Войти
Закрыть

Травлення в кишечнику

8 Клас

У проміжному відділі головного мозку є харчовий центр, утворений осередками голоду і насичення. Він відповідає за діяльність травної системи. Коли поживних речовин в організмі не вистачає, виникає відчуття голоду і бажання їсти, а коли цих сполук достатньо - формується відчуття насичення. А яким чином тонкий кишечник впливає на відчуття голоду і насичення, якщо він розташований «далеко» від головного мозку? ЗМІСТ Яка будова та функції тонкого кишечнику? ТОНКИЙ КИШЕЧНИК - відділ травного каналу, який з’єднує шлунок з товстим кишечником. Це найважливіший відділ травного каналу, довжина якого близько 6 м і діаметр 3-4 см. У тонкому кишечнику розрізняють три відділи: дванадцятипалу, порожнисту та клубову кишки. Стінки тонкої кишки складаються з трьох оболонок. Основою зовнішньої серозної оболонки є сполучна тканина. М’язова середня оболонка тонкої кишки складається з двох шарів непосмугованої м’язової тканини - поздовжнього і колового. Слизова оболонка утворена одношаровим епітелієм, що має здатність до швидкого поділу та оновлення клітин. Ще однією особливістю оболонки є наявність у ній численних колових складок, кишкових залоз та кишкових ворсинок. Це пристосування для збільшення поверхні оболонки. У тонкий кишечник впадають протоки печінки та підшлункової залози. Регулює діяльність кишечнику один із найбільших нервів людини - блукаючий нерв....

Травлення в шлунку

8 Клас

У медицині вже давно використовуються штучна нирка й штучне серце. І ось британські вчені створили штучний шлунок. Протягом 10 років фахівці науково-дослідного інституту в графстві Норфолк (Англія) працювали над створенням цього апарата. «Багато хто сприймає шлунок, як "мішок”, заповнений рідинами і ферментами, але це дуже складний орган...», - стверджував Мартін Стокс, представник компанії «Плант Біосайенсіс». У чому ж полягає складність шлунка й процесів, що в ньому відбуваються? ЗМІСТ Яка будова та функції шлунка? ШЛУНОК - розширена частина травного каналу між стравоходом і тонким кишечником, що є резервуаром для їжі. Довжина шлунка - 21-25 см, об’єм у дорослої людини - близько 2 л, може збільшуватися до 5 л. Шлунок розташований під діафрагмою в лівій частині живота й має вигляд вигнутого мішка, в якому розрізняють вхідну частину з м’язом-затискачем, склепіння шлунка, тіло шлунка і вихідну частину із м’язом-затискачем. Стінки шлунка складаються з трьох оболонок: зовнішньої, середньої і внутрішньої. Зовнішня оболонка має густу сітку кровоносних судин для забезпечення активної діяльності шлунка. На відміну від інших відділів травного каналу середня оболонка має три шари м’язів (поздовжній, коловий і косий), які здійснюють перемішування й переміщення їжі. Складніше організована і внутрішня оболонка шлунка. Її підслизова основа утворює численні складки, а слизова оболонка містить різноманітні шлункові залози. У внутрішній оболонці розміщена й лімфоїдна тканина. Остаточного розвитку шлунок з усіма його оболонками досягає в дитини віком 10-12 років....

Травлення в ротовій порожнині

8 Клас

Хліб - традиційний харчовий продукт, багатий на вуглеводи (наприклад, крохмаль) та білки (наприклад, клейковина). Особливо корисним є чорний хліб з житнього борошна. Він нормалізує роботу кишечнику, його рекомендують при недокрів’ї. У ньому міститься клітковина, що посилює рухи кишечнику, видаляє з організму шкідливі продукти обміну. А чому в ротовій порожнині відчувається солодкий смак, якщо декілька хвилин жувати чорний хліб? ЗМІСТ Як побудована ротова порожнина та які функції вона виконує? РОТОВА ПОРОЖНИНА - відділ травної системи, яким починається травний канал. Спереду ротова порожнина обмежена губами, з боків - щоками, зверху - піднебінням, а дно утворене діафрагмою рота. У ротовій порожнині розташовані зуби, слинні залози та язик. Зуби - органи, утворені з видозміненої кісткової тканини; вони подрібнюють і перетирають їжу. У дорослої людини може бути 32 зуби, розташованих у комірках верхньої та нижньої щелеп. За формою і функціями їх поділяють на різці (8), ікла (4), малі кутні (8) та великі кутні (12) зуби (іл. 19). Треті великі кутні зуби називаються зубами мудрості. У кожному зубі розрізняють три відділи: коронку, шийку й корінь. Зуб складається з двох частин: твердої зовнішньої (емаль, дентин і цемент) та м’якої внутрішньої (пульпа). Для людини властиві дві зміни зубів: молочні зуби (їх 20, починають прорізуватися із 6 місяців і закінчують формуватися у 2 роки) і постійні зуби (починають прорізуватися у 5-6 років і закінчують формуватися у 16-18). Остання пара зубів (зуби мудрості) у людини з’являється до 25 років. Зуби пристосовані для фізичної обробки їжі....

Травлення людини. Огляд будови травної системи

8 Клас

У Михайла Булгакова, який за професією був лікарем, у романі «Собаче серце» є такі рядки: «Їжа, Іване Арнольдовичу, штука хитра. Їсти потрібно вміти, а уявіть собі - більшість людей зовсім їсти не вміють. Потрібно не тільки знати, що з’їсти, але й коли і як». А чи потрібні нам знання про травлення для того, щоб бути здоровим? ЗМІСТ Яке значення має травлення для організму людини? Травлення є початковим етапом обміну речовин, енергії та інформації в організмі людини. Завдяки живленню їжа потрапляє всередину тіла, але засвоїтись одразу вона не може. Харчові продукти містять дуже багато складних сполук, які через свою велику молекулярну масу не можуть навіть надійти в кров. І саме завдяки травленню ці компоненти їжі перетворюються на прості сполуки й стають придатними для засвоєння. Зміна їжі під час травлення відбувається завдяки фізичним і хімічним процесам. Подрібнення, розчинення, набрякання забезпечують фізичну обробку їжі, оскільки склад поживних сполук при цьому не змінюється. А ось хімічні реакції, що відбуваються за допомогою ферментів у травній системі, ведуть до перетворення одних речовин на інші. Прості сполуки, що утворюються при цьому, всмоктуються в кров чи лімфу й транспортуються до клітин. Таким чином поживні речовини їжі спрощуються, зберігаючи свою пластичну й енергетичну цінність....

Узагальнення теми 1. Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини

8 Клас

ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ - сукупність фізичних та хімічних перетворень речовин та енергії в організмі з моменту надходження їх з навколишнього середовища до моменту виведення продуктів розпаду й тепла. Значення обміну речовин та перетворення енергії в організмі людини: 1) забезпечення потреб організму в енергії (енергетична функція); 2) забезпечення харчових потреб організмів у речовинах (харчова функція); 3) підтримання оптимальних умов для життєдіяльності клітин (гомеостатична функція). Чинники, що впливають на інтенсивність обміну речовин в організмі людини: 1) добові та сезонні зміни в природі; 2) фізичне та розумове навантаження; 3) споживання їжі; 4) температура навколишнього середовища. ХАРЧУВАННЯ - сукупність фізичних та хімічних процесів, що забезпечують надходження їжі в організм людини....

Значення компонентів харчових продуктів

8 Клас

ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ - це речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну цінність. До них належать складні (білки, жири і вуглеводи) та прості (амінокислоти, жирні кислоти, моносахариди) органічні речовини. Білки - органічні високомолекулярні сполуки, що складаються з амінокислот. Ці важливі органічні речовини беруть участь у побудові клітин та органів, утворенні ферментів, антитіл, гормонів, гемоглобіну, забезпечують скорочення м’язів. А в разі нестачі вуглеводів і жирів в організмі білки можуть бути й джерелом енергії. Саме тому повноцінне життя без білкової їжі просто неможливе. Джерелом білків є харчові продукти тваринного (м’ясо, молоко, риба, яйця) та рослинного (хліб, крупа, овочі, фрукти) походження. Добова потреба організму в білках - 118-120 г. Надлишкові білки перетворюються на жири і вуглеводи. Жири - це органічні нерозчинні у воді сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й спирти. Жири є важливим джерелом енергії для організму. Молекули жирів можуть утворюватися з вуглеводів і білків, а їхній надлишок відкладається про запас або перетворюється на вуглеводи. Жири захищають внутрішні органи, будують клітинні мембрани, при окисненні жирів утворюється вода. Окрім жирів тваринного походження (свинячий жир, риб’ячий жир) у харчовому раціоні обов’язково мають бути й рослинні жири (соняшникова, оливкова, соєва олії). Добова потреба в жирах становить 100-110 г. Вуглеводи - це органічні сполуки, які є основним джерелом енергії для організму. При нестачі вуглеводів у їжі вони утворюються із жирів і частково з білків, а при надлишку перетворюються на жири. У вигляді глікогену вуглеводи містяться в печінці та м’язах. Джерелами вуглеводів у харчуванні людини є рослинні продукти (хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди тощо), тваринні продукти (молоко, що містить молочний цукор) та ін. Добова потреба вуглеводів становить 350-440 г....

Харчування людини та обмін речовин. Їжа людини

8 Клас

ХАРЧУВАННЯ ЛЮДИНИ - сукупність процесів, які забезпечують потрапляння до організму їжі з речовинами, що необхідні для нормальної життєдіяльності. Це один з чинників середовища, який істотно впливає на здоров’я, працездатність і тривалість життя організму людини. У процесі харчування людина отримує готові органічні речовини. Більшість із них утворюються в рослинах, які використовують для цього сонячну енергію. Яке ж значення має харчування для організму? Під час перетравлювання їжі виділяється енергія, яка затрачається на забезпечення життєдіяльності організму (енергетична функція). Речовини у складі їжі використовуються для побудови клітин, тканин, органів, їхнього оновлення (харчова функція). Їжа містить речовини (наприклад, вітаміни, клітковина), які беруть участь у регуляції обміну речовин (регуляторна функція). Хімічні речовини їжі несуть інформацію для організму, нехтування якою може призвести до отруєння. Це інформація про особливості їжі. Вона оцінюється смаковими рецепторами язика і впливає на поведінку людини (інформативна функція). В їжі досить часто наявні й лікувальні речовини, що захищають наш організм і перешкоджають розвитку хвороб (захисна функція). Яскравим прикладом такої їжі є бджолиний мед. Харчові продукти - це компоненти їжі, що використовуються в натуральному або переробленому, зміненому або незмінному вигляді. За походженням харчові продукти поділяють на тваринні (м’ясні, молочні, рибні), рослинні (із зернових, фруктових, овочевих, прянощі із пряних рослин), мікробіологічні (яблучний оцет, лимонна кислота), мінеральні (кухонна сіль, йодована сіль). За хімічним складом розрізняють білкові, жирові, вуглеводні продукти. До харчових продуктів відносять також напої, кондитерські вироби, смакові (есенції, прянощі) та харчові (ароматизатори, розпушувачі) добавки....

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини — основна властивість живого

8 Клас

Годинник зроблений із декількох десятків деталей, автомобіль - з декількох сотень, сучасний комп’ютер - з декількох десятків тисяч. А людина? Важко повірити, але це факт: в організмі новонародженої дитини міститься близько 2 трильйонів клітин, а організм кожної дорослої людина складається більш ніж із 60-100 трильйонів клітин. Яка основна властивість організму людини забезпечить їхню життєдіяльність? ЗМІСТ У чому полягає сутність обміну речовин та перетворення енергії в організмі людини? Організм людини є відкритою біологічною системою, оскільки між організмом і довкіллям постійно відбувається обмін речовин та енергії. Обмін речовин й енергії в організмі здійснюється завдяки сукупності фізіологічних функцій - взаємопов’язаних процесів дихання, травлення, виділення, транспорту речовин тощо. З обміном речовин й енергії пов’язані й усі інші властивості організму, якими є подразливість, ріст, розвиток, адаптивність та ін. Основа будь-яких фізіологічних функцій - перетворення речовин та енергії, які відбуваються в клітинах. Поживні речовини, що надходять в організм, потрапляють до клітин і вступають у хімічні реакції розпаду, обміну, заміщення, сполучення, окиснення, відновлення. Ці хімічні перетворення речовин супроводжуються фізичними процесами перетворення енергії. Хімічна енергія сполук після їхнього розпаду може перетворюватися в механічну енергію скорочення м’язів, електричну енергію імпульсів для діяльності нервової системи, променеву енергію теплового випромінювання. Частина звільненої енергії використовується клітинами для утворення власних речовин, необхідних для розмноження, росту, оновлення органел, регенерації тканин тощо. Інша частина енергії перетворюється в теплоту, що її організм виділяє в навколишнє середовище....

Узагальнення теми «Вступ»

8 Клас

ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ - це цілісна відкрита біологічна система, у якій виокремлюють молекулярний, клітинний, тканинний, органний і системний рівні організації та якій властиві обмін речовин, енергії та інформації, саморегуляція, самооновлення та самовідтворення. ЛЮДИНА РОЗУМНА є біосоціальним видом з особливостями будови, життєдіяльності й поведінки, які сформувалися в процесі тривалого історичного розвитку під упливом біологічних і соціальних чинників. Походження, еволюцію, будову, життєдіяльність, розвиток людини вивчає комплекс наук, що поєднуються в БІОЛОГІЮ ЛЮДИНИ. Біологічні дослідження організму людини дуже різноманітні, але визначальною є спрямованість на вивчення організму з метою запобігання хворобам, збереження здоров’я та подовження тривалості життя. Самоконтроль знань Тест-конструювання 1. ВСТУП І. Виберіть одну правильну відповідь серед запропонованих. 1. В організмі людини постійно підтримується температура +36,6 °С. Назвіть сукупність процесів, що забезпечують цю сталість: Р самооновлення С саморегуляція Т самовідтворення 2. До якого класу належить неорганічна сполука СаСО3, що входить до складу кісток? И солі І основи Й кислоти 3. Назвіть фізіологічні системи, що беруть участь у регуляції роботи шлунка:...

Значення знань про людину

8 Клас

Рене Декарт (1596-1650) - французький математик, філософ, фізик і фізіолог, творець системи координат в елементарній математиці. Цьому науковцеві належать такі вислови: «Cogito, ergo sum (когіто, ерго сум) - Я мислю, отже, я існую», «Спостерігайте за вашим тілом, якщо хочете, щоб ваш розум працював правильно». Подумайте над сутністю висловів і запропонуйте відповідь на запитання про те, яке значення мають знання про організм людини в нашому житті. ЗМІСТ Як і для чого вивчають організм людини? БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ - наука, що вивчає походження, розвиток, будову, життєдіяльність, поведінку людини з метою застосування знань у різних галузях її діяльності. Для вивчення організму людини використовуються знання багатьох наук. Це, у першу чергу, природничі (хімія, фізика, географія), біологічні (антропологія, ембріологія, генетика), суспільні (філософія, історія), медичні (кардіологія, неврологія), технічні (кібернетика, інформатика) науки. Фундаментом для біології людини є найдавніші науки про наш організм - анатомія й фізіологія. Анатомія вивчає будову організму людини, а фізіологія - його життєві функції. Знання організму людини застосовуються в найрізноманітніших галузях людської діяльності. Для вивчення організму людини застосовують спостереження й експеримент. Висновки про стан організму роблять на підставі антропометричних (наприклад, ріст, маса), фізіологічних (наприклад, артеріальний тиск) та біохімічних (наприклад, вміст гемоглобіну в крові) досліджень. Багато процесів в організмі є біоелектричними, що зумовило виникнення таких методів, як електроенцефалографія (дослідження електричної активності мозку), електрокардіографія (дослідження активності серця) та ін. Для дослідження будови організму людини використовують мікроскопію, ультразвукове дослідження, рентгенографію. Сучасними методами дослідження організму людини є метод ядерного магнітного резонансу (ЯМР), позитрон-емісійна томографія (ПЕТ), сканувальна електронна мікроскопія (СЕМ), трансмісійна електронна мікроскопія (ТЕМ) та ін....

Навігація