Войти
Закрыть

Травлення в кишечнику. Функції печінки

8 Клас , Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)

 

§ 10. Травлення в кишечнику. Функції печінки

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: дванадцятипала кишка, тонкий і товстий кишечник, підшлункова залоза, печінка, жовч, перистальтика, всмоктування, ворсинки, мікроворсинки, апендикс, апендицит.

Загальна будова та функції кишечнику (рис. 14). Кишечник — найдовша частина травного шляху людини. Розрізняють: тонкий кишечник завдовжки 4-6,5 м, у якому відбувається перетравлювання та всмоктування поживних речовин, і товстий — завдовжки 1,1-2,1 м.

Функція товстого кишечнику — всмоктування води, формування калових мас, які надходять у пряму кишку.

Тонкий кишечник на виході зі шлунка розпочинається короткою дванадцятипалою кишкою завдовжки 18-22 см. До неї впадають протоки печінки й підшлункової залози (рис. 22). Ферменти соку підшлункової залози розщеплюють білки (трипсин), жири (ліпаза) і вуглеводи (амілаза, лактаза). Вони активні лише в лужному середовищі й активізуються жовчю.

Жовч виробляється найбільшою залозою нашого тіла — печінкою. До складу жовчі входить вода, жовчні кислоти й пігмент білірубін. Вона накопичується в жовчному міхурі й виділяється під час надходження харчової маси до дванадцятипалої кишки. Основна функція жовчі — емульгація жирів їжі. Тільки у вигляді дрібненьких краплинок у водному розчині (емульсія) жири можуть перетравлюватися ліпазою. Жовч посилює рухову активність кишок і виконує знезаражувальну функцію. Регуляція продукції соку підшлункової залози та жовчі забезпечується рефлекторним (нервовим) і гуморальним механізмами. Переважають безумовні рефлекси.

Рис. 22. Печінка, дванадцятипала кишка та підшлункова залоза: 1 — права доля (частка) печінки; 2 — ліва доля (частка) печінки; 3 — жовчний міхур; 4 — загальна печінкова протока; 5 — протока підшлункової залози; 6 — підшлункова залоза; 7 — дванадцятипала кишка; 8 — протока жовчного міхура; 9 — загальна жовчна протока

Дванадцятипала кишка переходить у порожнисту, а далі в клубову кишку. Майже по всій довжині діаметр тонкого кишечнику становить 3-5 см. Його стінки, як й інші відділи травного шляху, складаються з чотирьох шарів. Слизова оболонка тонкого кишечнику завдяки підслизовому шару зібрана в складки — кишкові ворсинки. Вони збільшують травну та всмоктувальну поверхні в багато разів (рис. 23). Епітеліальні клітини вкриті мікроворсинками. На них розміщуються в певній послідовності травні ферменти, що забезпечує пристінкове травлення. Завдяки ворсинкам і мікроворсинкам всмоктувальна поверхня тонкої кишки досягає 450-550 м2, що в 300-380 разів перевищує площу поверхні тіла людини. У слизовій оболонці тонкого кишечнику є багато дрібних залоз, які продукують кишковий сік. Під його впливом завершується розщеплення білків на амінокислоти, жирів — на гліцерол і жирні кислоти, складних вуглеводів — на глюкозу.

М’язовий шар стінки кишечнику забезпечує перемішування харчової маси за рахунок маятникоподібних скорочень і її пересування внаслідок перистальтичних скорочень. Загальна тривалість просування харчової маси та перетравлення її в тонкому кишечнику — 6-7 год.

У тонкому кишечнику відбувається всмоктування поживних речовин ворсинками. У центрі кожної ворсинки проходить лімфатичний капіляр, а по обох його боках — дрібненькі артерії та вени, що розгалужуються на капіляри (рис. 23). Гладенькі м’язи, що є в стінках ворсинок, під час травлення ритмічно скорочуються (5-6 разів за хвилину), видавлюючи з лімфатичного капіляра лімфу. При розслабленні м’язів у середині ворсинки виникає від’ємний щодо порожнини кишки тиск, який засмоктує у ворсинки воду, мінеральні солі, вітаміни та поживні речовини з порожнини кишечнику (рис. 24).

Рис. 23. Ворсинки тонкої кишки: 1 — зовнішня (слизова) оболонка; 2 — підслизовий шар; 3 — м’язова оболонка; 4 — серозна оболонка; 5 — лімфатичний капіляр; 6 — артеріальна частина капіляра; 7 — венозна частина капіляра; 8 — вена; 9 — артерія; 10 — лімфатична судина

Рис. 24. Всмоктування ворсинками продуктів розщеплення поживних речовин: 1 — білки; 2 — жири; 3 — вуглеводи; 4 — кровоносні капіляри; 5 — лімфатичний капіляр

Неперетравлені залишки їжі з тонкого кишечнику потрапляють у товстий завдяки перистальтиці.

Товстий кишечник має сліпу кишку з червоподібним відростком (апендиксом), ободову, сигмоподібну й пряму кишки (рис. 14). В апендиксі розмножується кишкова паличка, що розщеплює рослинну клітковину, синтезуючи вітамін К і вітаміни групи В. У товстому кишечнику всмоктується вода та формуються калові маси, які надходять у пряму кишку.

При запаленні апендикса виникає захворювання на апендицит, що супроводжується болем унизу живота, підвищенням температури, нудотою та блюванням. При виникненні таких симптомів потрібно негайно викликати «швидку допомогу».

Значення печінки. Печінка — один із найголовніших органів підтримання сталості внутрішнього середовища — гомеостазу. Вона виробляє жовч; регулює обмін жирів, вуглеводів, білків, вітамінів і мікроелементів в організмі; бере участь у кровотворенні та процесах згортання крові; є одним з основних джерел тепла в організмі. У ній відкладаються запасні поживні речовини, зокрема глікоген. Серед усіх цих функцій особливе значення має її бар’єрна (захисна) функція, яка полягає в знешкодженні різних отруйних речовин.

Уся кров, що відтікає від кишечнику, проходить через воротну систему печінки. Шкідливі речовини й отрути, що потрапили до організму, затримуються печінкою, знешкоджуються й разом із жовчю виводяться з організму. При постійній дії різних отрут (наприклад, алкоголю й наркотиків) відбувається загибель клітин печінки (гепатоцитів). Вони замінюються в печінці на сполучну тканину, що веде до розвитку невиліковного захворювання — цирозу (з грецьк. жовтий) печінки.

Думаємо, розуміємо, відповідаємо. 1. З яких відділів складається кишечник? 2. Визначте взаємозв’язок будови та функцій тонкого кишечнику. 3. Поясніть механізм травлення у дванадцятипалій кишці. 4. Поясніть біологічне значення жовчі в процесах травлення. 5. Які травні залози беруть участь у процесах травлення в кишечнику? 6. Визначте взаємозв’язок між будовою та функцією ворсинок тонкого кишечнику. 7. Поясніть механізм всмоктування продуктів розщеплення білків, жирів і вуглеводів у ворсинках тонкого кишечнику. 8. Визначте взаємозв’язок між будовою та функціями товстого кишечнику. 9. Назвіть функції печінки, не пов’язані з процесом травлення. 10. Поясніть причини та механізми виникнення цирозу печінки.

Самостійна робота з підручником. Складіть пам’ятку запобігання захворюванню на цироз печінки.

Запитання для допитливих. Чим пояснити, що в голодної тварини в крові з вени, яка відтікає від печінки, рівень глюкози вищий, аніж у судині, що несе кров до печінки? Домашнє завдання. Підготуйте реферат про значення клітковини в харчуванні людини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація