Войти
Закрыть

Особливості природи Антарктиди

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Антарктиди

Що тобі відомо про материк Антарктиду?

Антарктида — найхолодніший материк нашої планети. Назва материка в перекладі з грецької мови означає «протилежний Арктиці».

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль Антарктиду. 2. У яких півкулях розташований материк? 3. Які океани омивають береги Антарктиди?

Антарктида — материк, розташований у Східній та Західній півкулях і цілком у Південній. Майже в центрі материка розташований Південний полюс Землі. Береги Антарктиди омивають води Тихого, Атлантичного та Індійського океанів.

Чи можна визначити, якими є форми земної поверхні Антарктиди? Чому?

Територія Антарктиди вкрита шаром льоду завтовшки 2-4 км (мал. 127).

Мал. 127. Антарктида

Лише близько 60 років тому вчені дізналися, що міститься під льодом. Вони встановили, що під льодом є гірські хребти та рівнини.

Визначте на фізичній карті півкуль, у яких теплових поясах розташована Антарктида.

Територія Антарктиди розташована в холодному поясі.

Упродовж року над територією Антарктиди Сонце стоїть або дуже низько на небосхилі, або нижче горизонту. Сонячні промені косо падають на земну поверхню, мало її нагріваючи. Температура повітря влітку не піднімається вище -30 °С, а взимку знижується до -70 °С. Опадів в Антарктиді випадає дуже мало.

Через розташування Антарктиди в холодному поясі там царюють антарктичні пустелі. Надзвичайно суворі природні умови Антарктиди зумовили існування тут таких рослин і тварин, які добре до них пристосувалися.

Лише на невеликих ділянках, які влітку звільняються від льоду й снігу, трапляються водорості, мохи й лишайники.

Тварини Антарктиди пов’язані з океаном, де вони знаходять собі їжу. На узбережжі Антарктиди постійно живуть пінгвіни (мал. 128) та морські слони (мал. 129). Товстий шар підшкірного жиру дає їм змогу витримувати холод.

Мал. 128. Пінгвіни

Мал. 129. Морський слон

Улітку до Антарктиди прилітають птахи, які селяться на прибережних скелях. Вони живляться рибою.

Розгляньте птахів, які селяться на узбережжі Антарктиди влітку, прочитайте їхні назви (мал. 130).

Альбатрос

Буревісник

Поморник

Мал. 130. Птахи Антарктиди

Антарктида — найхолодніший материк Землі. Суворі природні умови зумовили існування там рослин і тварин, які добре до них пристосувалися.

1. Покажи на фізичній карті півкуль Антарктиду і розкажи, де вона розташована. Назви океани, які її омивають. 2. У яких теплових поясах розташована Антарктида? 3. Які температури спостерігаються на території Антарктиди? Скільки опадів там випадає? 4. Яким є рослинний і тваринний світ Антарктиди? 5. Знайди інформацію і підготуй повідомлення про тварину, яка живе в Антарктиді.

Цікавий світ материка, на який я хочу потрапити

Скориставшись здобутими знаннями про природу материків, здійсни уявну подорож до того материка, на якому ти хотів би побувати. Чому ти хотів би відвідати саме цей материк? Що цікавого ти хотів би там побачити? Склади про це коротку розповідь та презентуй її в класі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду