Войти
Закрыть

Значення компонентів харчових продуктів

8 Клас , Біологія 8 клас Соболь (нова програма)

 

§ 7. ЗНАЧЕННЯ КОМПОНЕНТІВ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Основні поняття й ключові терміни: ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ. Додаткові речовини.

Пригадайте!

Що таке харчові продукти?

Ваша думка

Піраміда харчування - це рекомендований науковцями спосіб харчування, розроблений з урахуванням знань про роль всіх поживних і додаткових речовин і потреб організму в них. Назвіть харчові продукти, які ви бачите на ілюстрації.

ЗМІСТ

У чому полягає функціональне значення поживних речовин їжі?

ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ - це речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну цінність. До них належать складні (білки, жири і вуглеводи) та прості (амінокислоти, жирні кислоти, моносахариди) органічні речовини.

Білки - органічні високомолекулярні сполуки, що складаються з амінокислот. Ці важливі органічні речовини беруть участь у побудові клітин та органів, утворенні ферментів, антитіл, гормонів, гемоглобіну, забезпечують скорочення м’язів. А в разі нестачі вуглеводів і жирів в організмі білки можуть бути й джерелом енергії. Саме тому повноцінне життя без білкової їжі просто неможливе. Джерелом білків є харчові продукти тваринного (м’ясо, молоко, риба, яйця) та рослинного (хліб, крупа, овочі, фрукти) походження. Добова потреба організму в білках - 118-120 г. Надлишкові білки перетворюються на жири і вуглеводи.

Жири - це органічні нерозчинні у воді сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й спирти. Жири є важливим джерелом енергії для організму. Молекули жирів можуть утворюватися з вуглеводів і білків, а їхній надлишок відкладається про запас або перетворюється на вуглеводи. Жири захищають внутрішні органи, будують клітинні мембрани, при окисненні жирів утворюється вода. Окрім жирів тваринного походження (свинячий жир, риб’ячий жир) у харчовому раціоні обов’язково мають бути й рослинні жири (соняшникова, оливкова, соєва олії). Добова потреба в жирах становить 100-110 г.

Вуглеводи - це органічні сполуки, які є основним джерелом енергії для організму. При нестачі вуглеводів у їжі вони утворюються із жирів і частково з білків, а при надлишку перетворюються на жири. У вигляді глікогену вуглеводи містяться в печінці та м’язах. Джерелами вуглеводів у харчуванні людини є рослинні продукти (хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди тощо), тваринні продукти (молоко, що містить молочний цукор) та ін. Добова потреба вуглеводів становить 350-440 г.

Отже, завдяки харчуванню організм отримує такі поживні речовини, як білки, жири й вуглеводи.

У чому полягає значення додаткових речовин в організмі людини?

Додаткові речовини - це речовини, що не виконують ні енергетичної, ні харчової функції, але без них засвоєння їжі та життєдіяльність організму є неможливими. Надзвичайно важливим додатковим компонентом їжі людини є вода. Вода - це неорганічна сполука, що є основою внутрішнього середовища організму (крові, плазми, тканинної рідини). Уся вода в організмі оновлюється впродовж місяця, а внутрішньоклітинна - за тиждень. Чим молодша людина, тим більшим є в організмі відносний вміст води. У новонароджених він становить 80 % маси тіла, у дітей віком один рік - 66 %, у дорослої людини - 60 %. Без води людина може прожити не більш ніж 10 діб. У клітинах вода є розчинником для речовин, регулятором температури тіла, засобом транспорту речовин, опорою клітин та ін. Організм постійно втрачає воду, тому всі втрати мають поповнюватися. Добова потреба людини у воді в середньому становить 1,5-2,0 л.

Іл. 15. Вода в організмі людини

Мінеральні речовини є неорганічними сполуками. Основним джерелом цих речовин є рослинні продукти. Наприклад, Кальцію багато міститься в бобових рослинах, молочних продуктах, Калію - у картоплі, гречці, бананах, Купруму - в чорносливі, Феруму - в яблуках, салаті, Цинку - в гарбузовому насінні. Засвоюються ці сполуки організмом переважно у вигляді йонів. У клітинах найбільше значення мають Кальцій (зсідання крові, регуляція роботи серця), Натрій і Калій (клітинний транспорт речовин, утворення нервових імпульсів), Ферум (входить до складу гемоглобіну).

Харчові продукти окрім води й мінеральних речовин містять ще й багато інших корисних додаткових речовин, якими є клітковина, пектинові речовини, ораганічні кислоти, вітаміни та ін. Пектинові речовини забезпечують зв’язування та видалення з організму токсичних сполук, йонів важких металів (свинцю, кадмію, ртуті та ін.), радіонуклідів, пригнічують процеси гниття в кишках. Клітковина (целюлоза) сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту, є джерелом для синтезу мікроорганізмами кишечнику вітамінів В1, В2, В12, К.

Отже, додаткові речовини в організмі людини здійснюють регуляторну, захисну, будівельну, рухову, транспортну та інші важливі функції.

Яке значення для організму людини мають вітаміни?

Існування вітамінів відкрив російський лікар М. І. Лунін (1854-1937). Нині відомо близько 50 вітамінів, які вивчає наука вітамінологія.

Вітаміни виявляють високу активність у малих кількостях, не відкладаються про запас і не синтезуються в організмі. Надходять вітаміни в організм у складі харчових продуктів рослинного та тваринного походження. Деякі вітаміни синтезуються бактеріями мікрофлори кишечнику (вітаміни групи В і К) й лише окремі з них - організмом людини (вітаміни D). Потреба організму у вітамінах може змінюватися, наприклад зростає під час активної діяльності, у разі захворювань. Невідповідність у потребах вітамінів призводить до порушень: гіповітамінози (за нестачі вітамінів), авітамінози (за відсутності вітамінів) й гіпервітамінози (за надлишку вітамінів).

Вітаміни можуть розчинятися у воді або в жирах, тому їх поділяють на водорозчинні (вітаміни групи В, вітамін С та ін.) та жиророзчинні (вітамін D, Е, К, А та ін.).

Таблиця 4. КОРОТКІ ВІДОМОСТІ ПРО ОСНОВНІ ВІТАМІНИ

Отже, вітаміни (лат. vitae - життя та amin - аміни) - біологічно активні речовини, необхідні в невеликій кількості для обміну речовин й енергії, а також для фізіологічних функцій організмів.

ДІЯЛЬНІСТЬ

Навчаємося пізнавати

Дослідницька робота

Йогурт - харчовий продукт, що його виробляють шляхом скисання молока за участю молочнокислих бактерій. Йогурт багатий на вітаміни групи В і містить легкозасвоювані білки й Кальцій. Компоненти і ферменти, які містяться в йогурті, сприяють поліпшенню процесу травлення людини.

Придбайте в магазині йогурт (кетчуп, масло) і дослідіть його харчові якості за допомогою етикетки та здобутих знань. Заповніть таблицю.

ХАРАКТЕРИСТИКА ХАРЧОВОГО ПРОДУКТУ ЗА ПЛАНОМ

Проект «Збалансоване харчування»

Основою якісного харчування є збалансованість - оптимальне співвідношення поживних і додаткових компонентів їжі. При збалансованому раціоні організм нормально розвивається, росте і функціонує. Що таке збалансоване харчування? Які його основні принципи? На ці та інші запитання ви зможете відповісти, якщо підготуєте проект.

Біологія + Історія

«Під час експедиції Ж. Картьє, яка досліджувала береги Канади, у 1534 році весь екіпаж захворів на скорбут. Двадцять шість матросів уже загинули, коли корабель підплив до річки Св. Лаврентія. Висадившись на берег, команда корабля не могла знайти в північних лісах ні лимонів, ні овочів. Однак капітану вдалося зав’язати дружні стосунки з індіанцями, які вирішили допомогти йому і його товаришам: вони порадили лікуватись настоєм (а не відваром) соснової хвої. Залишки команди було врятувано від смерті». Про який вітамін йдеться?

РЕЗУЛЬТАТ

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Соболь (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду