Войти
Закрыть

Значення і будова шкіри

8 Клас , Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)

 

§ 38. Значення і будова шкіри

Основні поняття й ключові терміни: ШКІРА.

Пригадайте! Що таке епітеліальні та сполучні тканини?

Поміркуйте!

З 1 січня 2015 року в Україні громадянам офіційно почали видавати біометричні паспорти. Цей документ відрізняється від звичайного паспорта тим, що в ньому вбудований спеціальний мікрочіп, що окрім основних даних може містити двовимірне фотографічне зображення власника паспорта, зображення райдужної оболонки ока та відбитків пальців. Завдяки чому шкіра є своєрідним біометричним документом людини?

ЗМІСТ

Яке значення шкіри для організму людини?

Шкіра людини - це покривна система органів, утворених епітеліальною та сполучною тканинами. Вона є найбільшою за розмірами системою організму, що бере участь у здійсненні таких важливих процесів життєдіяльності: обміну речовин, терморегуляції, дихання, виділення, подразливості, кровообігу, імунної регуляції та ін. Шкіра має особливості, що формуються ще в зародковому періоді розвитку і не змінюються упродовж життя. Так, візерунки пальців, долоней і підошв є індивідуальними, легко класифікуються і відіграють роль надійного і достовірного показника властивостей та стану організму людини. Розділ медицини, що вивчає шкіру називається дерматологією.

Таблиця 33. ФУНКЦІЇ ШКІРИ

Отже, ШКІРА - зовнішній покрив тіла людини, що виконує функції, спрямовані на пристосування людини до умов зовнішнього середовища.

Яка будова шкіри людини?

Шкіра у людини має площу 1,5-2,5 м2, масу - 2-3 кг (5 % від маси тіла), товщину - 2-5 мм. На кожному 1 см2 розміщено близько 6 млн клітин. Шкіра складається з трьох шарів (іл. 77).

Іл. 77. Будова шкіри: 1 - епідерміс; 2 - дерма; 3 - гіподерма; 4 - стрижень волосини; 5 - капіляри; 6 - м'яз-підіймач волосини; 7 - сальна залоза; 8 - корінь волосини; 9 - нервові закінчення; 10 - потова залоза; 11 - артеріоли й венули

Зовнішній шар шкіри, епідерма (надшкір'я, епідерміс), утворений багатошаровим плоским епітелієм. Верхні пласти цього шару утворені мертвими зроговілими клітинами. Вони захищають шкіру від пошкоджень й проникнення мікроорганізмів усередину тіла. Зроговілі клітини постійно злущуються, проте епідерміс не стає тоншим. Глибше розташовані живі клітини, вони постійно діляться й забезпечують відновлення всього шару. У зв'язку з цим в епідермісі виокремлюють два прошарки: роговий і ростковий. Серед клітин росткового шару є пігментні клітини - меланоцити, що утворюють меланін. Ці темно-коричневі пігменти забезпечують забарвлення волосся, шкіри, райдужної оболонки ока. Відомо також, що меланіни, крім пігментної функції, виконують функцію захисту від УФ-опромінення. Вони поглинають енергію цих променів і спрямовують її на синтез речовин й теплоутворення.

Під епідермісом розміщений другий шар - дерма (власне шкіра). В дермі виділяють два прошарки: сосочковий (утворює виступи) і сітчастий (містить еластичні та колагенові волокна). У дермі розташована переважна більшість функціональних структур шкіри: нервові закінчення й рецептори, кровоносні й лімфатичні судини, сальні й потові залози, волосяні сумки й м'язи волосин.

Найглибший шар шкіри - гіподерма (підшкірна жирова клітковина) - складається із сполучної тканини та великої кількості жирових клітин. При ожирінні та целюліті саме в цьому шарі відбуваються зміни.

Отже, шкіра людини складається з епідерми, дерми та гіподерми.

Яке значення похідних шкіри?

Крім самої шкіри в організмі є її похідні: нігті, волосся та шкірні залози.

Нігті - рогові утвори у вигляді пластинок, що містяться на пальцях (іл. 78). Кінчики пальців мають безліч чутливих нервових закінчень, що робить їх однією з найважливіших систем сприйняття інформації. І саме нігті захищають їх від зовнішніх упливів. Місцем росту нігтя є його корінь, а швидкість росту - близько 0,2 мм за добу.

Іл. 78. Будова нігтя людини: 1 - нігтьова пластинка; 2 - півмісяць; 3 - нігтьовий валик; 4 - епідерміс; 5 - дерма; 6 - корінь нігтя; 7 - кістка пальця; 8 - нігтьове ложе

Волосся - видовжені утвори, що виконують теплорегуляційну, захисну та чутливу функції. У волосині розрізняють корінь (у шкірі) та стрижень (над поверхнею шкіри). Волосся зберігає тепло й захищає шкіру голови від спеки та холоду, а очі, ніс, вуха - від пилу, опадів. В основі кожної волосини шкіри знаходиться є крихітний м'яз-підіймач. Волосся людини в середньому росте із швидкістю 7 до 12 мм за місяць за рахунок волосяної цибулини.

Шкірні залози - утвори шкіри, що здатні створювати й виділяти певні секрети. До цієї групи залоз належать потові, сальні й молочні. Потові залози складаються з тіла й потової протоки, що відкривається на поверхні епідермісу потовою порою. Їх у людини близько 2,5 млн, найбільша кількість на долонях - до 500 на 1 см2. Потові залози відіграють важливу роль у водно-сольовому обміні, виділенні з організму продуктів обміну, теплорегуляції. Сальні залози розташовані майже по всій шкірі, за винятком долоней та підошв. Найбільше їх у шкірі обличчя й голови. Сальні залози виділяють шкірне сало (близько 20 г за добу), що змащує шкіру і волосся та надає їм еластичності, оберігає від вологи, висушування. Цей секрет має кислу реакцію (pH 5,5) і бактерицидні властивості. Молочні залози є видозміненими потовими залозами, що розвинуті лише в жінок. Молочна залоза складається з часток жирової тканини, у якій розташована залозиста тканина з молочними каналами, що переходять у вивідні протоки. Основна функція цих залоз - вироблення молока для вигодовування новонародженого.

Отже, похідні шкіри - нігті, волосся та шкірні залози - беруть участь у теплорегуляції, виділенні, захисті, імунній регуляції, подразливості організму.

ДІЯЛЬНІСТЬ

САМОСТІЙНА РОБОТА Вивчення будови шкіри у зв'язку з її функціями

Хід роботи:

1. Візьміть піпетку та капніть на шкіру краплину води. Що відчуваєте й спостерігаєте? Чому?

2. Відтягніть шкіру на тильному боці кисті руки і відпустіть. Що спостерігаєте? Розгляньте відкриту ділянку кисті руки й зверніть увагу на характер поверхні. Чому форма й розташування ліній є індивідуальними?

3. Розгляньте забарвлення шкіри на внутрішній й зовнішній частинах кисті. Поясніть, від чого воно залежить і чому є різним.

4. Візьміть пальцями складку шкіри на зап'ястку та через одяг на животі. Чому товщина шкіри на цих ділянках тіла є різною?

5. Заповніть таблицю та встановіть взаємозв'язок між будовою і функціями шкіри.

РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ВПРАВ «Гусяча шкіра» людини

Проаналізуйте опис: «В основі кожної (1) знаходиться крихітний м'яз-випрямляч. За певних умов цей м'яз скорочується, а шкіра довкола волосини утворює горбики. Таке явище називають «гусячою шкірою», а за природою ця залишкова реакція-відповідь називається (2)». Замість цифр в опис потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

  • А 1 - сальної залози, 2 - інстинктом
  • Б 1 - потової залози, 2 - умовним рефлексом
  • В 1 - волосини, 2 - безумовним рефлексом
  • Г 1 - артеріоли, 2 - тропізмом

За яких умов виникає «гусяча шкіра», або як її називають у народі «сироти на шкірі»?

БІОЛОГІЯ + ІСТОРІЯ

Лодовіко Сфорца (1452-1508) на прізвисько «Моро» (Мавр, Темний) - герцог Мілана з династії Сфорца. У 1646 році в Італії у замку цього герцога відбулась урочиста процесія, яку очолював «золотий хлопчик», що уособлював «золоте століття». Тіло хлопчика було повністю вкрите золотою фарбою. Після процесії про нього забули і всю ніч він провів на кам'яній підлозі зали, а ранком виявилось, що «золотий хлопчик» помер. Застосуйте знання функцій шкіри і поясніть можливу причину загибелі «золотого хлопчика».

РЕЗУЛЬТАТ

1-6 балів. 1. Що таке шкіра? 2. Наведіть приклади життєво важливих процесів організму людини, у здійсненні яких бере участь шкіра. 3. Назвіть три шари шкіри. 4. З яким шаром пов'язана більшість функцій шкіри? 5. Які шкірні залози є в покривах людини? 6. Назвіть похідні шкіри. 7-9 балів. 7. Яке значення шкіри для організму людини? 8. Яка будова шкіри людини? 9. Яке значення мають похідні шкіри? 10-12 балів. 10. Доведіть значення шкіри в пристосуванні організму до умов навколишнього середовища.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду