Войти
Закрыть

Травлення в ротовій порожнині

8 Клас , Біологія 8 клас Соболь (нова програма)

 

§ 9. ТРАВЛЕННЯ В РОТОВІЙ ПОРОЖНИНІ

Основні поняття й ключові терміни: РОТОВА ПОРОЖНИНА. Зуби. Слинні залози. Язик. ГЛОТКА. Ковтання. СТРАВОХІД.

Пригадайте!

Що таке травлення?

Поміркуйте!

Хліб - традиційний харчовий продукт, багатий на вуглеводи (наприклад, крохмаль) та білки (наприклад, клейковина). Особливо корисним є чорний хліб з житнього борошна. Він нормалізує роботу кишечнику, його рекомендують при недокрів’ї. У ньому міститься клітковина, що посилює рухи кишечнику, видаляє з організму шкідливі продукти обміну. А чому в ротовій порожнині відчувається солодкий смак, якщо декілька хвилин жувати чорний хліб?

ЗМІСТ

Як побудована ротова порожнина та які функції вона виконує?

РОТОВА ПОРОЖНИНА - відділ травної системи, яким починається травний канал. Спереду ротова порожнина обмежена губами, з боків - щоками, зверху - піднебінням, а дно утворене діафрагмою рота. У ротовій порожнині розташовані зуби, слинні залози та язик.

Зуби - органи, утворені з видозміненої кісткової тканини; вони подрібнюють і перетирають їжу. У дорослої людини може бути 32 зуби, розташованих у комірках верхньої та нижньої щелеп. За формою і функціями їх поділяють на різці (8), ікла (4), малі кутні (8) та великі кутні (12) зуби (іл. 19). Треті великі кутні зуби називаються зубами мудрості. У кожному зубі розрізняють три відділи: коронку, шийку й корінь. Зуб складається з двох частин: твердої зовнішньої (емаль, дентин і цемент) та м’якої внутрішньої (пульпа). Для людини властиві дві зміни зубів: молочні зуби (їх 20, починають прорізуватися із 6 місяців і закінчують формуватися у 2 роки) і постійні зуби (починають прорізуватися у 5-6 років і закінчують формуватися у 16-18). Остання пара зубів (зуби мудрості) у людини з’являється до 25 років. Зуби пристосовані для фізичної обробки їжі.

Іл. 19. Ротова порожнина людини: 1 - губа; 2 - піднебіння; 3 - піднебінний язичок; 4 - глотка; 5 - мигдалик; 6 - язик; 7 - великі кутні зуби; 8 - малі кутні зуби; 9 - ікло; 10 - різці

Слинні залози - дрібні або великі травні залози, які утворюють слину. Великі слинні залози функціонують тоді, коли в ротову порожнину потрапляє їжа. Дрібні слинні залози (губні, щічні, піднебінні й язикові), виконуючи секреторну функцію, забезпечують хімічну обробку їжі. У слині є ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Окрім того, за участю слини їжа зволожується, склеюється в харчові грудочки, які за допомогою язика проштовхуються до глотки.

Іл. 20. Великі слинні залози людини: 1 - привушні; 2 - підщелепні; 3 - під'язикові

Язик - м’язовий орган з посмугованої скелетної тканини, який бере участь у перемішуванні їжі та ковтанні. Слизова оболонка язика утворена багатошаровим епітелієм, що містить смакові рецептори. Епітелій нижньої поверхні язика значно тонший і багатший капілярами. Це забезпечує швидке всмоктування поміщених під язик речовин. Ззаду на спинці кореня язика розташовані лімфатичні вузли, що утворюють язикові мигдалики у складі кільця Пирогова - Вальдеєра. Завдяки рецепторам язика визначається смак їжі, виникає відчуття апетиту й відбувається секреція слини та шлункового соку. Язик має м’язи, що забезпечують виняткову його рухливість. Завдяки цьому він бере участь у ковтанні та є органом мовлення людини.

Отже, ротова порожнина забезпечує фізичну і хімічну обробку, переміщення, знезаражування та оцінювання їжі.

Яке значення для травлення має слина?

Слина - секрет слинних залоз у вигляді безбарвного розчину неорганічних та органічних сполук. До складу слини входять вода (близько 99 %), йони солей, ферменти амілази, захисні білки, складні вуглеводи (муцин) тощо.

Різноманітність сполук у складі слини зумовлює різні її функції. Ферменти птіалін і мальтаза розщеплюють крохмаль їжі до глюкози, яка й визначає солодкий смак їжі. Завдяки муцину формуються харчові грудочки й полегшується ковтання. Слина відіграє важливу роль при розмові: її наявність забезпечує вільні рухи язика й губ. Секрет слинних залоз містить лізоцим і глобуліни, які знешкоджують шкідливі мікроорганізми. Завдяки органічним сполукам слина утворює на поверхні зубів плівку, що перешкоджає дії кислот на емаль.

За добу в людини виділяється від 1,0 до 1,5 л слини. Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях, у разі переляків і майже припиняється під час сну. Посилене виділення слини відбувається під дією нюхових і смакових чинників, а також під час жування.

Регуляція слиновиділення здійснюється рефлекторно. Центр слиновиділення розташований у довгастому мозку. Від нього до слинних залоз надходять імпульси, що можуть пригнічувати або стимулювати їхню діяльність. Слиновидільні рефлекси бувають безумовно-рефлекторними (під час подразнення їжею рецепторів язика) й умовнорефлекторними (на запах та вигляд їжі).

Отже, слина має визначальне значення для процесів травлення в ротовій порожнині.

Як відбуваються ковтання й переміщення харчових грудочок до шлунка?

ГЛОТКА - відділ травного каналу, який з’єднує ротову порожнину із стравоходом та бере участь у ковтанні. У глотці розрізняють носову, ротову та гортанну частини. Ковтання - складний безумовно-рефлекторний акт, унаслідок якого харчова грудочка потрапляє до стравоходу. Під час ковтання відбуваються такі процеси: а) надгортанник опускається й закриває вхід до гортані; б) м’яке піднебіння піднімається й закриває носоглотку; в) дихання рефлекторно припиняється; г) м’язи глотки й стравоходу послідовно скорочуються, проштовхуючи грудочки в шлунок.

Іл. 21. Будова глотки: 1 - грудочка їжі; 2 - глотка; 3 - язик; 4 - надгортанник; 5 - гортань; 6 - стравохід; 7 - трахея

СТРАВОХІД - це відділ травного каналу, який з’єднує глотку зі шлунком. Цей орган має вигляд циліндричної трубки довжиною близько 25 см і розташований позаду трахеї. Стінка стравоходу складається з трьох оболонок. Внутрішня слизова оболонка стравоходу вистелена багатошаровим епітелієм, у якому є дрібні слизові залози. Секрет цих залоз полегшує просування їжі. Підслизова основа утворює поздовжні складки для переміщення рідини вздовж стінок. Середня м’язова оболонка стравоходу складається з поздовжнього й колового шарів. Хвилеподібні скорочення цих м’язів виникають у відповідь на ковтання й поширюються в напрямку до шлунка зі швидкістю 2-5 см/с. Зовнішня сполучнотканинна оболонка відмежовує і захищає стравохід від навколишніх органів. У верхній та нижній частинах стравоходу є м’язи-сфінктери, що забезпечують переміщення їжі стравоходом лише в одному напрямку.

Отже, харчові грудочки з ротової порожнини переміщуються до шлунка через глотку та стравохід.

ДІЯЛЬНІСТЬ

Навчаємося пізнавати

Лабораторне дослідження. ЗОВНІШНЯ БУДОВА ЗУБІВ

Мета: розвивати уміння спостерігати, описувати та виділяти істотні ознаки зубів людини.

Обладнання: моделі, муляжі зубів.

Хід роботи

1. Розгляньте верхній і нижній зубні ряди та визначте види зубів, особливості їх зовнішньої будови та функції.

2. Розгляньте муляж чи модель зуба й знайдіть коронку, шийку й корінь.

3. Уважно дослідіть поверхню зуба та визначте розташування емалі й цементу, які є покривами зуба. Розгляньте розріз зуба й знайдіть дентин та пульпу.

4. Визначте назви позначених на малюнку елементів будови зуба: кісткова альвеола, коронка, шийка, корінь, емаль, дентин, цемент, періодонт, пульпа, канал кореня зуба.

5. Заповніть таблицю: «Будова та функції зубів людини».

6. Підсумок дослідження.

Біологія + Медицина

Найпоширенішою хворобою зубів є карієс, що руйнує тверді тканини зуба за допомогою бактерій. Розвиток цього захворювання прискорює нестача вітамінів, солей Кальцію, Фосфору, Флюору. Що ж таке карієс? Якими є основні причини, стадії розвитку та заходи профілактики карієсу?

Біологія + Психологія

Фотограф Артур Сасс у 1952 році зажадав сфотографувати одного з найвизначніших фізиків ХХ століття, лауреата Нобелівської премії з фізики (1921) Альберта Ейнштейна (1879-1955) на честь його 72-го дня народження. І, як годиться, він попросив Ейнштейна посміхнутися для камери, на що той показав язик. Це зображення представляє портрет одночасно і генія, і життєрадісної живої людини. Доведіть, що і язик має значення для збереження здоров’я людини.

РЕЗУЛЬТАТ

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Соболь (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду