. Особливо важливо дотримуватися рекомендованої дієти у випадку метаболічних розладів.

Сьогодні пропонують різні лікувальні дієти. Слід зауважити, що таку дієту має добирати лікар з урахуванням індивідуальних фізіологічних показників для конкретної людини.

Дізнайтеся більше

Анорексія — розлад харчової поведінки, що полягає в повній відсутності апетиту за об’єктивної потреби організму в харчуванні. Це може статися внаслідок інфекційних захворювань, психічних розладів (нервова анорексія) тощо. Причиною анорексії є також свідома відмова від їжі заради схуднення. Особливо небезпечна анорексія в підлітковому віці, коли остаточно формуються всі фізіологічні системи організму.

Ключова ідея

Для забезпечення життєдіяльності свого організму людина має щодня споживати певну кількість поживних речовин. Щоб уникнути негативних наслідків, людина повинна харчуватися збалансовано.

Перевірте свої знання

1. Що таке гіпервітаміноз і гіповітаміноз? 2. Які наслідки для людини матиме надлишок вітаміну D? 3. Яка причина метаболічних розладів? 4. Назвіть ознаки цукрового діабету. 5*. У якому випадку дієта може бути небезпечною?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду