Войти
Закрыть

Особливості природи Північної Америки

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Північної Америки

Що тобі відомо про материк Північна Америка?

Північна Америка — третій за площею материк планети.

1. Покажіть на карті півкуль Північну Америку. 2. У яких півкулях розташований материк? 3. Води яких океанів омивають Північну Америку?

Північна Америка повністю розташована в Західній і Північній півкулях. Береги материка омивають води Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого океанів.

Чому материк отримав таку назву?

Завдяки розташуванню у Північній півкулі материк Північна Америка отримав свою назву.

Визначте на фізичній карті півкуль, які форми земної поверхні є на території Північної Америки.

Мал. 87. Гора Мак-Кінлі

Більшу частину території Північної Америки займають рівнини. Уздовж узбережжя Тихого океану простягнися одні з найбільших гір світу — Кордильєри. Найвища їх точка — гора Мак-Кінлі. Її висота 6194 м (мал. 87).

Визначте на фізичній карті півкуль, у яких теплових поясах розташована Північна Америка.

Територія Північної Америки розташована в усіх теплових поясах Землі: холодному, помірному та жаркому.

До якого материка за своїми природними умовами подібна Північна Америка? Чому?

Північна Америка за своїми природними умовами подібна до Євразії, тому що розташована в усіх теплових поясах Землі.

У холодному поясі зима довга, малосніжна й холодна. Температура повітря сягає -32 °С. Літо коротке й холодне.

У помірному поясі відбувається зміна пір року. На узбережжях зима не дуже холодна, а літо — прохолодне. Упродовж року випадає багато опадів. У центральній частині материка зима холодна, а літо — тепле. Опадів випадає мало.

У жаркому поясі впродовж усього року тепло. Температура повітря рідко опускається нижче 20 °С. Випадає багато опадів.

Які території Північної Америки вирізняються великою кількістю водойм, а які — малою? Чому?

На території Північної Америки є багато річок та озер, проте поширені вони нерівномірно.

Там, де випадає багато опадів, територією Північної Америки протікає багато великих річок. Річки беруть початок здебільшого в горах чи витікають з озер і впадають в Атлантичний, Тихий та Північний Льодовитий океани. Тут протікають такі великі річки: Міссісіпі, Маккензі, Юкон, Колорадо. Річка Колорадо тече в дуже глибокій ущелині — каньйоні (мал. 88).

Мал. 88. Річка Колорадо

Північна Америка — материк озер, у яких містяться величезні запаси прісної води. Великі Озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері та Онтаріо — з’єднані між собою протоками.

Озера Онтаріо та Ері сполучає невелика річка Ніагара, на якій розташований один з найвідоміших водоспадів світу — Ніагарський (мал. 89). Його води падають із висоти понад 50 м.

Мал. 89. Ніагарський водоспад

Великі річки та озера люди використовують для судноплавства та рибальства. На річках побудовані гідроелектростанції. Воду річок та озер використовують для водопостачання і зрошення полів.

У Північній Америці є різноманітні корисні копалини. Тут трапляються поклади руд металів, кам’яного вугілля, нафти й природного газу.

Північна Америка розташована в Західній та Північній півкулях. На території материка є рівнини, гори, великі річки й озера. Північна Америка розташована в усіх теплових поясах Землі.

1. Покажи на фізичній карті півкуль Північну Америку та розкажи, де вона розташована. Назви океани, які омивають її береги. 2. Які форми земної поверхні є в Північній Америці? 3. У яких теплових поясах розташована Північна Америка? 4. Як змінюється температура в різних теплових поясах на території Північної Америки? Чому? 5. Як змінюється кількість опадів у Північній Америці? 6. Які великі водойми є в Північній Америці? Як їх використовують люди? 7. Які корисні копалини є в Північній Америці?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду