Войти
Закрыть

Спинний мозок

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)

 

33. Спинний мозок

Перед тим як перейти до вивчення спинного мозку людини, пригадайте, які особливості будови має хребет людини. Які тварини мають спинний мозок? На які відділи поділяється нервова система людини? До якого із цих відділів належить спинний мозок?

Форма й розмір спинного мозку

Спинний мозок розташований у спеціальному каналі всередині хребта. Він починається від краю потиличного отвору й закінчується на рівні 1-го або 2-го поперекових хребців. У дорослої людини довжина спинного мозку становить 40-45 см, а ширина — 1-1,5 см, його маса в середньому — 35 г.

Від стінок каналу спинний мозок відділяє шар жирової тканини, що захищає його від пошкоджень, та мозкові оболонки. Усередині мозку проходить спинномозковий канал, заповнений рідиною.

Спинний мозок має два потовщення — шийне й поперекове. У цих місцях від нього відходять нерви, які регулюють роботу верхніх і нижніх кінцівок. Усього від спинного мозку відходить 31 пара спинномозкових нервів. Слід зазначити, що спинний мозок має добре виражену сегментну будову: кожна пара спинномозкових нервів відходить від певного сегмента й виходить назовні між хребцями. Довжина спинного мозку менша, ніж хребта, тому нерви, які мають виходити між поперековими або крижовими хребцями, спочатку йдуть униз по спинномозковому каналу й тільки потім виходять назовні.

Оболонки мозку

Зовні спинний мозок укритий трьома оболонками: внутрішньою — м’якою, середньою — павутинною і зовнішньою — твердою.

Безпосередньо до зовнішньої поверхні мозку прилягає м’яка (судинна) оболонка, яка заходить у всі щілини й борозни. Вона досить тонка, утворена пухкою, багатою на еластичні волокна і кровоносні судини тканиною. Назовні від судинної розташована павутинна оболонка. Між м’якою й павутинною оболонками є порожнина, заповнена спинномозковою рідиною. Обидві ці оболонки вкриті одношаровим плоским епітелієм. Поверх павутинної розміщується тверда оболонка мозку, яка утворена щільною волокнистою тканиною, завдяки чому вона є дуже міцною.

Мал. 33.1. Переріз спинного мозку

У каналі хребта тверда оболонка закріплена відростками та, наче мішком, укриває спинний мозок і решту оболонок.

Внутрішня будова та функції спинного мозку

Спинний мозок утворений білою й сірою речовиною (мал. 33.1). Сіра речовина — це скупчення тіл нейронів спинного мозку, що розміщується навколо спинномозкового каналу. На зрізі вона має форму метелика або букви Н. Зовні від сірої речовини розташована біла, яка складається переважно з аксонів, укритих мієліновою оболонкою.

Ці аксони утворюють провідні шляхи мозку.

Провідні шляхи спинного мозку передають інформацію в головний мозок та назад до органів.

Розрізняють два типи провідних шляхів: висхідні (чутливі), що проводять імпульси до головного мозку, і низхідні (рухові), які проводять імпульси від головного мозку.

Таким чином, спинний мозок виконує дві основні функції — провідну й рефлекторну. Він є місцем, де з’єднуються нейрони рефлекторної дуги й розташовані вставні нейрони. Більшість найпростіших рефлекторних дуг проходять саме через спинний мозок.

• Спинний мозок закінчується нижче від першого поперекового хребця. Проте по спинномозковому каналу продовжують іти нерви, які утворюють структуру, що має назву «кінський хвіст».

Спинний мозок виконує рефлекторну і провідну функції. Він містить сіру й білу речовину. Біла речовина утворює провідні шляхи, які передають сигнали до головного мозку й органів тіла. Зовні спинний мозок укритий трьома оболонками — твердою, павутинною і м’якою. Від нього відходить 31 пара спинномозкових нервів.

Перевірте свої знання

1. Яку форму й розміри має спинний мозок?

2. Які оболонки вкривають спинний мозок?

3. Скільки пар спинномозкових нервів є в людини?

4*. Які функції виконує спинний мозок?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду