Войти
Закрыть

Астрономія — наука, що вивчає Всесвіт

5 Клас , Природознавство 5 клас Ярошенко, Бойко

 

§ 20. Астрономія — наука, що вивчає Всесвіт

Пригадайте, як людина пізнає світ.

Вивчення параграфа допоможе вам:

• дізнатися, що вивчає астрономія, коли розпочалися перші астрономічні дослідження;

• називати найвідоміших астрономів та дослідників космосу;

• ознайомитися з методами і засобами астрономічних досліджень;

• виявляти своє ставлення до вивчення Всесвіту для потреб людини.

Астрономія є однією із стародавніх наук. У перекладі з грецької мови астрономія означає: «астро» — зоря і «номос» — закон. Цим словом стародавні греки називали науку про будову і розвиток небесних тіл і Всесвіту. Виникла вона з практичних потреб людини. За положенням зір первісні хлібороби визначали настання пір року. Кочові племена та мореплавці за зорями і Сонцем орієнтувалися під час пересування, на основі видимих рухів Сонця і Місяця були створені календарі.

Клавдій Птолемей

Розвиток астрономічних досліджень. Перші астрономічні записи, знайдені в давньоєгипетських гробницях, були зроблені за 4 тис. років до наших днів, а ще за 5 тис. років єгипетські жерці за появою на небі зорі Сіріус визначали час розливу річки Ніл. Китайські астрономи 4 тис. років тому, вивчивши рухи Сонця і Місяця, передбачали сонячні і місячні затемнення. Результати астрономічних спостережень передавались від покоління до покоління. Використавши ці спостереження, давньогрецький учений Клавдій Птолемей створив модель світу з нерухомою Землею в центрі (мал. 55). Такий погляд на Всесвіт проіснував майже 1500 років. Але в XVI ст. польський астроном Микола Коперник запропонував іншу модель — із Сонцем у центрі, нею ми користуємось і сьогодні (мал. 56).

Мал. 55. Модель Птолемея

Микола Коперник

Видатний астроном Ґалілео Ґалілей за допомогою власноруч збудованого телескопа зробив багато астрономічних відкриттів на підтвердження моделі Всесвіту Коперника.

Значного розвитку астрономія досягла і в Україні. У 1821 р. у м. Миколаєві для обслуговування Чорноморського флоту було створено астрономічну обсерваторію-лабораторію, у якій проводились астрономічні дослідження.

Роботи фізика-теоретика Альберта Ейнштейна, американського астронома Едвіна Габбла остаточно підтвердили модель Миколая Коперника.

На відміну від стародавніх астрономів, ми знаємо, що, окрім зір, у Всесвіті існує багато різних небесних тіл та їх систем. Тому і поняття астрономії як науки сьогодні суттєво змінилось.

Мал. 56. Модель Коперника

Астрономія — наука про рух, будову і розвиток небесних тіл і їх систем.

Прилади для дослідження Всесвіту. Давні дослідники зоряного неба спостерігали за Всесвітом, використовуючи прості прилади: гномон, квадрант, астролябію (мал. 57, с. 89). Ці прилади давали змогу визначити положення світил на небесній сфері.

Після того, як у 1609 р. Ґалілео Ґалілей уперше поглянув на небо в телескоп (мал. 58, с. 89), можливості астрономічних спостережень зросли у багато разів. Цей рік вважається початком нової ери в астрономії — ери телескопічних досліджень.

Ґалілео Ґалілей

Мал. 57. Прості прилади дослідження Всесвіту: а — гномон; б — квадрант; в — астролябія

Мал. 58. Телескоп Ґалілея

Тепер виготовлено потужні телескопи (мал. 59), що працюють як у наземних обсерваторіях, так і на космічних орбітальних та міжпланетних станціях.

4 жовтня 1957 р. почалась ера космонавтики — новий етап у дослідженні Всесвіту. У цей день у космос було запущено перший штучний супутник Землі, у створенні якого брали участь українські вчені, інженери та робітники. Слово «космос» прийшло до нас із Давньої Греції і в перекладі означає «порядок». Ним греки характеризували Всесвіт як чітку організовану систему. Останнім часом під космосом розуміють навколоземне та міжпланетне середовище, яке знаходиться за межами атмосфери Землі.

Назавжди в історію освоєння космосу ввійшли імена Костянтина Ціолковського, Юрія Кондратюка, Сергія Корольова. Вони доклали багато зусиль, щоб мрія людства про космічні польоти здійснилася.

Мал. 59. Сучасний телескоп

Ера космонавтики. 12 квітня 1961 р. вся планета почула радісну звістку про те, що людина вперше побувала в космосі. За 108 хв Юрій Гагарін облетів земну кулю зі швидкістю 8 км/с (її називають першою космічною швидкістю) і приземлився у визначеному районі. Цей день увійшов в історію людства як День космонавтики.

Юрій Гагарін

Ніл Армстронг

Леонід Каденюк

Успішним було і подальше освоєння космосу. У 1962 р. Павло Попович здійснив перший у світі груповий політ (разом з Андріяном Ніколаєвим) на космічному кораблі «Восток-4». У 1965 р. Олексій Леонов першим вийшов у відкритий космос, а в 1969 р. Ніл Армстронг ступив на поверхню Місяця і взяв проби місячного ґрунту, які дали змогу з’ясувати, що умов для існування живих організмів на Місяці немає.

Тепер стало можливим тривале перебування спеціально підготовлених людей (їх називають космонавтами) в космосі. Космонавти можуть працювати на орбітальних станціях по кілька місяців і здійснювати надзвичайно важливі дослідження. Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк у 1997 р. 16 діб працював на такій станції разом з американськими космонавтами.

Освоєння космосу збагачує науку новими знаннями про небесні тіла.

Скарбничка знань

5 серпня 2011 р. за допомогою ракети-носія «Атлас-V» здійснено успішний запуск американської автоматичної міжпланетної станції «Юнона» (мал. 60).

Мал. 60. АМС «Юнона»

Джерелом енергії станції служать три сонячні батареї. Зауважимо, що «Юнона» — перший космічний апарат на сонячних батареях, призначений для польоту до істотно віддаленої від Сонця планети.

Влітку 2016 р. автоматична міжпланетна станція (АМС) вийшла на видовжену полярну орбіту навколо Юпітера. Найбільше зближення «Юнони» з цією планетою-гігантом під час руху на такій орбіті становитиме приблизно 5 000 км.

Перевірка знань

1. Що вивчає наука астрономія?

2. Коли виникла астрономія?

3. Як астрономи давнини уявляли собі Всесвіт?

4. Коли почалась нова ера в астрономії?

5. Запишіть у зошит приклади небесних тіл, що становлять Всесвіт.

6. Користуючись довідковими виданнями та інтернет-ресурсами, відшукайте прізвища космонавтів — вихідців з України за походженням. Ознайомтеся з їх внеском у дослідження Всесвіту. Результати пошукової роботи презентуйте на уроці.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Ярошенко, Бойко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду