Войти
Закрыть

Захворювання травної системи та запобігання їм

8 Клас

Харчові отруєння виникають унаслідок потрапляння до організму з їжею отруйних продуктів. Ознаки харчового отруєння: біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури, головний біль, слабкість, запаморочення. Причини харчових отруєнь можуть бути різними: отруйні гриби, плоди тощо. Отруйними можуть стати й їстівні види грибів або рослин унаслідок накопичення токсичних речовин із навколишнього середовища. Отруєння спричиняють продукти, що були неотруйними, але стали токсичним під дією мікроорганізмів, які в них оселилися, або речовин, що утворилися під час зберігання продукту. Прикладом є ботулізм, що виникає після вживання продуктів (насамперед м’яса й риби), де накопичилися токсини, які виробляються певними бактеріями. Дізнайтеся більше Назва «ботулізм» виникла від латинського слова «ботулюс» — ковбаса. Це захворювання вперше описали ще у XVIII столітті як наслідок уживання в їжу кров’яних ковбас. Ботулотоксин, який спричиняє розвиток ботулізму, використовують у медицині для виготовлення косметичних засобів (наприклад, ботоксу). Токсичні речовини можуть утворюватися також у заморожених продуктах, режим зберігання яких було порушено (наприклад, у замороженій рибі)....

Регуляція роботи системи травлення. Мікробіота травної системи

8 Клас

Мікробіота (раніше мікрофлора) травної системи — це сукупність мікроорганізмів, які в ній мешкають. В організмі дорослої людини їх загальна маса становить від 1 до 3 кг. Кількість видів мікроорганізмів також є значною (від 300 до 1000), але переважно мікробіоту утворюють представники 30-40 видів. Більшість мікроорганізмів травної системи є бактеріями, як, наприклад, кишкова паличка Escherichia coli. Серед бактерій є представники біфідобактерій, молочнокислі бактерії, стрептококи тощо (мал. 10.1). Мікроорганізми розподілені у травній системі нерівномірно. Їх багато в ротовій порожнині, мало у шлунку (через кислотність) та у дванадцятипалій кишці (де висока концентрація жовчі, травних ферментів та лужне середовище). Ближче до кінця тонкого кишечника кількість мікроорганізмів збільшується. У товстому кишечнику їх найбільше. Ви, певно, знаєте, що алкоголь негативно впливає на здоров’я. І першими потрапляють під удар органи травлення. Алкоголь руйнує слизову оболонку шлунка, пригнічує роботу підшлункової залози. Найбільше ушкоджується печінка, бо мусить нейтралізувати алкоголь та продукти його переробки. Клітини печінки руйнуються, а їх заміщує жирова тканина. Найгіршим наслідком є цироз печінки. Під час паління нікотин, який міститься в тютюні, насамперед діє на клітини нервової системи. Але органи травлення також уражаються, оскільки порушується їхнє кровопостачання. Найбільшу небезпеку становлять продукти неповного згоряння тютюну та домішки. Серед них є багато канцерогенних речовин, що можуть стати причиною розвитку ракових пухлин у ротовій порожнині, стравоході та шлунку. Тютюновий дим ушкоджує клітини слизової оболонки рота, продукти неповного згорання тютюну спричиняють закиснення середовища, відбувається денатурація білків амілази й лізоциму. Також створюються умови для відкладання зубного нальоту та розмноження бактерій, на емалі з’являються тріщини. Усі ці фактори спричиняють карієс зубів та захворювання ясен....

Травлення в кишечнику

8 Клас

Скорочення м’язів стравоходу й кишечника створює в травному каналі «хвилі», які переміщують хімус униз по травному тракту. Це називають перистальтикою. У процесі перистальтики вище хімусу утворюється звуження каналу, а нижче — розширення, що забезпечує просування (мал. 9.2). Будова гладеньких м’язів Непосмугована (гладенька) м’язова тканина складається з м’язових клітин — міоцитів. Вони мають веретеноподібну форму з еліпсоподібним ядром у центрі клітини. Особливістю цієї тканини є щільне розташування клітин. Гладенькі м’язи скорочуються повільніше, ніж скелетні, але можуть довго перебувати в скороченому стані без великих енергетичних витрат. Тому і «втомлюються» вони повільніше. Травні залози. Допоміжні органи травлення Найбільшими залозами травної системи є печінка й підшлункова залоза (мал. 9.3 та 7.1, с. 22). Печінка виробляє жовч, а також знешкоджує небезпечні речовини, що потрапляють в організм. Жовч — це рідина, що містить солі жовчних кислот, пігменти (білірубін), які надають їй зеленуватого забарвлення, та мінеральні речовини....

Травлення в ротовій порожнині та шлунку

8 Клас

Біохімічні процеси травлення відбуваються за участі ферментів — білків, які виробляються травними залозами. Функція ферментів — розщеплення складових їжі до молекул, які організм може використовувати під час обміну речовин. Різні ферменти призначені для розщеплення певних речовин: амілаза розщеплює вуглеводи, пепсин — білки, а ліпаза — жири (мал. 8.1). Особливістю ферментів є те, що вони значно прискорюють швидкість реакції (каталізують реакцію). Для нормальної роботи різним ферментам потрібні певні умови (насамперед кислотність середовища й температура). Температура в організмі здорової людини є майже сталою, а от кислотність у відділах травної системи значно відрізняється. Вона створює найбільш сприятливі умови для роботи ферментів, які «працюють» у цій ділянці травного каналу. У ротовій порожнині їжа подрібнюється й обробляється слиною. Слина зволожує їжу, а її фермент амілаза розщеплює вуглевод крохмаль на складові. Амілаза активна в лужному середовищі, тому слина має лужну реакцію. Їжа перетирається й подрібнюється зубами в процесі жування. Це здійснюють жувальні м’язи. Після жування й перемішування за допомогою язика їжа перетворюється на харчову грудку. Після цього відбувається ковтання — рефлекторні рухи м’язів ротової порожнини, глотки і стравоходу. Ковтання забезпечує переміщення їжі з ротової порожнини до шлунка....

Будова травної системи

8 Клас

Травну систему можна умовно зобразити у вигляді трубки (каналу), що проходить через увесь організм. Тут відбуваються процеси травлення. Травлення — це процес розщеплення складних органічних речовин на простіші, які можуть усмоктуватися й засвоюватися організмом. Травна система складається з відділів (ділянок) і травних залоз (мал. 7.1). У відділах травної системи послідовно відбуваються різні процеси перетворення їжі. Травлення відбувається за участі ферментів і речовин, які виробляють травні залози. Головна функція травної системи — забезпечення організму поживними речовинами. Вона реалізується за допомогою процесів: механічних (жування, ковтання, просування їжі); секреторних (виділення слини, ферментів); усмоктувальних (поглинання речовин, які утворилися у процесі травлення); видільних (виведення з організму продуктів обміну речовин)....

Узагальнення знань за темою «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»

8 Клас

1. Сьогодні на календарі 20 жовтня. Дарина хоче придбати в крамниці йогурт, виготовлений 6 жовтня. На упаковці зазначено, що термін придатності цього продукту — 14 днів. Як ви вважаєте, чи варто Дарині купувати йогурт? Чим корисний цей молочний продукт для організму людини? Які поживні речовини він містить? Які чинники слід ураховувати під час придбання харчових продуктів? 2. Людина з масою тіла 60 кг за годину прогулянки в парку витратить близько 200 кілокалорій. Якщо цей час займатися балетними вправами, витратиться аж 700 кілокалорій. А витрати енергії за годину роботи на комп’ютері становлять лише 100 кілокалорій. Чому витрати енергії за однаковий час в однієї людини є різними? Як слід харчуватися людям, які виконують різну за енерговитратами роботу? 3. Поясніть, чому важливо контролювати масу тіла і які наслідки можуть бути, якщо людина не стежить за зміною маси свого тіла. 4. Складіть своє тестове завдання щодо поживних компонентів їжі. Запишіть запитання та доберіть до нього чотири варіанти відповідей, серед яких лише один має бути правильним. 5. Латинською assimilo означає «уподібнення, злиття, засвоєння». Як це узгоджується з біологічним поняттям «асиміляція»? 6. Знайдіть, від якого слова походить біологічний термін «метаболізм» і чи правильно його «взяли за основу» науковці? 7. Відомо, що досвідчені мандрівники обов’язково беруть у дорогу шоколад. Із чим це пов’язано? Чим його можна замінити у спекотну пору року? Уявіть, що ви збираєтеся в подорож у гори. Які харчові продукти покладете в наплічник? Обґрунтуйте свій вибір. 8. Прочитайте слова та запишіть переклад. Які вітаміни можна отримати, споживаючи ці продукти? Назвіть інші компоненти їжі, що містяться в цих продуктах, та поясніть їх значення для людини....

Проблеми порушення обміну речовин

8 Клас

Якщо людина не дотримується раціонального харчування й споживає надто багато їжі, то наслідком цього може бути надмірна вага чи ожиріння. Зазвичай це стається у випадку споживання висококалорійної їжі в поєднанні з недостатньою фізичною активністю. Наслідки надмірної ваги: серцево-судинні захворювання, діабет, порушення опорно-рухової системи, деякі онкологічні захворювання, зменшення тривалості життя. Оцінити стан здоров’я людини за індексом маси тіла може лише лікар, оскільки слід ураховувати вік, стать, особливості індивідуального розвитку та інші показники. Проблеми недостатнього харчування Недостатнє харчування може бути пов’язане як із малою кількістю їжі, так і з харчуванням продуктами, у яких немає важливих компонентів (білків, жирів, вітамінів тощо). Це стає причиною порушень обміну речовин, наслідком чого є хронічні захворювання. Тривала відсутність їжі — голод — може спричинити смерть. За міжнародними стандартами голод виникає, якщо людина споживає менше 1,8 тисяч кілокалорій на добу. Нестача та надлишок вітамінів Нестачу певного вітаміну в організмі називають гіповітамінозом, а повну його відсутність — авітамінозом. Це не завжди пов’язано з недостатнім харчуванням, а переважно з відсутністю тих продуктів, що містять певний вітамін. Наслідком нестачі вітамінів спочатку є загальне нездужання, а потім виникають небезпечні захворювання. Надмірне надходження вітамінів в організм — гіпервітаміноз — також є небезпечним. До гіпервітамінозу може призвести надмірне вживання вітамінних препаратів. Метаболічні розлади Розлади метаболізму трапляються у випадку, якщо з якихось причин в організмі виникають порушення перебігу тих чи інших біохімічних реакцій. Часто це є наслідком зниженням (відсутності) активності ферменту, який каталізує певну реакцію. Метаболічні розлади є причиною таких захворювань, як цукровий діабет, подагра, ожиріння тощо....

Їжа та її компоненти

8 Клас

Основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини, — це білки, жири, вуглеводи, вода, мінеральні речовини та вітаміни. Вони містяться в харчових продуктах у різних кількостях. Як нестача, так і надлишок будь-якого компонента може завдати шкоди здоров’ю. Саме тому їжа має бути різноманітною, щоб задовольнити всі потреби організму. Білки Білки є «будівельним матеріалом» організму, вони містяться у складі тканин внутрішнього середовища, скелета, зв’язок, шкіри, волосся та інших структур. Також важливими функціями білків є рухова, транспортна, захисна тощо. Вуглеводи Вуглеводи беруть участь у створенні запасу речовин, необхідних для організму. Вони є важливим джерелом енергії, яку клітина може дуже швидко отримати зі своїх запасів. Близько 80 % вуглеводів із нашої їжі становить крохмаль (міститься в зернових, бобових, картоплі, моркві, бананах тощо). Важливими вуглеводами для обміну речовин є глюкоза й фруктоза (містяться у фруктах, меді, у меншій кількості в овочах). Жири Жири беруть участь у формуванні клітинної оболонки й внутрішньоклітинних мембран, виконують функції захисних речовин. Також жири забезпечують запас речовин, необхідних організму. Вода й мінеральні речовини Майже всі процеси обміну речовин в організмі людини відбуваються за участі води. Вода формує внутрішнє середовище клітин, створює умови для перебігу біохімічних реакцій. Потреба у воді для дорослої людини становить у середньому 2,5-3 л на добу. Частину води ми споживаємо з їжею, а близько 300 мл води утворюється під час біохімічних процесів у самому організмі. Мінеральні речовини є незамінними компонентами харчування, оскільки вони не синтезуються в організмі людини. Вони формують основу скелета (сполуки Кальцію), беруть участь у функціонуванні клітин і тканин (йони Натрію й Калію), необхідні для діяльності головного мозку, а також для роботи м’язів (сполуки Фосфору). Отже, раціон людини має містити достатню кількість потрібних мінеральних речовин....

Обмін речовин та раціональне харчування

8 Клас

Тіло людини побудоване з різноманітних речовин, значна частина яких є органічними. Але, як і будь-який тваринний організм, наш організм не здатен самостійно утворювати органічні речовини з неорганічних. Тому для функціонування свого тіла людина має отримувати необхідні речовини з їжі. Організму також потрібна енергія для здійснення біохімічних реакцій. Обмін речовин В організмі людини відбувається велика кількість хімічних реакцій, у ході яких утворюються й розкладаються різні речовини. Усі ці процеси називають обміном речовин, або метаболізмом. Обмін речовин — сукупність змін, що відбуваються з речовинами від їх надходження в організм до утворення кінцевих продуктів розпаду й виведення їх з організму. Процеси обміну речовин можна поділити на дві великі групи: синтез складних сполук із простіших (асиміляція, або анаболізм), під час якого організм витрачає енергію; розклад складних речовин на простіші (дисиміляція, або катаболізм), під час якого організм накопичує енергію....

Узагальнення знань за темою «Вступ»

8 Клас

1. Виберіть одну із систем органів людини та порівняйте її з такою самою системою інших тварин (риб, рептилій або ссавців). Поясніть, із чим можуть бути пов’язані відмінності в будові цих систем. 2. Наведіть приклади того, як знання про власний організм можуть убезпечити нас від хвороб чи допомогти їх лікувати. 3. Поясніть, чому наявність кількох механізмів регуляції — нервової й гуморальної — є для людини кращим варіантом, ніж коли існує лише одна з них. Адже підтримувати роботу двох систем для організму енергетично не вигідно. 4. Наведіть 10 доказів того, що людина належить до тваринних організмів. Наведіть 10 відмінностей людини від інших ссавців. 5. Порівняйте дві складні системи: біологічну (людину) та технічну (комп’ютер). Чи є між ними щось спільне? 6. Прочитайте приказки та прислів’я про здоров’я. Оберіть один вираз та в есе поміркуйте про його значення. Іржа залізо їсть, а людину — хвороба. Хворому й мед гіркий. У ворожки лікуватися — без здоров’я зостатися. Весела думка — половина здоров’я. Вартість здоров’я знає лише той, хто його втратив. Під час роботи можете скористатися шаблонами методу «ПРЕС» («Я вважаю, що...» —> «Тому що...» —> «Наприклад,..» —> «Отже,..». 7. Давньогрецький письменник, історик і філософ-мораліст Плутарх писав: «Хто сподівається на те, що зможе забезпечити собі здоров’я, лінуючись при цьому, той чинить так само безглуздо, як і людина, яка прагне мовчанням удосконалити свій голос»....

Навігація