Войти
Закрыть

Особливості природи Тихого океану

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Тихого океану

Що ти знаєш про Тихий океан?

Тихий океан — найбільша частина Світового океану. Окремі його ділянки між островами та виступами суходолу — це моря, які мають свої назви (Японське, Філіпінське, Берингове тощо).

1. Покажіть на фізичній карті півкуль Тихий океан. 2. У яких півкулях він розташований? 3. Які материки омиває Тихий океан?

Більша частина Тихого океану розташована в Західній півкулі обабіч екватора. Тихий океан омиває береги Північної та Південної Америки, Євразії, Австралії та Антарктиди.

Тихий океан — це найглибша частина Світового океану. Його середня глибина становить 4300 м, а найбільша — 11022 м.

Мал. 56. Ураган у Тихому океані

Над Тихим океаном часто утворюються урагани — сильні штормові вітри, які супроводжуються сильними зливами й величезними хвилями на поверхні води. Урагани завдають великої шкоди та руйнувань прибережним районам та островам (мал. 56).

Чи підходить назва океану, який назвали Тихим? Яку назву ти дав би цьому океану?

Перша назва Тихого океану була «Великий». Проте в 1520 році впродовж трьохмісячного плавання водами Тихого океану кораблі мореплавця Фернана Магеллана не потрапили в жоден шторм. Тому Магеллан і назвав океан «Тихим».

Як змінюється температура поверхневих вод у Тихому океані? Чому?

Температура поверхневих вод Тихого океану, які нагріваються сонячними променями, змінюється від 27 °С поблизу екватора до 0 °С і нижче в холодних поясах. Причиною цього явища є зменшення нагрівання водної поверхні від екватора до полюсів.

На великій глибині, куди не потрапляють сонячні промені, температура води становить приблизно 2 °С.

Узимку північні окраїни Тихого океану вкриваються льодом. Біля узбережжя Антарктиди температура опускається нижче 0° С і тримається на такому рівні впродовж усього року, тому морський лід там не тане.

Чим багатий рослинний і тваринний світ Тихого океану? Чому?

Рослинний і тваринний світ Тихого океану надзвичайно різноманітний. Температура води в цьому океані коливається від теплої до холодної, тому тут є умови для життя різноманітних живих організмів.

Мал. 57. Ламінарія

Рослинний світ Тихого океану представлений водоростями, які ростуть у прибережних водах. Буру водорість ламінарію, яку ще називають «морською капустою», вживають у їжу і використовують для виробництва ліків (мал. 57).

У Тихому океані живе багато видів риб, звірів та представників інших груп тварин. Прибережні скелі океану заселені птахами. Численні зграї бакланів, пеліканів, альбатросів, мартинів, буревісників, кайр, чистиків полюють на рибу, якою живляться.

Розгляньте риб, які живуть у Тихому океані, прочитайте їхні назви (мал. 58).

Китова акула

Тріска

Тунець

Мал. 58. Риби Тихого океану

Розгляньте звірів, які живуть у Тихому океані, прочитайте їхні назви (мал. 59). 2. Назвіть пристосування звірів до життя у воді.

Калан

Морський котик

Синій кит

Мал. 59. Звірі Тихого океану

Тихий океан — найбільший і найглибший океан. Більша частина його розташована в Західній півкулі обабіч екватора. Рослинний і тваринний світ Тихого океану дуже різноманітний.

1. Покажи на фізичній карті півкуль Тихий океан і розкажи, де він розташований. 2. Які материки омиває Тихий океан? 3. Які природні умови в Тихому океані? 4. Які рослини і тварини там живуть? 5. Знайди інформацію і підготуй повідомлення про тварину, яка живе в Тихому океані.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду