Харчові розлади та запобігання їм
- 19-11-2021, 12:18
- 331
8 Клас , Біологія 8 клас Міщук (нова програма)
§ 12. Харчові розлади та запобігання їм
Пригадайте з курсу «Основи здоров’я» правила запобігання харчовим отруєнням.
Харчові отруєння. З курсу «Основи здоров’я» вам відомо, що внаслідок споживання неякісної, забрудненої, зіпсованої їжі або отруйних продуктів, зокрема грибів, виникають харчові отруєння. Це наслідок гострих кишкових інфекцій — групи захворювань, основною причиною виникнення яких є зараження бактеріями, вірусами, одноклітинними паразитичними організмами. Отруєння викликають речовини, що є продуктами життєдіяльності цих мікроорганізмів. Здебільшого кишкові інфекції передаються через їжу, воду, предмети побуту.
Найпоширенішими гострими кишковими інфекціями є: дизентерія (збудники — дизентерійна паличка, дизентерійна амеба; джерело зараження — хворі люди та носії збудника); сальмонельоз (джерело — заражені бактеріями сальмонели м’ясні й молочні продукти, яйця); ботулізм (джерело — інфіковані паличкою ботулізму м’ясні, рибні, овочеві консерви, копчена риба, гриби домашнього консервування); ротавірусна інфекція, або кишковий грип (джерело ротавірусу — хворі люди, предмети, що могли бути забруднені фекаліями).
Найчастіше ознаки кишкової інфекції залежать від її збудника, але є основні симптоми, які першими проявляються за будь-якого зараження. Це — загальна слабкість, відсутність апетиту, головний біль. Пізніше виникають небезпечні ознаки: гострі болі в кишечнику й шлунку, підвищення температури, блювання, пронос, втрата свідомості. Кишкова інфекція потребує негайного лікування, оскільки найбільш небезпечним наслідком її дії є зневоднення організму.
Причини та особливості захворювань органів травлення. Порушення режиму харчування, неякісна їжа, негативні емоції, стреси, тривале вживання ліків (зокрема антибіотиків), алкоголю, куріння, малорухливий спосіб життя, паразитичні черви — це чинники, які призводять до складних харчових розладів. Найпоширенішими серед них є запальні захворювання органів травної системи: гастрит (запалення слизової оболонки шлунку), холецистит (запалення жовчного міхура), панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт (запалення товстої кишки), апендицит (запалення апендиксу), а також жовчнокам’яна хвороба (утворення в жовчному міхурі камінців). Вони призводять до порушення складних процесів розщеплення та засвоєння їжі. Харчові розлади проявляються важкістю, здуттям та болями в животі, порушенням апетиту, закрепами або проносами тощо.
Як приклад розглянемо негативний вплив на органи травлення куріння та алкоголю. Шкідлива дія тютюнового диму починає виявлятися вже в порожнині рота. Зуби курця набувають жовтуватого кольору, вони швидше руйнуються і мають специфічний тютюновий запах. Тютюновий дим подразнює слинні залози, унаслідок чого настає посилене виділення слини, яку курці частково спльовують, а частково проковтують. Насичена шкідливими речовинами слина, проходячи через стравохід, потрапляє в шлунок, тонкий кишечник, звідки всмоктується в кров. У курців порушується рухова активність травного тракту, погіршується травлення. Як наслідок розвиваються хронічні хвороби з ушкодженням слизових оболонок цих органів травлення.
Численними клінічними спостереженнями й експериментальними даними доведено, що практично немає такого органа травної системи, який не піддавався б токсичній дії алкоголю. Всмоктування алкоголю починається вже в порожнині рота, потім — у шлунку й тонкій кишці, звідки він надходить у кров і розноситься по всьому організму. Оскільки процес розпаду алкоголю до його кінцевих продуктів відбувається в печінці, тривале його вживання може призвести до виникнення цирозу печінки. Це захворювання має прогресуючий характер. Спочатку розростається сполучна тканина печінки, потім порушується печінковий кровообіг, відмирають здорові тканини печінки. Загалом це призводить до глибоких порушень функцій цього важливого органа.
Серед хвороб органів травлення чільне місце посідають захворювання, спричинені бактеріальною інфекцією. До них належать виразки травного тракту, зокрема виразка шлунку, виразка дванадцятипалої кишки. Розвитку хвороби сприяють порушення раціонального режиму харчування, зловживання гострою їжею, спиртними напоями, стреси, спадковість тощо.
До захворювань органів травлення, спричинених вірусною інфекцією, належать вірусні гепатити. Це група інфекційних захворювань, які передусім вражають печінку людини, спричиняючи в ній запальний процес. Віруси гепатиту дуже відрізняються між собою, тому за різних форм гепатиту (А, В, С, D та інші) симптоматика може відрізнятися. Усі різновиди гепатитів часто називають жовтяницею, тому що пожовтіння шкірних покривів і білків очей — це одна з найбільш поширених ознак цієї хвороби.
Паразитичні черви спричиняють глистяні хвороби. Пригадайте, які черви належать до паразитичних; які хвороби вони спричиняють у людей; які джерела зараження паразитичними червами та які заходи профілактики цих захворювань.
Харчові розлади поведінки. Деякі порушення роботи органів травлення пов’язані з особливостями поведінки людини. Вони отримали назву харчових розладів поведінки. До таких розладів передусім належать анорексія та булімія.
Анорексія (іл. 31) — хвороба, що характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя. Хвороба супроводжується схудненням, зникненням апетиту, виникненням відрази до їжі. Часто виникають украй патологічні типи поведінки, наприклад, провокування блювання, приховування їжі, надмірні виснажливі фізичні вправи, зловживання проносними, сечогінними засобами та засобами, що пригнічують апетит.
Булімія — це захворювання, симптомами якого є патологічно підвищене відчуття голоду, що поєднується зі зниженням відчуття насичення, унаслідок чого виникає потреба в надмірній кількості їжі. Надмірна кількість їжі й примусове очищення шлунку, яке часто використовують люди, хворі на булімію, можуть призвести до знищення мікрофлори кишечнику, внаслідок чого розвиваються серйозні захворювання. Вимивання з організму Калію і Магнію провокує серцеві напади.
Фізичними наслідками анорексії та булімії є: порушення діяльності залоз внутрішньої секреції, нирок, сухість шкіри, ламкість і випадання волосся тощо. Серед психічних наслідків — втрата контролю над собою та імпульсивність дій, неадекватне мислення, замкнутість.
Іл. 31. Анорексія
Профілактика захворювань органів травлення. Для запобігання харчовим розладам та їх ускладненням слід дотримувати кількох основних правил:
- завжди перед споживанням їжі добре мити руки з милом;
- дотримувати санітарно-гігієнічних вимог під час приготування та зберігання їжі, особливо продуктів, що швидко псуються;
- сирі фрукти, овочі, зелень і ягоди ретельно промивати у проточній воді;
- продукти, які вимагають термічної обробки (м’ясо, риба), потрібно добре проварювати та просмажувати;
- раціонально харчуватися (регулярно, збалансовано, різноманітно);
- уникати шкідливих звичок, особливо куріння та вживання алкоголю, негативних емоцій, сильних емоційних стресів.
Харчові розлади. Харчові отруєння. Хвороби органів травлення. Негативний вплив на травлення куріння та алкоголю. Харчові розлади поведінки. Запобігання харчовим розладам
1. Які хвороби органів травлення є найбільш поширеними? Чому? 2. Назвіть хвороби, спричинені: а) бактеріальною інфекцією; б) вірусною інфекцією; в) паразитичними червами. 3. У чому полягає профілактика захворювань органів травлення? 4. Які розрізняють харчові отруєння? Назвіть ознаки харчових отруєнь. 5. Яких правил слід дотримувати за харчових отруєнь? 6. Які харчові розлади пов’язані з особливостями поведінки людини та які наслідки для здоров’я людини вони мають? 7. Обґрунтуйте, у чому полягає негативний вплив куріння та вживання алкоголю на травлення. 8. Обґрунтовано оцініть дії людини, яка свідомо піддає ризику своє здоров’я, відмовляючись від їжі або вживаючи надмірну її кількість. 9. Обговоріть проблему та підготуйте обґрунтовані повідомлення щодо профілактики захворювань органів травлення: 1. Чинники, які спричиняють захворювання (група «Лікарі»). 2. Профілактичні заходи щодо запобігання захворюванням (група «Валеологи»). 3. Харчування та його значення для запобігання захворюванням (група «Дієтологи»).
Узагальнення
Травлення — це сукупність процесів механічної та хімічної обробки їжі, у результаті якої складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко всмоктуються у кров і засвоюються організмом.
Травна система людини містить травний тракт (ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишки) і травні залози (найбільші з них — печінка та підшлункова залоза). Особливості будови органів травлення зумовлені їхніми функціями в забезпеченні процесу травлення. Розщеплення речовин здійснюється в процесі хімічної обробки їжі під дією травних соків, що виділяються травними залозами та містять ферменти. Ферменти розщеплюють лише певну групу речовин і діють у певному відділі травного тракту.
Порушення режиму і гігієни харчування, неякісна їжа, негативні емоції, стреси, тривале вживання ліків, алкоголю, тютюнопаління, малорухливий спосіб життя спричиняють різні розлади й захворювання травної системи.
Коментарі (0)