Обмiн бiлкiв, вуглеводiв і жирiв та його порушення
- 21-11-2021, 22:28
- 437
8 Клас , Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)
§ 6. Обмiн бiлкiв, вуглеводiв і жирiв та його порушення
ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: обмін білків, вуглеводів і жирів, незамінні амінокислоти, інсулін, глюкагон, цукровий діабет, переїдання, ожиріння, голодування, виснаження.
Обмін білків. Білки — це високомолекулярні сполуки, до складу яких входить 20 амінокислот.
Вони є основним будівельним матеріалом для клітин, за їх участю відбуваються всі життєві функції організму (перенесення кисню, травлення, імунні процеси, скорочення м’язів та ін.). Усі хімічні реакції в клітинах каталізуються білками-ферментами.
Білки можуть використовуватись організмом і як джерело енергії. При окисненні одного грама білка в організмі вивільняється 17,2 кДж енергії.
Добова потреба дорослої людини в білках — 100-120 г. Вони є в продуктах рослинного й тваринного походження. Білки тваринного походження (молоко, м’ясо, яйця) містять усі 20 амінокислот, серед них і незамінні амінокислоти, які не утворюються в організмі людини, але необхідні для її розвитку та нормальної життєдіяльності. Тому ці білки мають надходити до організму з їжею. У білках рослинного походження незамінні амінокислоти або повністю відсутні, або їх вміст недостатній.
Нестача в організмі навіть однієї незамінної амінокислоти призводить до небажаних змін у фізіологічному стані людини. Білки не відкладаються про запас, вони мають постійно надходити з харчовими продуктами.
У травному каналі білки їжі розщеплюються на амінокислоти, які надходять у кров. У клітинах з амінокислот синтезуються білки, властиві людському організмові.
Водночас білки клітин і частина амінокислот, які надійшли в організм з їжею, розщеплюються на кінцеві продукти: вуглекислий газ, воду, аміак тощо. Розщеплення амінокислот зазвичай відбувається в печінці. Продукти розпаду й надлишок води виводяться з організму через нирки, легені й шкіру.
Обмін вуглеводів і його порушення. Вуглеводи (крохмаль, цукор) є основним постачальником енергії для організму. При окисненні одного грама глюкози вивільняється така сама кількість енергії, що й при окисненні білків — 17,2 кДж. Цінність вуглеводів як джерела енергії пов’язана зі значною швидкістю їх засвоєння з їжі та легкістю використання кожною клітиною організму.
Перетравлення вуглеводів розпочинається в ротовій порожнині та здійснюється в усіх відділах травного шляху. Навіть у товстому кишечнику з клітковини за рахунок діяльності мікрофлори утворюється незначна кількість глюкози. Вона легко всмоктується в кров і засвоюється клітинами. Необхідна для забезпечення сьогочасних потреб клітини в енергії частина глюкози окиснюється в мітохондріях, вивільняючи енергію, що акумулюється у формі АТФ. Надлишок глюкози накопичується в клітинах у формі тваринного крохмалю — глікогену. Найбільшу здатність до його накопичення мають клітини печінки та скелетних м’язів.
Загальна щоденна потреба вуглеводів для організму дорослої людини — 350-500 г. Найбільше їх у рослинній їжі, менше — у продуктах тваринного походження. Багато вуглеводів надходить до організму у вигляді цукру.
Рівень глюкози крові здорової людини має бути сталим (це одна з основних складових гомеостазу) і становити приблизно 0,1 %. Ця сталість забезпечується взаємоузгодженістю вироблення двох гормонів підшлункової залози — інсуліну та глюкагону.
Неправильне харчування, ожиріння, алкоголь, стреси виснажують клітини підшлункової залози, що утворюють інсулін. Регуляція глюкози порушується. При цьому виникає захворювання цукровий діабет.
Якщо рівень глюкози в крові вищий 0,12 %, може виникнути діабетична кома. Людина втрачає свідомість. Унаслідок тяжкого самоотруєння вона може загинути. Для підтримки нормального рівня глюкози в крові хворим на цукровий діабет уводять інсулін, який отримують із підшлункової залози тварин.
Це треба пам’ятати! Аби запобігти цій небезпечній хворобі, не зловживайте солодощами, не переїдайте, не допускайте ожиріння, постійно тренуйте своє тіло.
Обмін жирів. Жири в організмі відіграють важливу біологічну роль: входять до складу клітинних мембран і мітохондрій, оболонок нервів. У здорової людини вони становлять 10-20 % від маси тіла. Найбільше їх відкладається в підшкірній основі, яка захищає організм від механічних ушкоджень, сприяє збереженню тепла і є енергетичним «депо» на випадок голодування організму. Прошарок жирової тканини між внутрішніми органами забезпечує їх фіксацію в черевній порожнині. При виснаженні людини, коли прошарок зменшується або зникає, внутрішні органи опускаються в нижню частину черевної порожнини, їх функція порушується.
Жири відіграють важливу енергетичну роль, бо при їхньому розкладанні вивільняється багато енергії — 39 кДж. У клітинах вони розпадаються до води та вуглекислого газу. За рахунок вивільненої енергії утворюються молекули АТФ.
Фізіологічна потреба в жирах для дорослих — 100 г на добу; 70 % їх людина має отримувати з продуктами тваринного походження (вершкове масло, вершки, молоко, сало), 30 % — рослинного походження (соняшникова, кукурудзяна, оливкова олії тощо).
Переїдання та ожиріння. Порушення жирового обміну найчастіше проявляється ожирінням (рис. 10, а). Є така приказка: «Ненажера риє собі могилу власними зубами». Особливо небезпечне переїдання при малорухливому способі життя, коли кількість енергії, яку людина отримує з їжею, переважає її енерговитрати. Тоді виникає ожиріння, маса тіла збільшується на 50 % і більше. Жир відкладається в підшкірній основі. Його надлишок також перетворюється на холестерин і відкладається в судинах у вигляді атеросклеротичних бляшок. Частина жиру перетворюється на глюкозу, що може спричинити цукровий діабет. Через атеросклероз і різні гормональні відхилення в людей з ожирінням виникає тяжка гіпертонічна хвороба, часто трапляються інфаркти серця та мозкові інсульти.
Голодування та виснаження. Голодування буває вимушеним унаслідок певних соціальних чинників чи стихійного лиха, лікувальним (його можна проводити тільки під наглядом лікарів). Трапляється, що люди свідомо прирікають себе на муки голоду, аби тільки мати гарну фігуру. Для цього вони відмовляються від їжі, штучно викликають у себе постійні блювання, уживають проносні та сечогінні засоби, спричиняючи білкове, вуглеводне, жирове голодування, утрачають багато мінеральних солей і мікроелементів, зневоднюють свій організм. Не отримуючи потрібних поживних речовин, він починає використовувати внутрішні запаси; при цьому утворюються різні отруйні проміжні продукти обміну. Коли ж ці запаси вичерпуються, настає незворотне порушення обміну речовин — тяжка Дистрофія організму (рис. 10, б), виснаження, змінюються будова та функції внутрішніх органів. Максимальний термін повного голодування, після якого настає смерть (якщо людина п’є тільки воду), — 65-70 діб. Діти й підлітки гинуть ще раніше.
Рис. 10. Ожиріння (а) і дистрофія (б)
Думаємо, розуміємо, відповідаємо. 1. Обґрунтуйте значення білків для організму людини. 2. Поясніть, з яких хімічних елементів і молекул складаються білки та в чому полягає їх біологічна цінність. 3. До яких уражень призводить порушення обміну білків? 4. Обґрунтуйте значення вуглеводів для організму людини. 5. Поясніть механізм виникнення цукрового діабету. 6. Допишіть речення: «... та ... — гормони підшлункової залози, що регулюють вміст глюкози в крові». 7. Обґрунтуйте ускладнення, що виникають при порушенні вуглеводного обміну. 8. Обґрунтуйте значення жирів для організму людини. 9. Поясніть приказку: «Ненажера риє собі могилу власними зубами». Чим небезпечне ожиріння? 10. Обґрунтуйте, чому голодування небезпечне для організму людини. Поясніть механізм виникнення білкової дистрофії та виснаження.
Самостійна робота з підручником. Намалюйте в зошитах таблицю та запишіть види порушень обміну білків, вуглеводів і жирів.
Домашнє завдання. Намалюйте й заповніть таблицю в зошитах.
Це треба знати. Для схуднення необхідно використовувати збалансовані дієти, що містять усі необхідні поживні речовини, але мають обмежену енергетичну цінність. Таку дієту бажано обговорити з лікарем-дієтологом.
Коментарі (0)