Войти
Закрыть

Заповідні території та охорона природи в Українських Карпатах

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Заповідні території та охорона природи в Українських Карпатах

Що таке заповідник? З якою метою його створюють?

Українські Карпати — це не лише мальовничий куточок країни з його природними багатствами. Це — ліси, які дають чисте повітря.

Якої шкоди завдає господарська діяльність людини природі Українських Карпат?

Вирубування лісів на гірських схилах, надмірне збирання ягід, грибів, лікарських рослин та рослин з гарними квітками, хижацьке полювання на диких тварин, видобування корисних копалин, будівництво доріг спричинює забруднення довкілля, руйнування гір, призводить до зменшення різноманітності рослинного і тваринного світу.

Зараз люди докладають зусиль, щоб здійснювалося лише вибіркове вирубування старих і хворих дерев.

Знайдіть на карті природних зон України (мал. 160) заповідники в Карпатах, прочитайте їхні назви.

У Карпатах для охорони й збереження лісів та полонин, рослинного і тваринного світу створено природний заповідник «Горгани» і Карпатський біосферний заповідник.

Карпатський біосферний заповідник складається з шести масивів, розташованих на різних висотах, завдяки чому під охороною перебувають ділянки всіх природних зон Карпат. Значна частина території Карпатського заповідника вкрита лісами, у яких є чимало рідкісних видів рослин і тварин. На території Карпатського заповідника розташована найбільша в Європі ділянка, на якій росте нарцис вузьколистий, занесений до Червоної книги України, — «Долина нарцисів» (мал. 198).

Природний заповідник «Горгани» було створено з метою збереження рідкісної сосни кедрової європейської, яка росте на недоступних кам’янистих схилах, та інших представників рослинного і тваринного світу (мал. 199).

Мал. 198. «Долина нарцисів» у Карпатському біосферному заповіднику

Мал. 199. Сосна кедрова європейська в природному заповіднику «Горгани»

Серед рослин і тварин Карпат чимало рідкісних, які більше ніде в Україні не трапляються.

Розгляньте рідкісні рослини Карпат, прочитайте їхні назви (мал. 200).

Білотка альпійська

Рододендрон

Тирлич жовтий

Мал. 200. Рослини Карпат, занесені до Червоної книги України

Розгляньте рідкісних тварин Карпат, прочитайте їхні назви (мал. 201).

Беркут

Кіт лісовий

Вовчок лісовий

Вусач альпійський

Поліксена

Вечірниця руда

Мал. 201. Тварини Карпат, занесені до Червоної книги України

На території Українських Карпат створено 2 заповідники: Карпатський біосферний заповідник і природний заповідник «Горгани». У них охороняють рослинний і тваринний світ, чимало представників якого є рідкісними, занесеними до Червоної книги України.

1. Якої шкоди природі Карпат завдає господарська діяльність людини? 2. Яких заходів уживають для збереження природних багатств Карпат? 3. Скільки заповідників створено в Карпатах? З якою метою їх створено? 4. Які рідкісні рослини охороняють у заповідниках? 5. Яких рідкісних тварин охороняють у заповідниках?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду